Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CHP ÜMRANİYE, BU 29 EKİM HAFTASINDA DA HUZURSUZ!..

Geçen 29 Ekim’de yönetim

Geçen 29 Ekim’de yönetim istifası ile görevden düşen CHP Ümraniye İlçe Başkanlığı, bu seneki 29 Ekim haftasında da mahalle başkanlarının görevden alınması olayıyla sıkıntılı günler yaşıyor. 18 mahalle temsilcisinin sosyal medya üzerinden yayınladığı sert eleştirilerin yer aldığı, sitem dolu 3 sayfalık yazılı açıklamaları sorduğumuz CHP İlçe Başkanı Zeynel Kızılkaya, “Parti iç meselelerini basın ile tartışmayız” şeklindeki tek cümleyle yanıt verdi.

Geçtiğimiz yıl 29 Ekim’de yönetim kurulunun istifası sonucu görevden düşen ve aradan geçen zamanda olağanüstü kongre ile yeniden göreve seçilen CHP Ümraniye İlçe Başkanı Zeynel Kızılkaya ve yönetimi, bu 29 Ekim haftasında da görevden aldığı mahalle başkanlarının kendilerine yönelik açıklamaları ile zor günler yaşıyor. Kongrenin ardından bir kısa mesajla görevden alınmalarını kabullenemeyen 18 mahalle başkanı, “Çalışan örgütü yok sayan bir başkan ve yönetim. Seçilmiş mahalle başkanları ve yönetimini bir mesaj ile görevden aldım diyerek örgütü kucaklayamazsınız” diyerek CHP İlçe Başkanı Zeynel Kızılkaya ve yeni yönetimine sert eleştiriler içeren yazılı bir açıklama yaptı. Sosyal medyada günlerdir partililer tarafından tartışılan mahalle başkanlarının açıklamalarını tarafsız yayıncılık anlayışı gereği sorduğumuz ilçe başkanı Zeynel Kızılkaya, “Parti iç meselelerini basın ile tartışmayız” dedi. Başkan Kızılkaya’nın tek cümlelik açıklamalarına karşılık 18 mahalle başkanının sitem dolu yazılı açıklaması ise şu şekilde:

“Cumhuriyet Halk Partisi Ümraniye olağanüstü ilçe kongresinde, başkanlık görevine seçilen Sayın Zeynel Kızılkaya ve yönetim kurulunu, öncelikle tebrik eder ve başarılar dileriz. Ümraniye İlçe Örgütü’nde birlik, beraberliğin oluşması, yerel ve genel seçimlerde iktidarın sağlanması hepimizin ortak gayesidir. Bu doğrultuda İlçe Başkanı Sayın Zeynel Kızılkaya birliği ve beraberliği sağlayacağı, küskünlüklere son vereceği söylemiyle yola çıkmış ancak daha yolun başında söylemleriyle eylemlerinin tamamen zıt olduğunu açıkça göstermiştir. Sayın Zeynel Kızılkaya ve yönetim kurulu göreve geldikten sonra, ilk icraat olarak seçilmiş mahalle başkanlarını görevden almak olmuştur. Normal şartlarda sıkıntılar yaşanan, çalışamayan veya görevinden ayrılan mahalle başkanlarının yerine, yeni mahalle başkanlarının, yine demokratik yollarla, mahallelerde seçimlerle veya o mahallede bulunan ittifaklar ile belirlenmesi teamül haline gelmiştir. Ancak Sayın Zeynel Kızılkaya, Ümraniye’de bu demokratik yollara başvurmak yerine, yaşanan olağanüstü ilçe kongresinde sırf kendisine destek olmadığı ve başka adaylara destek verdiği için mahalle başkanlarını cep telefonlarına gönderdiği bir kısa mesaj ile görevden almıştır.

Görevden alınmış ve önümüzdeki süreçte görevden almak üzere ön hazırlık yapılan mahalle başkanları, görev süresince genel merkezin, il başkanlığının ve ilçe başkanlığının kendilerine tevdi etmiş olduğu partisel görevleri, pandemi koşullarında dahi özverili şekilde, layıkıyla yerine getirmiştir. Mahallelerinde, mahalle çalışma gruplarıyla birlikte etkin bir şekilde çalışmış ve verilen tüm görevleri eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmişlerdir. Hatta CHP İstanbul İl Başkanı Sayın Canan Kaftancıoğlu üye güncellemesi çalışmasından duyduğu memnuniyeti, bazı mahalle başkanlarını bizatihi kendisi arayarak bildirmiştir.

Tüm bu yaşananlar doğrultusunda ilçe başkanlığına seçilen Sayın Zeynel Kızılkaya, parti örgütünü birleştirmesi gerekirken, aksine mahalle başkanlarını ve mahalle çalışma gruplarını haksız ve hukuksuz şekilde görevden almış olup ayrışmaya sebep olmuştur. Sayın Zeynel Kızılkaya, “İlçe kongresinden sonra mahalle başkanlarının görevi düşer” söylemiyle, gerçekleşmiş olan olağanüstü ilçe kongresinde kendisini desteklemeyen mahalle başkanlarını ve mahalle çalışma gruplarını görevden almıştır. Zira kendisini savunmak için oluşturduğu bu söylem de tamamen yersizdir. Öncelikle “Mahalle Başkanı” ibaresi ile CHP bünyesinde bir kurum bulunmamaktadır. Bu deklarasyonumuzda Mahalle Başkanı olarak dile getirdiğimiz görev tüzükte ve yönetmelikte de yer bulan “Muhtarlık Bölgesi Temsilcisi”dir. Örgüt içerisinde Mahalle Başkanı tanımı bu görev için yerleşmiş bir ibare olduğundan biz de bu yazımızda Muhtarlık Bölgesi Temsilcileri ibaresi yerine Mahalle Başkanı İbaresini kullanmaktayız. Cumhuriyet Halk Partisi Muhtarlık Bölgesi Temsilcileri Yönetmeliğinin “Görev Süresi” başlıklı 4.maddesini aynen alıntılayacak olursak ; “Muhtarlık bölgesi temsilcilerinin çalışma dönemleri belirlenmelerini takip eden ilk ilçe kongresine kadardır.”

