Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BÜYÜKŞEHİR TARTIŞMALARI İLÇE BELEDİYELERİNİ ETKİLEMEYE DEVAM EDİYOR..

Çekmeköy Belediye Meclisi’nin ‘borçlanma

Çekmeköy Belediye Meclisi’nin ‘borçlanma yetkisi talepli’ olağanüstü toplantısına büyükşehir belediyesi damgasını vurdu. Sert tartışmaların yaşandığı oturumda CHP Grup Başkanvekili Ünal Bellek, “İmamoğlu aşkınız İstanbul’u elinizden aldı onun için böyle yapıyorsunuz” derken Ak Parti Meclis Üyesi Şahmettin Yüksel, Çekmeköy metrosu ve Çamlık Kültür Merkezi inşaatlarının tamamlanmaması durumunda göçük olabileceği uyarısında bulundu. Şahmettin Yüksel tarafından, Başkan Poyraz’a yönelik eleştirilere cevap verilirken, CHP’li Özgür Kip’in 3 kez görüşmeye gitmemesi hatırlatılınca ortalık hepten karıştı…

Geçtiğimiz hafta İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin olağanüstü toplantısında Başkan Ekrem İmamoğlu’nun borçlanma yetkisi talebinin muhalefet partileri Ak Parti ve MHP oyları ile ret edilmesinin yansımaları ilçe belediyelerine sirayet etmeye devam ediyor. Aynı şekilde borçlanma yetkisi talebiyle bu kez CHP ve İYİ Parti’nin desteğini isteyen Ak Parti’li ilçe belediyeleri maruzatını anlatmakta güçlük çekiyor. Geçen hafta Üsküdar ve Ümraniye’de yaşananların benzer durumu bu kez Çekmeköy Belediye meclisinde gerçekleşti. Taşdelen’deki Nikah Sarayı’nda olağanüstü toplanan Çekmeköy Belediye Meclisi, borçlanma yetkisini CHP ve İYİ Parti’nin de desteğiyle oyçokluğu ile kabul etti ama tartışmaları hafızalara kazındı.

Meclis oturumu İYİ Parti Çekmeköy ve İBB Meclis Üyesi Bora Kılıç’ın büyükşehirin hizmet ve çalışmalarını anlatan konuşmasıyla başladı. CHP Grup Başkanvekili Ünal Bellek de konuşmasında; pandemi sürecine ilişkin çalışmalar ve büyükşehirdeki borçlanma yetkisi konusu ile yardımlar noktasına temas etti. Büyükşehire ilişkin konuları konuşurken Bellek, “İstanbul 31 Mart öncesi sizin aşkınızdı ama o aşkınızı İmamoğlu elinizden aldı ve şimdi bu kente daha iyi hizmet veriliyor” şeklinde konuştu. Bellek ayrıca Taşdelen tören alanın düzenlenmesi hususunu da hatırlattı.

Ak Parti Çekmeköy ve İBB Meclis Üyesi Şahmettin Yüksel de konuşmasında büyükşehirde tüm borçlanma yetkisi taleplerine evet dediklerini fakat bu son talebi uygun olacak kadar kısmına onay verdiklerini ifade etti. Yapılan hizmetlere teşekkür edeceklerini kaydeden Yüksel, “Yapılmayanları da hiç kusura bakmayın millete anlatacağız” dedi. İstanbul’un ve milletin yararına olacak her işe evet diyeceklerine, zararına olacak her işe de fren olmaya devam edeceklerini söyleyen Yüksel, metronun yüzde 8’lik kısmının yapıldığı Çekmeköy ayağı etabının yapılması gerektiğini dile getirdi. Çekmeköy metro etabının çökebileceği uyarısı yapan Yüksel, Çamlık Kültür Merkezi’nin de inşaasının sıkıntılı olduğunu hatırlattı. Yüksel, “Burada bir göçük olmadan, oradaki site çökmeden büyükşehir o inşaatı yol seviyesine getirmeli. Aksi takdirde yaşanacak felaketin sorumlusu olur” şeklinde konuştu. Muhalefetin Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’a yönelik eleştirilerine yanıt verirken, CHP Meclis Üyesi Av. Özgür Kip’e başkanlık tarafından 3 kez randevu verilmesine rağmen Kip’in görüşmeye gelmemesini anlatan Yüksel’e, Kip’ten sert yanıt geldi.

Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ın, CHP Meclis Üyesi Av. Özgür Kip ile görüşme talebinin Özgür Kip tarafından olumlu karşılanmamasının Yüksel tarafından eleştirilmesi üzerine Özgür Kip söz alarak kürsüye geldi. Konuşma süresi 2 dakika ile sınırlandırılan Kip, Meclis Başkan Vekiline tepki göstererek muhalefete iktidara verildiği kadar süre verilmemesini eleştirdi. Kip, sözlerini devamında kendisinin belediyeye vergi vermek dışında belediye ile hiçbir özel işinin olmadığını, belediye başkanı ile özel görüşme gerektirecek bir durum olmadığını, belediye başkanı ile  görüşme yerinin meclis olduğunu, belediye başkanın meclise gelmesi gerektiği, burada sorulan sorulara belediye meclisinde cevap verilmesi gerektiğini belirtti.

İktidarın, kayyum ve maske dağıtımındaki politikalarını eleştirmeye başlayan Özgür Kip’in konuşmasına meclis başkanının müdahale etmesi ve kesilmesi üzerine, Kip sert ifadelerle karşılılık verip kürsüden indi. Kürsüden inerken “Senin Ünal Bellek’in yerinde, grup başkan vekilliğinde gözün var” şeklindeki Meclis  Başkan Vekili  Şenol Alan’ın sataşmasına karşılık sözlerine Özgür Kip, “Partimizin içişlerine karışma ve söz söyleme hakkınız yok. Saygısızlık yapıyorsunuz, burayı yönetemiyorsun, Belediye Başkanı Ahmet Poyraz gelsin yönetsin, onunla konuşalım” şeklinde cevap verdi. Diğer meclis üyelerinin araya girmesi ile meclis gündemine döndü.  

