Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CHP ÜMRANİYE, YEREL BASIN’LA REFERANDUMU DEĞERLENDİRDİ..

Referandum sürecini basın toplantısıyla

Referandum sürecini basın toplantısıyla değerlendiren CHP Ümraniye İlçe Başkanı Cafer Aktürk; “İktidar partisi bu oylama ile hem kendi ayağına hem de Türkiye’nin ayağına kurşun sıkmıştır. Kendi geleceğini tehlikede gören halkımız büyük bir başarıya imza atmıştır ve yaklaşık % 49 olan ‘hayır’ blokunun çok daha güçleneceğini hep birlikte göreceğiz” dedi. Belediyenin seçim bütçesini de gündeme taşıyan Aktürk, Ümraniye’deki İl Dernekler Platformu’nu da ‘Kimse kimsenin özgür iradesine ipotek koyamaz’ sözleriyle kınadı.

Bölge yerel basın temsilcileriyle bir araya gelip referandum sürecini değerlendiren CHP Ümraniye İlçe Başkanı Cafer Aktürk, önemli açıklamalarda bulundu. Basından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Velişan Yerli’nin de katıldığı toplantıda referandum sonucunun anlamlı olduğuna dikkat çeken Cafer Aktürk, “Terör, ekonomik sıkıntılar ve dış politikada sorunların yaşandığı bir dönemde hiç yok yere yapılan bu referandum, genel şartları ve eşit olmayan imkanlarına rağmen bir halkın direnişine vesile olmuştur” dedi.

“Dünya tarihinde tek adam sisteminden demokrasiye geçişler için bedeller ödenirken; bizde 21. yüzyılda parlamenter sistemden tek adam rejimine geçişin halkoyuna sunulması onur kıran bir durum yaratmıştır” diyen Aktürk; “İktidar partisi bu seçimle hem kendi ayağına hem de Türkiye’nin ayağına kurşun sıkmıştır. Tek kişinin hakimiyetine devredilen bir yapı sunan bu sistemin tutmasını asla beklemiyoruz. Geçmiş yakın tarihimizdeki 1 Mart tezkeresi ve 15 Temmuz darbe kalkışması gibi olayların parlamenter sistemin zayıflatıldığı böyle bir zamanda yaşanmış olduğunu bir düşünsenize… Kim bilir nasıl başa çıkılabilinirdi…” şeklinde konuştu.

Her şeye rağmen milli iradenin tecelli etmediğini kaydeden Cafer Aktürk; “YSK üzerine vazife olmayan bir görev çıkardı ve yasayı kendine göre yorumlayarak çiğnemek suretiyle sonuçları halkın nezdinde ve dünya gündeminde tartışmalı hale getirdi. 35 yıldır acılarını yaşadığımız 82 Anayasası % 95 ‘evet’ oyuyla yapılmıştı ve bu kez % 51.4 ‘evet’ oyuyla benzer sistem değişikliği yapılıyor. Umarım aynı acıların daha fazlasını yaşamayız” dedi.

Sistemin yapısının sakatlandığını söyleyen Aktürk; “Tarafsızlık ilkesi biten Cumhurbaşkanlığının saygınlığı yok edilmiştir. % 49 ‘hayır’ oyu veren büyük bir kesim artık bu ülkede kendini sahipsiz hissediyor. CHP olarak elbette sürecin tüm hukuki zeminlerini sonuna kadar takip edeceğiz ve son tahlilde AİHM’in tüm dünya kamuoyunun bildiği gerçeği gözler önüne serecek kararı vereceğine olan inancımız tamdır. Sultan Süleyman’a bile kalmayan bu dünya kimseye kalmayacak. Ülke olarak bu yanlıştan dönebilir uyum yasaları çıkarken 367 ile gerekli düzenlemeleri yeniden yapabiliriz. Siyasi partiler parlamentoda 367 ile uzlaşabilir ve gelecekte yaşanması olası felaketlerin önüne geçebilir. Bunun beklentisi içerisindeyiz.”

Ümraniye’deki % 55 ‘evet’ oyuna karşılık % 45 ‘hayır’ oyunu da değerlendiren Cafer Aktürk; “Adeta freni patlak bir kamyona binmiş gibi her yönüyle ilçenin üzerini kaplayan belediyeye sormak isterim bu bütçeyi hangi kaynaklardan sağladılar. Bizim siyasi parti ilçe teşkilatı olarak referandum boyunca harcadığımız toplam bütçe, belediyenin sadece bir saatte harcadığı bütçeye ancak denk gelebilir. Belediyenin resmi plakalı araçlarıyla ‘evet’ standlarına broşür ve yemek dağıtımı yapıldığı bizde görüntüleriyle mevcut. Bunu belediye meclisinde de soracağız elbette. Tüm bu eşit olmayan şartlara rağmen Ümraniye halkı % 45 ‘hayır’ oyu ile ciddi bir cevap vermiştir. Bu şüphesiz önemli bir başarıdır ve bu başarıyı kendi geleceğini tehlikede gören halkın ta kendisi gerçekleştirmiştir” dedi.

Ümraniye’de faaliyet gösteren il dernekler platformunun referandum sürecindeki duruşunu kınadığını kaydeden Cafer Aktürk; “İl Dernekler Platformu adındaki bu yapının başındaki bazı dernek başkanları kendi bireysel çıkarları için üyelerin oyuna ipotek koymuşçasına hareket ettiler. İlçenin dört bir yanına kendi adlarına asılan ‘evet’ pankartlarına ses çıkarmayan bu kişileri kınıyorum. Hiç kimse kimsenin özgür iradesine ipotek koyamaz. Bizim STK’larda üyelerle buluşmamıza engel oldular. Sadece Rumeliler Derneği hem ‘evet’ cephesine hem de bize eşit şekilde söz hakkı tanıdı. Kendilerine özel olarak teşekkür ediyorum” dedi.

Mühürsüz oy pusulaları yönündeki soruya da cevap veren Cafer Aktürk, Ümraniye’deki 5 sandıkta seçim günü bu durumu tespit edip saat 10 itibarı ile konuyu tutanak altına aldıklarını ifade etti. Son zamanlarda gündeme gelen meclis üyelerinin istifasına yönelik soruya da cevap veren Aktürk; “Kendi içimizde elbette zaman zaman bazı sorunlar yaşanabiliyor. Bu da onlardan biri ve biz, tüm bu meseleleri kendi içimizde çözüme kavuşturup daha güçlü şekilde halkımızla birlikte yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Reklamı Geç