Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kenan BAYLAM

16 NİSAN KİME NE MESAJLAR VERDİ..

kenan_baylamGerek sonuçları, gerekse de verdiği mesajları ile tarihi öneme sahip bir seçimi daha geride bıraktık. 18 maddeden oluşan Anayasa değişiklik paketinin % 48.6 Hayır oyuna karşılık, % 51,4 Evet ile seçmenden onay aldığı sonuçlar iktidarından muhalefetine çok ama çok ince mesajlar niteliğinde oldu.

Sonuçların birbirine yakın olması, siyasilerin 2019 seçimlerine kadar önemli bir sınav vereceğini gösterdi. Türk siyasetinin son 15 yılında makas hiç bu kadar daralmamıştı.

Türkiye geneline baktığımız zaman; İstanbul, Ankara ve İzmir ile diğer büyükşehirlerin önemli bir kısmı ve sahil kesimlerin ‘Hayır’, iç ve doğu Anadolu ile Karadeniz’in ‘Evet’ çıkması daha önceki seçimlerde açık olan iktidar ile muhalefet partileri arasındaki farkın iyice kapandığını gösterdi.

Ak Parti referandumu kazandı ama seçmenden büyük bir uyarı aldı. Seçim sonrası beklenen normalleşme süreci bu sonuçlarla zor gözüküyor. İktidar cephesindeki oy kaybı yerel yönetimler ve teşkilatlara fatura edilecek gibi. Ak Parti’de şimdi yeni bir yüzleşme ve yenilenme zamanı.

Seçmen diyor ki; ‘Öyle kendin çal kendin oyna kültür sanat programları ve göstermelik işlere paramızı harcamayı bırak, her sene kaldırım ve asfalt yenilemesi yapma, şehirleşmenin yapısına uymayan dönüştürmelere geçit verme, vatandaşın derdi ve sorunuyla daha yakından ilgilen, vs., vs..’

Büyükşehirlerden başlayan ‘dip dalga’ iktidar, Anadolu’daki tutum da muhalefet tarafından; iyi okunmalı, doğru analiz edilmeli ve sonuçları hesaplanmalı.

Bu sonuçlara göre; 2019 planları yapan muhalefete de o biçim mesajlar var. Seçmen ‘Hayır’ cephesinin başını çeken CHP’ye dedi ki; “Parti teşkilatlarını hareketlendir, il ve ilçe yöneticilerin ile belediye başkanlarının daha çalışkan olmalarını sağla, belediyelerine çeki düzen ver, tabana daha çok in…’

Anlaşılan dananın kuyruğu 2019’da kopacak. 2019’da yapılacak seçimlere kadar herkes dersine iyi çalışsın… Seçmen daha zor sorularla sınav yapacak gibi…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Reklamı Geç