Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EKONOMİ GÜNDEMLİ TUNCELİ’YE YATIRIM TOPLANTILARI..

Tunceli Sanayici ve Girişimcileri

Tunceli Sanayici ve Girişimcileri Derneği TUSGİD’in ekonomi gündemli istişare ve değerlendirme toplantıları devam ediyor. Tuncelili ve Tunceli’ye gönül vermiş yatırımcı iş insanlarının yanı sıra; siyaset, sanat ve sosyal camiadan pek çok ismin katılımıyla gerçekleşen toplantılarda birbirinden ünlü ekonomistler, bölge, ülke ve dünya gündemine ışık tutuyor. TUSGİD’in bu ayki ekonomi değerlendirme masasının konukları Tunceli’nin tanınmış Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ve ünlü ekonomist Selçuk Geçer’di.

İstanbul Boğazı’na nazır kahvaltılı buluşmada toplantının açılış konuşmasını yapan TUSGİD Başkanı Cem Haydar Bektaş, tüm konuklarını selamladı ve katılımlarından dolayı teşekkür etti. Doğup büyüdükleri Tunceli’nin gelişmesi ve kalkınması için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Bektaş, “Tunceli’miz her alanda yüksek potansiyele sahip gizli bir cemal. Kaynakları ve tüm zenginlikleri ile Tunceli’miz büyük bir nimet. Tek sorun coğrafi özelliklerinden kaynaklı lojistik zorluğu. Bu güzelim cennet memleketimizden bugüne kadar büyük sanatçılar, siyasetçiler çıktı ve şimdi istiyoruz ki dünya markası olmuş iş insanları da çıksın. Bunun için turizm başta olmak üzere bölgemize bir şeyler yapmak, bir şeyler katmak ve kazandırmak istiyoruz. Ekonomik istişare ve Tunceli’ye yatırım toplantılarımızın temel amacı bu” şeklinde konuştu.

Tunceli’ye gönül vermiş bir isim olan Ekonomist Selçuk Geçer yaptığı değerlendirme konuşmasında, “Bizler vatandaş olarak iyisiyle kötüsüyle tüm gerçekleri ortaya koyar ve eleştirmesi gerekiyorsa eleştiririz. Görevi çözüm üretmek olanlar yönetenlerdir” dedi. 2001 yılından bu güne ülke ekonomisinde üç temel hata yapıldığını kaydeden Geçer; “Defalarca uyarmamıza ve yapmayın, etmeyin dememize rağmen dinlemediler. Dolar oldu 16.40. Bugün Çin, ekonomisiyle ABD’yi geçebilecek tek güç. Neden? Çünkü Çin, sıcak parayı topladı ve ekonomik krizleri çok iyi değerlendirdi. Çin modeli ucuz işgücü değil üretim modelidir. Bizde ise güçlü TL, güçlü Türkiye diye diye bu noktaya gelindi. Doları tutacağız diye eldeki rezervler tüketildi, ithalata dayalı modelle üretici ve sanayici batırıldı. Paralar inşaata gömüldü. Bakın bugün 1 dolar 114 Japon yeni ediyor. Japonya’da enflasyon yok aksine düşük enflasyon sorunu var” dedi.

Geçer, şöyle devam etti: “Bizim asıl hikayemiz 2013 yılında start aldı. Sıcak para girişi kesildi ve film başladı. Çok uyardım ama dinleyen olmadı. Dış ticaret açığı arttıkça arttı. Ben o günlerde dolar 12 lira olacak dedim diye mahkemelere verildi. Davamın görüleceği gün dolar 14 lira oldu. Sonuçta hakkımda hiçbir bulunamadı ve savcı, ‘maddi olmasa da manevi çıkar sağlamıştır’ dedi. Bu arada ülke ekonomisi büyük kayıplar yaşadı ve sürekli sıcak para kaybı oldu. Türkiye’de 128 milyar doları ilk kez hesaplayan ve kefen parasının iç edildiğini bulun kişi de benim. Bir ülkenin kredi notu çöp seviyesine ancak bu kadar getirilebilir.”

