Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BİR ASIRLIK GELENEK ÜSKÜDAR SURRE ALAYI YENİDEN CANLANIYOR

Üsküdar Belediyesi bir ilki

Üsküdar Belediyesi bir ilki daha gerçekleştirecek. Osmanlı döneminin tarihi bir kültürel etkinliği gün yüzüne çıkacak. Üsküdar Belediyesi, 99 yıl önce olduğu gibi İstanbul Anadolu Yakası’ndaki hacı adaylarını kutsal topraklara Surre Alayı ile uğurlayacak.

surre0Üsküdar Belediyesi, 4-5 Eylül tarihleri arasında gerçekleştireceği Surre Alayı etkinliğiyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Üsküdar Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Dekanı Prof. Dr. Mustafa Küçükaşçı ve Öğretim Üyesi Dr. Coşkun Yılmaz Osmanlı geleneği Surre-i Hümayun’un hakkında bilgi verdi.  1350’li yıllarda Müslüman Türkler’in ana yurdu olan Üsküdar’ın, tekkeleri, mektepleri, çeşmeleri, hanları, hamamları, camileri, şadırvanları ve kabristanlarıyla başlı başına bir kültür şehri olduğuna dikkat çeken Başkan Türkmen, “Ecdadımızın, tarihimizin altın sayfalarla yazdığı Surre Alayı geleneğini ancak Üsküdar Belediyesi gerçekleştirebilirdi” dedi.

surre399 YILLIK GELENEK GÜNYÜZÜNE ÇIKIYOR

Surre Alayı etkinlikleriyle ilgili bilgi veren Başkan Türkmen şunları kaydetti, “Üsküdar’ın tarihini incelediğinizde altından çok tatlı bir gelenek çıkıyor. Osmanlı dönemde yaşanmış bu kutsal yolculuğu gün yüzüne çıkarmak ve yaşatmak istiyoruz. 1915’ten sonra ilk defa bir ilki gerçekleştirerek, 99 yıl sonra tarihi Surre Alayı geleneğini gün yüzüne çıkarıp Üsküdarlılarla paylaşacağız. İstanbul’dan yapılan yolculuğa Surre-i Hümayun denilirdi. Surre; Mekke ve Medine’nin ileri gelenlerine ve halka dağıtılmak üzere gönderilen hediyenin adıdır. Surre Hümayun, Topkapı Sarayı’ndan Sirkeci’ye iniyor oradan, Üsküdar’a geliyor ve Harem’de son halini alarak kutsal topraklara gitmek için yola çıkıyordu. Surre yolculuğu, yılın en önemli kutsal yolcuğuydu. O yolculuğun geçtiği güzergâhlarda manevi atmosferin zirveye çıktığı, hacı adayların buluştuğu, Hac’ca gidemeyenlerin ise gözyaşlarıyla adayları uğurladığı bir andı.

surre4NİÇİN ÜSKÜDAR?

Surre alayı yolculuğunu eğer ülkemizde birileri canlandıracaksa ana merkezi Üsküdar’dır. Niçin Üsküdar? Üsküdar Mekke ve Medine’nin bulunduğu kara parçasına bitişik bir şehirdir. Üsküdar, Anadolu’nun son parçasıdır ve Üsküdar Harem şehri olarak adlandırılır. Hacılar buraya geldiğinde kendilerini kutsal topraklara gelmiş gibi hissederler. Hatta, kabirlerinin Karacaahmet’te olmasını arzularlardı.”

surre1TARİHİ YOLCULUK DUALARLA BAŞLAYACAK

4-5 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinlikle ilgili de bilgi veren Başkan Türkmen şunları kaydetti; “4 Eylül’de bir sempozyum olacak. Asıl yolculuk 5 Eylül’de Mihrimah Sultan Camii’nde kılınacak olan Cuma namazı sonrası, develer eşliğinde, aynen Osmanlı döneminde olduğu gibi, taklidi olmadan, orijinaline sadık kalınarak, giyim kuşamı, develeri ve hediyeleriyle yapılan bir yolculuk olacak.  İstanbul İl Müftülüğümüzle birlikte, İstanbul Anadolu Yakası’ndaki bütün hacılarımızı Surre Alayı ile yolculayacağız. Üsküdar Belediyesi, Kültür ve Sosyal belediyeciliğin en güzel örneğini yapmaya devam edecek.” Açıklamadan sonra, Prof. Dr. Mustafa Küçükaşçı ve Öğretim Üyesi Dr. Coşkun Yılmaz, gazetecilerin sorularına cevap verdi.

surre5

Reklamı Geç