Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÇEKMÜDER BAŞKANI EVSEN, İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ DEĞERLENDİRDİ…

A Para kanalında, Şafak
A Para kanalında, Şafak Tüle’nin sunduğu, Gayrimenkul Raporu programına katılan, Çekmeköy Müteahhitler ve İş İnsanları Derneği Başkanı ve AKAR YAPI CEO’su Yücel Evsen emlak konutundaki fahiş fiyat yükselmeleri hakkında açıklamalarda bulundu.
-Hükümetin başlatacağı yeni konut hamlesinin inşaat ve gayrimenkul sektörüne etkisi ne olur? Vatandaşlar ucuz konut sahibi olabilecek mi? Siz bir markalı konut üreticisi ve ÇEKMÜDER Başkanı olarak ne düşünüyorsunuz?
Yücel Evsen: Hükümetimiz ev sahibi olma hayali kuranlara ve inşaat sektörüne dönük yine elini taşın altına koyarak büyük adım atmaya hazırlanıyor. TOKİ ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Türkiye’nin 81 iline 500 bin konut yapılacak. 20 yıl vade ile ev sahibi olmanın önü açılacak. TOKİ’nin daha önce yaptığı sosyal konut projelerini içeren kampanyalarda evi olmayan emeklilere de ayrı kota oluşturulmuştu. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olacak yeni projede ise; dar gelirliler, emekliler, şehit ve gazi yakınlarının yanı sıra gençler ve yeni evlenecekler de ayrı kota içinde değerlendirilecek. salgın döneminde daralan konut arzını hızla artırarak inşaat sektörünü canlandırmak için son derece yerinde ve doğru bir hamle olarak görüyorum. Konut fiyatları stabil şekilde devam edebilmesi için özellikle beton demir ve diğer malzemeler kontrol altına alınmalı.
✓ Markalı projelerde geçmiş döneme kıyasla satışlar ne durumda?
Yücel Evsen: Konuta yatırım bu zaman değil her zaman çok kazançlı bir yatırım olmuştur. Geçtiğimiz yıllara kıyasla konut piyasasına baktığımızda yatırımcıların yüzde 100’ün üzerinde bir kazanç sağladığını söyleyebiliriz. Kripto para, döviz veya altın gibi diğer yatırım enstrümanları ile kıyasladığımızda konutun her dönem yatırımcısının yüzünü güvenle güldürdüğünü söyleyebiliriz. Markalı konut projelerine baktığımızda ise yatırımcısına çok daha fazla kazandırdığını görüyoruz. Öte yandan markalı projelerde öne çıkan sosyal donatılar, 24 saat güvenlik, yeşil alan gibi detaylar her zaman projelerden konut sahibi olmak isteyenleri cezbetmiştir.
✓ Markalı projeler gerçekleştiren müteahhitler açısından 2022 nasıl geçiyor?
Yücel Evsen: 2022 yılı Türk inşaat sektörü açısından pandemi etkisiyle kendi içinde farklı fırsatları da beraberinde getirdi. Emtia fiyatlarında yaşanan artış, tedarik ve lojistik sorunu, konut arzının azalması, yüksek döviz kuru, bütün dünyada seyreden yüksek enflasyon ve ithalatın pahalılaşması konutta maliyetlere negatif bir etki yaptı. Ancak doğru stratejiler geliştiren müteahhitler nezdinde 2022 yılının gayet verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Arsa geliştirme konusunda yaşanan sorunlar karşısında kentsel dönüşüm çalışmalarının özellikle İstanbul’da hızlandığını görüyoruz. Konut faizlerindeki artış karşısında peşin alımların dikkat çektiğini görüyoruz. Yerli yatırımcı “bekleyip görelim” derken örneğin yabancı yatırımcıların demografik kitlesinin değiştiğini ve artışa geçtiğini görüyoruz.
✓ 2023’den beklentiler neler?
Yücel Evsen: 2023 yılında Türkiye’nin önünde ciddi fırsatlar olduğunu düşünüyorum. Malum pandemide ülkelerin tedarik rotaları değişti. Çin bu süreçte çok ağır darbe aldı. Dolayısıyla sadece konutta değil, üretim yaptığımız birçok sektörde ciddi fırsatlar olduğun düşünüyorum. Zira Global markalar son yollarda yatırımlarını ülkemizde değerlendiriyor. Global markaların bir kısmı tesis açıyor bir kısmı da yerli markalarımızla işbirliği yaparak üretim modelini seçiyor. Global markalar konuta yatırımı da beraberinde getiriyor. Türkiye güçlü ve kararlı yönetim modeliyle birçok ülkenin radarına girmiş durumda. 2023 yılında sadece “arap” yatırımcı değil 2019- 2020 yılı ile başlayan Avrupa vatandaşların konut alımı ve Türkiye’de emeklilik planı yapan yabancı yatırımcıların artacağını düşünüyorum. Tabi 2023 yılını konut sektörü özelinde değerlendirdiğimizde en büyük beklentimizin elbette ki stabilizasyon olduğunu söylemek isteriz. Hem proje geliştiren firmalar hem de projelerden konut almak isteyen yatırımcılar piyasaların stabil olmasını bekliyor.