Sayın Zeynel Kızılkaya bu maddeden yola çıkmakta ve tüm mahalle başkanlarının görev süresinin sona erdiğini iddia etmektedir. Ancak Yapılan bu yorum tamamen hukuk mantığına ve hukuksal yorum ilkelerine aykırıdır. Şöyle ki maddede bahsedilmiş olan İlçe Kongresi tabiri olağan ilçe kongrelerini ifade etmektedir. Olağanüstü ilçe kongreleri tüzükte belirtilen çeşitli sebeplerle görevden düşen, görevden alınan, boşluk bulunan ve bunlara benzer örneklerin yaşanması durumunda İlçe başkanını ve yönetim kurulunu belirlemek adına oluşturulmuş istisnai bir durumdur. Hukuki yorum ilkelerine göre istisnaların dar yorumlanacağı tartışılmaz bir gerçektir. Bu minvalde “İlçe kongresi oldu, tüm mahalle başkanlarının görev süresi doldu ve görevden düştüler, yerlerine yeni mahalle başkanlarını atadım” demek tamamen tüzüğe, yönetmeliğe, hukuk ilkelerine ve demokratik ilkelere aykırıdır.

Cumhuriyet Halk Partisi Muhtarlık Bölgesi Temsilcileri Yönetmeliğinin “Boşalma ve görevden el çektirme” başlıklı 5.maddesinin 2.fıkrasını aynen alıntılayacak olursak; “İlçe yönetim kurulu görevini yapmayan temsilciyi gerekçesini de belirterek görevden alabilir.” İlçe Başkanı Sayın Zeynel Kızılkaya, yukarıda belirtilmiş olan Cumhuriyet Halk Partisi Muhtarlık Bölgesi Temsilcileri Yönetmeliğinin “Boşalma ve görevden el çektirme” başlıklı 5.maddesinin 2.fıkrasına dayanarak mahalle başkanlarını görevden alabilir. Ancak madde metninden de açıkça görüleceği üzere görevini yapmayan mahalle başkanını gerekçe belirterek görevden alabilir. Sayın Zeynel Kızılkaya tarafından hiçbir gerekçe belirtilmediği gibi cep telefonu aracılığı ile görevden almıştır. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus ta şudur; kendisine muhalif olmayan mahalle başkanları görevine devam etmektedirler.

Seçilmiş mahalle başkanları olarak “ben yaptım oldu zihniyetine” karşı çıkmaktayız. Görevden alınan mahalle başkanlarının yerine atanan bazı kişiler, mahalle çalışma gruplarında çalışmamış olmakla birlikte, üyeliği dışında hiçbir partisel faaliyeti, bilgi birikimi, siyasi birikimi olmayan hatta Mahalle Başkanlığına atandığını cep telefonu mesajı ile öğrenen, o mahallede adresi bulunmayan hatta partiden istifa etmeyi düşündüğünü dile getirmiş kişilerdir. Bu zihniyetin Türkiye’de 50 ilden büyük olan, Ümraniye de parti örgütünü kucaklamayacağı, birleştirmeyeceği bariz şekilde ortadadır. Yaşanan bu süreç, Ümraniye de daha fazla ayrışmaya sebep olacaktır. Öç alma duygusu ile hareket edilmesi Ümraniye örgütü bazında partiyi kaosa sürükleyecektir. Zeynel Kızılkaya ve yönetim kurulunun Ümraniye’yi yönetecek, örgütü kucaklayacak yapıda ve eğilimde olmadığı tüm bu anlatmış olduğumuz hususlardan bariz şekilde ortaya çıkmaktadır.

Bu itibarla; Genel Başkanımızın “ Tek Adam Rejimi’’ ne karşı “Hak. Hukuk ve Adalet” sloganıyla, günlerce ve kilometrelerce yürüyüşünden feyzle, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ümraniye ilçesinde, ilçe başkanı ve yönetiminin, sayılan değerleri hiçe sayan, antidemokratik keyfi uygulamalarına sessiz kalmayacağımızı bildirir; genel merkezimiz, il başkanlığımız ve Ümraniye ilçe örgütümüzün takdirlerine bırakırız. Saygılarımızla. Görevden Alınmış Mahalle Başkanları: Altınşehir Mahallesi, Armağanevler Mahallesi, Aşağı Dudullu Mahallesi, Atakent Mahallesi, Atatürk Mahallesi, Cemil Meriç Mahallesi, Çamlık Mahallesi, Elmalıkent Mahallesi, Esenkent Mahallesi Esenevler Mahallesi, Ihlamurkuyu Mahallesi, İnkılap Mahallesi, İstiklal Mahallesi, Necip Fazıl Mahallesi, Parseller Mahallesi Tantavi Mahallesi, Tatlısu Mahallesi ve Tepeüstü Mahallesi

 

Reklamı Geç