Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AVRUPA İSLAMAFOBİ ZİRVESİ’NİN İKİNCİSİ BAŞLADI..

Ümraniye Belediyesi, ilkini Bosna-Hersek

Ümraniye Belediyesi, ilkini Bosna-Hersek Saraybosna’da gerçekleştirdiği Avrupa İslamofobi Zirvesi’nin ikincisini İstanbul’da, Şişli Grand Cevahir Hotel Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriyor. İki gün sürecek zirvenin açılış programı Başkan Hasan Can’ın katılımıyla gerçekleşti.

“Müslüman karşıtı ırkçılık” olarak tanımlanan İslamofobi son yıllarda gündemde sıklıkla yer buluyor. Ümraniye Belediyesi, toplumların diyaloğunu olumsuz yönde etkileyen İslamofobi’nin ne olduğu, sebep ve sonuçları, etki ve boyutları ile çözüm önerileri gibi konuları tartışabilmek için ilk olarak Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da, 2016’da gerçekleştirdiği Avrupa İslamofobi Zirvesi’nin ikincisini İstanbul’da gerçekleştiriyor. Birbirinden değerli akademisyen ve siyasetçinin katılımıyla gerçekleşecek programın açılışına; Belediye Başkanı Hasan Can’ın yanı sıra; Kaymakam Suat Dervişoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Av. Mahmut Eminmollaoğlu, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Hülya Taşçı, İsveç Eski Başbakanı Fredrik Reinfeldt, Londra Eski Belediye Başkanı Ken Livingstone, İlçe Müftüsü İlyas Yılmaztürk, Belediye Başkan Yardımcıları, AK Parti İlçe Başkan Yardımcıları, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, açılış programında gerçekleştirdiği konuşmasında “İslam karşıtlarının geçmişten beri süregelen tavırlarını anlatan ve ancak ortak akılla çözülebilecek olan İslamofobi, teknik olarak ‘İslam korkusu ya da İslam düşmanlığı’ manasına gelmekte ve maalesef güncelliğini korumaktadır. Bu yanlış algı üretme projelerine karşı başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle başlatılan uluslararası organizasyonlarla insanlık adına rasyonel çözümler üretilecek çalışmalara imza atılıyor. Bizler de Ümraniye Belediyesi olarak 2016 yılında Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da geniş yankı uyandıran Avrupa İslamofobi Zirvemizi gerçekleştirmiştik. Şimdi de İstanbul’da ikincisini düzenleyerek bu sürece katkı vermeye devam ediyoruz” dedi. Başkan Hasan Can ilk İslamofobi Zirvesi’nin Bosna’da gerçekleştirilmesinin öneminden bahsetti ve Zirve sonrasında iftar için kurulan “Kardeşlik Sofrası”nı anlattı.

“Dünya hepimize yeter! Her ırktan ve her renkten inana yetecek kadar büyük ve zengin bir dünyaya sahibiz ve istiyoruz ki bu dünya barış, huzur, refah dünyası olsun” diyen Başkan Hasan Can, sempozyumun hayırlara vesile olmasını dileyerek tıpkı ilk Avrupa İslamofobi Zirvesi gibi 2. Zirvede sunulan bildirilerin de kitaplaştırılacağını söyledi. Başkan Hasan Can, “Yaşanan olumsuz gelişmeler sadece İslam ülkelerini ve Müslümanları rahatsız etmiyor. Batılı ülkelerden saygın isimler de İslamofobi tehlikesinin farkında ve buna karşı ses yükseltiyor. Burada 2 gün boyunca Doğu’dan ve Batı’dan gelen misafirlerimizle İslamofobi’nin tanımlandığı, boyut ve etkilerinin masaya yatırıldığı ve çözüm yollarının görüşüldüğü ikinci zirvemizle, sesimizi bir kez daha duyurmayı ifade ediyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Ardından bir konuşma yapan İsveç Eski Başbakanı Fredrik Reinfeldt, “Ümraniye Belediyesine ve emeği geçenlere bu önemli başlıkla ilgili bir zirve gerçekleştirdikleri için teşekkür ediyorum” diyerek İsveç’teki Müslüman nüfusun yıllara göre artışıyla ilgili bilgi verdi. İslamofobi’ye karşı 3 şeyle savaşılabileceğini söyleyen Reinfeldt; hoşgörü, güven ve ticaretle ne şekilde ırkçılığın önüne geçilebileceğini anlattı.

Londra Eski Belediye Başkanı Ken Livingstone, tecrübelerini anlatarak Londra’da 1990’lardan itibaren İslamofobi’nin ne şekilde tezahür ettiğini anlattı. 11 Eylül saldırılarından sonraki süreçte Avrupa’da Müslümanlara bakışı ve ırkçılık karşıtı projelerin önüne çıkarılan engelleri anlatan Livingstone programda emeği geçenlere ve Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’a teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. 2. Avrupa Zirvesi; Cuma ve Cumartesi olmak üzere 2 gün boyunca Grand Cevahir Hotel Kongre Merkezi’nde devam edecek.

Reklamı Geç