Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BOŞ ÇIKAN TÜRBENİN TOPRAĞI HEKİMBAŞI MEZARLIĞI’NA NAKLEDİLDİ..

Ümraniye Atatürk Mahallesi’nde Çalı

Ümraniye Atatürk Mahallesi’nde Çalı Baba Parkı’nda yer alan ve yıllardır bölge halkının Çalı Baba Türbesi olarak adlandırdığı yatırın belediye ekiplerince sökülüp götürülmesine ilişkin bölge sakinlerinden yükselen tepkilere belediyeden bilgilendirici açıklama geldi. Parkı yenileme çalışmaları esnasında türbeye ilişkin araştırmalar yapıldığını açıklayan Ümraniye Belediyesi, Çalı Baba isminde bir zatın tarih kayıtlarında olmadığını, dolayısı ile türbesinin de Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde yer almadığını ve tüm bu bilgilere rağmen Anadolu Yakası Mezarlıklar Şube Müdürlüğü’nden nakil için izin alınarak yapılan kazı işleminde hiç bir kemik kalıntı bulgusuna rastlanılmadığını, çıkan toprağın ise Hekimbaşı Mezarlığı’nda zat adına ayrılan mezarlığa nakledildiğini açıkladı.

Ümraniye Çalı Baba Parkı’ndaki Çalı Baba Türbesi’nin nakil edilmesine ilişkin yapılan açıklama şu şekilde: Ümraniye İlçesi Atatürk Mahallesi’nde yapılan park ve rekreasyon projemiz kapsamında; Ümraniye İlçesi Atatürk Mahallesi Kırgülü Sokak üzerinde bulunan, halk arasında Çalıbaba Türbesi olarak bilinen mezarlık alanın gerçekte bir türbe olup olmadığı, herhangi bir dönemde Ümraniye’de yaşamış Çalı Baba adında bir zatın bulunup bulunmadığı ile ilgili gerekli kurumlarla yazışmalar yapılarak ve çevrede kapsamlı araştırma yapılarak edindiğimiz bilgiler aşağıdadır.Ümraniye İlçesi Atatürk Mahallesi Kırgülü Sokak üzerinde, Çalı Baba türbesi olarak bilinen mezarlık alan; ilgi (a) paftada da görüleceği gibi imar yolu üzerinde kalmakta olup; aynı alanda yapmakta olduğumuz park ve rekreasyon alanı içerisinde olduğu için proje uygulamasına engel teşkil etmektedir.

Söz konusu mezarlığın nakli hususunda ilgi (b) yazı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne türbe olarak anılan yerin türbe olarak kayıtlı ise uygun bir yere nakli hususunda tarafımızdan yazı yazılmıştır. İlgi c) yazı ile Anadolu Yakası Mezarlıklar Şube Müdürlüğü’nün yazısında; kurumlardan gerekli izinlerin alınması durumunda ilgili yönetmeliğin II. bölüm 10. maddesi gereği “İdari Nakli Kabir” işlemi yapılabileceği tarafımıza bildirilmiştir. İlgi (d) yazı ile İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü cevabi yazısında, türbe olarak herhangi bir mülkiyetin kendilerinde bulunmadığı bildirilmiştir. Buna istinaden ilgi e) yazı ile mezarlığın nakil işlemi ve yerle alakalı kurul görüşü İstanbul V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sorulmuş olup; ilgi (f) sayılı bakanlık yazısında bahse konu mezarın kayıtlarda bulunmadığı için tescil edilmesine gerek olmadığı bildirilmiştir.

Öte yandan ilgi g) yazımız ile mezarın nakli için Anadolu Yakası Mezarlıklar Şube Müdürlüğü’ne tarafımızca yazı yazılmış olup, Hekimbaşı Mezarlığı’nda mezar yeri temini için gerekli işlemler tamamlanmış ve Mezar Yeri Kullanma Belgesi ilgi (h) sayılı yazı ile sağlanmıştır. Yazışmalar neticesinde 31.05.2021 Pazartesi saat 14:00 sularında belediyemizin park ve bahçeler müdürlüğü ekipleri marifetiyle mezarın taşınması ile ilgili çalışma başlatılmıştır. Kazı işlemleri, 1,70 mt derinliğe ulaştığında mezar olarak çevrilen alanda herhangi bir kemik kalıntısına rastlanılmamıştır. Bu derinlikte mezarın 3-4 katı hacimde; yekpare kayaya rastlanılmış ve kazı devam ettirilmemiştir ve kazı işlemi herhangi bir bulguya ulaşılmaksızın sonlandırılmıştır.

Öte taraftan mahalle sakinleri, mahalle muhtarı ve uzun süredir bölgede yaşayan vatandaşlarımızla yapılan yüz yüze görüşmelerde mezarda bulunduğuna inanılan kişi ile ilgili herhangi bir bilgi sahibi olmadıkları tespit edilmiştir. Herhangi bir yakını veya mülkiyete dayalı bir hak sahibine de ulaşılamamıştır. Buna rağmen mahalle halkının uzun yıllardır mezarda bir zatın bulunduğuna dair inanışı da dikkate alınarak, ilgi (h) sayılı belgedeki müseccel yere nakledilmiştir. Yapılan kazı çalışması neticesinde çıkarılan toprak, Hekimbaşı Mezarlığı’nda zat adına ayrılan mezarlığa nakledilmiştir.

Reklamı Geç