Belediye meclis oturumunun borçlanma yetkisi maddesi üzerine konuşan CHP Grup Başkanvekili Ünal Bellek, “Çekmeköy Belediyesi, olağanüstü meclis gündeminin 2. maddesi ile sayın belediye başkanı 23 milyon liralık borçlanma yetkisi istiyor. Böyle bir ihtiyacın nereden doğduğunu tahmin edebiliyoruz. Daha önce okulları hazineye devrettiniz vergi ve SSK sorununu bu şekilde hallettiniz. Bu arada hükümet tarafından CHP’li belediyelere bu kıyaklar yapılmıyor. Bunu da bilesiniz. Yılbaşında belediye emekçilerinin yemeğini kestiniz buradan da ciddi bir kazanımınız olmuştur diye düşünüyorum. Pandemi nedeni ile Ramazan ayında iftar giderlerinden de yırttınız. Yani kasada iyice para olması lazım” dedi.

Ünal Bellek şunları kaydetti: “3 dönemdir aynı kadrolar ile çalışıyorsunuz. Kasada para kalmadı diyorsunuz. Çünkü gelirleri kötü kullanıyorsunuz, israf ediyorsunuz. Örneğin sürekli aynı reklam firmasına firmasına ihale veriyorsunuz. Şartları ona göre belirliyorsunuz. Başka firma mı yok? Merak ediyoruz. Kiracısı daha iyi para kazansın diye ‘Doğapark”a makyaj yapıyorsunuz. Ne kadar harcıyorsunuz merak ediyorum…! İnsanların ihtiyaçlarını bile zor karşıladığı, birçok işyerinin kapandığı, ekonomik olarak dünyanın nereye gittiği tahmin bile edilemezken kaldırım yenilemek elzem bir ihtiyaç mıydı gerçekten merak ediyoruz…!

Diğer taraftan İBB’de yaptıklarınıza değinmek istiyorum. Sayın Ekrem İmamoğlu pandemi ile mücadele için toplantıya çağırıyor, katılmıyorsunuz. Halkımızın bu dar gününde 580.000 koli yardımın dığıtımını siyasi parti ayrımı yapmadan birlikte yapalım diyor, destek vermiyorsunuz, sonra dönüp çamur atıyorsunuz. Üstelik birinci ağızdan…! Daha bu ay üstelik 2020 yılı bütçesinde onaylandığı halde, 2.4 milyara ihtiyaç var diyerek yetki istiyor, tırpanlıyorsunuz 650 milyon veriyorsunuz. Birde şart koşuyorsunuz, müteahhitlerimizin alacaklarını ödeyin diye. Sizin derdiniz vatandaşa hizmet etmek değil, siyaset yaptığınızı sanarak engel olmak. Ayrıca bu yaptığınız ile İBB’yi ve iştiraklerine zarar veriyorsunuz farkında mısınız? Bilemiyorum.

Bizler; sizin İstanbul’da ve Ankara’da davrandığınız gibi davranmayacağız. Covid-19 nedeni ile özellikle büyükşehir belediyelerinin gelirleri düştü, bu durumdan ilçe belediyeleri de etkilendi, bunları görüyoruz. Konuya Ak Parti gibi siyaseten bakmayacağız, kamunun ve halkın yararına olan ihtiyaç ve çalışmalara destek olacağız. Buradan “ders” çıkaracağınızı da düşünmüyoruz. Kamu yararı ve belediye hizmetlerinin aksamaması için millet ittifakı olarak borçlanmaya evet diyoruz.”

Yine Şahmettin Yüksel’in, Çekmekule Seyir Terası Projesi’nin İmamoğlu’nun ziyaretinden sonra Nisan ayına kadar bitirileceği yönündeki sözlerine de CHP Meclis Üyesi Sami Yayla cevap verdi. “Adama cambaza bak cambaza derler” diyen Sami Yayla, “Elinizi vicdanınıza koyun. Allah’ınıza, kitabınıza vicdanınıza… 25 yıldır bu kenti siz yönetmiyor muydunuz. Çekmekule Seyir Terası Projesi’ni o vaziyete siz getirmediniz mi? Tüyü bitmemiş yetimin hakkı oralarda çürürken neden hiç biriniz sesini çıkarmadı. Şimdi kalkmış İmamoğlu bu projeyi neden bitirmiyor diye soruyorsunuz. El insaf…” dedi.

Sadece 1 bağımsız üye Erdoğan Bozkurt’un ‘Hayır’ oyu kullanması ile borçlanma yetkisi talebinin oy birliği yerine oy çokluğu ile geçmesine neden oldu. Olağanüstü meclis toplantısındaki diğer konular, bazı alacakların ertelenmesi ve alınmaması konusu ile pandemi sürecinde kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaş ve işyeri sahiplerinin ihtiyaçlarının karşılanması gibi maddeler de oybirliği ile geçerken; Nurtepe Mesire yerinin kiralanması hususundaki teklif de muhalefetin hayır oyuna karşılık Cumhur ittifakının oyçokluğu ile kabul edildi. Nurtepe Mesire yeri ihale konusunun geri çekilerek komisyonlarda incelendikten görüşülmesini ve 1 ay sonraki olağan mecliste gündeme alınmasını isteyen muhalefetin ısrarı işe yaramadı.

Reklamı Geç