✓ Yabancıya satışta hangi ülkeler öne çıkıyor? Rusya yine ilk sırada mı?
Yücel Evsen: Savaş asla olmasını istemediğimiz bir durum ve yaşanan insani dram hepimizi derinden etkiliyor, bununla birlikte gayrimenkul tarafında özellikle Rus merkezli hareketliliğin artığını gözlemliyoruz. Rus yatırımcı 2021 yılında bizden toplam 5379 konut aldı. Buradaki tezimiz Avrupa ve Amerika’dan yaptırım noktasında kısıtlamalara tabi kalan varlıklı Rusların daha çok Türkiye’ye yönelebileceği şeklinde. Geçen yıl Ocak-Şubat döneminde Rus yatırımcıya 519 konut satılırken, bu yıl sadece Şubatta 509 konut satıldı. Mart’ta bu 547 konutun satışı yapıldı geçen yılın aynı ayına göre yaşanan artış yüzde 30,5 seviyelerinde. Mart ayında da geçen yılın aynı ayına göre yaşanan artış 80,6 oldu. Türkiye her iki ülke içinde dost ve güvenilir bir ülke olduğunu kanıtladı. Öte yandan Türkiye’den sadece körfez ülkelerinin konut aldığını söylemek doğru olmaz. Kanada, Azerbayan, Amerika, Çin, Almanya, Polonya gibi ülke vatandaşları da yine Türkiye’den konut almayı tercih eden ülkeler arasında yer alıyor.
✓ Yabancı yatırımcıların konut alırken ilk tercihleri ne oluyor? Yerli ve yabancı alıcılar tarafından en çok hangi tipte konut projeleri tercih ediliyor?
Yücel Evsen: Türkiye sahip olduğu imkanlar nedeniyle herkes için çok rahatlıkla ‘B planı’ durumuna gelebiliyor. Yatırım için ideal ve bu noktada ciddi talep alıyor. Örneğin Ruslar tatil için Türkiye’den konut alıyor, Çinliler Avrupa ve Amerika vizesini daha kolay alabilmek ve ticaret için tercih ediyor. Daha rahat bir emeklilik hayatı için Türkiye’den konut alan çok kişi bulunuyor. Yaşam tercihi ve oturum da bir başka gerekçe. 2021’de Türkiye’den konut almaya karar verenler ülkeye doğrudan 6, dolaylı olarak 10 milyar dolar döviz getirdi. 2022’de bunun 10-15 milyar dolar arasında gerçekleşmesi mümkün. Yabancı yatırımcı ilk başta güven satın almak istiyor. Satış ofislerine gelerek hem inşaat firmasını hem de projeyi görmek istiyor. Veya internet üzerinden araştırma yaparak, önceden teslim ettiği projeler hakkında bilgi ediniyor. Yerli yatırımcılar geleceğe dönük, çocuklarına yatırım amaçlı daire almayı tercih ederken, yabancılar ise yatırım amaçlı konut alıyor. Türkiye’de toplamda üretilen dairelerin yüzde 3’ünü yabancılar alıyor. Bu oranın içinde yüzde 1’i vatandaşlık alıyor. Yabancılar yakın gelecekte dünyanın en önemli merkezlerinden birinin İstanbul olacağını ön görerek yatırım amaçlı konut alımı yapıyor.
✓ Yeni dönemde konut projeleri açısından İstanbul’da hangi semt ve bölgeler ön plana çıkıyor?
Yücel Evsen: İstanbul merkez olarak gösterilen bölgeler Mecidiyeköy, Taksim, Levent gibi akslarda artık arsa geliştirmek, nitelikli proje inşa etmek son derece zor. Şehrin çeperleri ve sınırları artık her geçen gün gelişiyor ve büyüyor. İstanbul’da kuzeye doğru hükümetin yeni yatırım ve planları devam ederken diğer taraftan doğusuna doğru genişleme tüm hızıyla sürüyor. Birçok merkezi noktaya 10-15 dakikalık mesafede yer alan İstanbul Avrupa Yakası’nda Kağıthane öne çıkan semtler arasında yer alıyor. Bölgede birbiri ardına yükselen nitelikli ve markalı konut projelerinin olduğunu söyleyebiliriz. Birçok bölgesinde inşaatlar devam ediyor. Bölgeyi ağırlıklı olarak beyaz yakalı olarak tabir ettiğimiz yatırımcılar tercih ediyor. Dolayısıyla Kağıthane’nin hem konut stoku hem de demografik kitlesi bakımından tamamen değiştiğini söylemek mümkün. İnşaatlar tüm hızıyla yükselmeye devam ediyor. Bölgedeki fiyatların 5-10 yıl içerisinde yüzde 100 artacağını ve bölgeye yatırım yapan vatandaşların hem nitelikli proje sahip olacaklarını hem de kârlı bir yatırım yapacaklarını söyleyebiliriz. Öte yandan Anadolu Yakası’nda Kartal , Çekmeköy yine dikkat çeken bölgeler arasında.
Reklamı Geç