Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ALİ BABA SULTAN OCAĞI’NDA NEVRUZ COŞKUSU..

21 Mart Nevruz Bayramı

21 Mart Nevruz Bayramı bu yıl da coşkuyla kutlandı. Pendik’te faaliyet gösteren Ali Baba Sultan Ocağı Cemevi Derneği de Gadir-i Hum Bayramı’nda dualarla Cemreyi karşıladı. Ali Baba Sultan Dergâhı Postnişini Tahir Aslandaş Dede, “Nevruz gününde Kırklar Bayramımız mübarek olsun” dedi.

Merkezi Pendik’te faaliyet gösteren Ali Baba Sultan Ocağı Cemevi Derneği, bu yıl da Nevruz Bayramı’nda Cemreyi dualarla karşıladı. Ali Baba Sultan Ocağı Cemevi’nin Nevruz Bayramı kutlamaları bu sene de renkli görüntülere sahne oldu. Kurban lokması ve süt ikram edilen kutlamalara aşıklar deyişleriyle katıldı. Çeşitli siyasi partilerin il ve ilçe yöneticilerinin de katıldığı kutlamalarda dualarla ateşler yakıldı, semah gösterileri ve deyişler gün boyu devam etti. Günün anlam ve önemine binayen açıklamalarda bulunan Ali Baba Sultan Dergâhı Postnişini Tahir Aslandaş Dede, “Nevruz Bayramı birliğin, beraberliğin, kardeşliğin, sevginin ve  hoş görünün simgesi olmalıdır” diyerek Nevruz gününde gerçekleşen olayları söyle anlattı:

Dünya kuruluşunu bugün tamamlar. Hz. Muhammed’e nübüvvet bugün ihsan edilir. Hz. Ali Efendimiz bugün doğmuştur. Bugün Hz. Ali ile Hz. Muhammed’in kızı Hz. Fatma’nın evlendiği gündür. Hz. Muhammed, bugün Gadir-Hum’da okuduğu hutbede, Hz. Ali’yi Vasi tayin eder ve kendisinden sonra Müslümanların önderi ilan eder. Bugün Hz. Ali’nin hilafeti elde ettiği gündür. Bugün Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin Anadolu’ya gelişinin ilk günüdür. Bugün Gaip Erenleri  Kırklar’ın toplandığı gün olarak inanılır. Bu nedenle bugün “Kırklar Bayramı” olarak ta bilinir.

Bugün Hz. Adem Peygamberin yaratıldığı gündür. Hz. Hüseyin’in intikamını almak için Muhtar Sakafi önderliğinde gizli bir teşkilat kurulur. İhtilal işareti olarak mahallelerde büyük bir ateş yakılır. Bu günde tesadüfen 21 Mart’a denk gelir. O günden bugüne değin Alevilerce zulme başkaldırı işareti olarak ateş yakılır. Alevi toplumu Nevruzu inancı esas alarak kutlarken, bir çok toplumda Nevruz gününe başka anlamlar yükleyerek kutlar. Her toplum kendisine özgü bir anlatımla Nevruzu tanımlar ve yine kendisine özgü bir şekilde kutlar.

Bu gün 21 Mart baharın müjdecisi Nevruz Bayramı. Bu gün Gadir i Hum’da Resûlullah ın vasi, halife seçtiği ilmin kapısı, Hz  Fatma’nın eşi , Hz Hasan  Hüseyin’in babaları, keremulah veche, Zülfikar ın sahibi, Hayberin Fatihi, İslam sancağının sahibi, Emirul müminin, el emin, Şahı Merdan Haydari Kerrar, Turap toprağın babası , İmam Ali’nin İslam’ın nurunun  doğum günü kutlu olsun.

Ali Baba Sultan Dergâhı Vakfı İslam dininin Ehl-i Beyt ve On iki imamlar olmak üzere ana inanç değerlerini temel alan bir inanç kurumudur. Ecdadımız Ali Baba Sultan Horasan-i tarafından 15. yüzyılda Horasan dan Anadolu’ya taşınan Kızılbaş/Alevi inancı Anadolu kültür ve tarihimizin en önemli ve öncelikli inanç unsurlarındandır. Ali Baba Sultan Horasan dan Anadolu’ya gelmiş Sivas’a yerleşerek Anadolu da iskan/imar/irşat stratejisini hayata geçirmiştir. İnsanların ve toplumun gönlünde sevgi, hoşgörü ve paylaşım tohumlarını yeşertmiş, aşkın ve hakikatın ışığı olan çerağı uyandırmıştır. Pirimiz/ecdadımız Ali Baba Sultan Dergâhında cem olduk. Yüce Allah bizleri yolumuzla ziyalandırsın ve bir etsin.  İslâm, Ehl-i Beyt ve On İki İmamlar davasına hizmette daima hizmetkâr kılsın İnşallah. Gerçeğe Hû…”

Reklamı Geç