Ülkede iyi şeylerin de olduğunu kaydeden Selçuk Geçer, “Bu ülkede hiç mi güzel şeyler olmuyor. Elbette oluyor. Örneğin Selçuk Bayraktar’ın yaptıkları gerçekten önemli çalışmalar. Kendisini her zaman tebrik etmişimdir. Ancak ürettikleri neden hep savunma sanayiinde değerlendiriliyor, tarım ve diğer alanlarda değerlendirilmiyor diye de sormuşumdur. Tarımda domatesin tohumunu İsrail’den, buğdayı Rusya’dan almanın neresi milliyetçiliktir? Keşke herkes Maçoğlu başkan gibi üreten kominist başkan olabilse. Ben bugün ekonomi bakanı olsam yapacağım ilk iş tarımı kalkındırmak olur. Domatesi bu ülkenin insanına 3 liraya yedirdiğim ve çiftçinin borçlarını silip, bedava mazot verdiğim gün kalkınma başlardı. Önceliğimiz sağlıklı gıdayla karnımızı doyurmak olmalı gerisi kendiliğinden gelecektir” dedi.

Başlattığı tarımsal üretim modeli ile ülke gündeminden düşmeyen Kominist Parti’li Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, konuşmasında, 1 milyonu aşkın nüfusa sahip Dersim’in bugün 85 bin nüfusla yaşayan bir kent olarak kaldığına vurgu yaptı. Bunun eğitim ve güvenlik gibi çeşitli nedenlere dayandığını kaydeden Maçoğlu, “Ovacık’ta küçük bir gurupla toprağa tohum ekmeyle başladığımız tarımsal üretim modeli, kooperatifleşmeler sayesinde yurdun dört bir yanına yayıldı. 20-30 kişi ile çıktığımız yolda bugün 2 bin kişiye ulaştık ve Amasya’dan Adıyaman’a onlarca şehirde tarımsal üretim gelişti. 30 şehirde 110 kooperatif kurduk” dedi.

“Tarımsal üretimi gıda olarak tek başına değerlendirmemek lazım” diyen Maçoğlu; “Çünkü onun arkasında sanayi, bilim ve teknoloji de gelir. Tarımsal üretim modelimiz turizmi de tetikledi ve geliştirdi. Bugün binlerce vatandaşımız Tunceli’ye gelip, gezmek ve görmek istiyor. Dünyanın 1.240 pronil değerindeki tek balı Tunceli’de, en sağlıklı gıdalar yine Tunceli’de. Gelecekte paranız olsa dahi sağlıklı gıdaya ulaşamayacaksınız. Sağlıklı nesiller yok olmakla karşı karşıya. Özürlü spastik çocuklar doğuyor ve bu neslin yeniden sağlıklı olabilmesi için 500 yıl geçmesi lazım. Bizler yerel yöneticiler olarak toplumsal üretim modellerini destekliyor ve kentimize bugüne kadar yapılmamış hizmetlerin gelmesi için mücadele veriyoruz. Yaşam kalitesini yükseltmek ve yaşamayı kolay kılmak için omuz omuza vermeliyiz. Tasarlanmış proje, proje değildir. Hayata geçmemiş ise eksiktir. Yerel yönetimlerimiz kayyumlarla içi boşaltılmış ve borçlandırılmış durumda. Yeni yeni kendimizi toparladık ve hareket etmeye başladık” dedi.

Programın soru-cevap kısmında görüşlerini dile getiren işadamları, ekonomik veriler ışığında; kısa, orta ve uzun vadeli düşüncelerini ifade ettiler. Tunceli’ye özellikle turizm alanında yatırım ve bölgenin kalkınması noktasında buluşan iş insanları bir sonraki toplantının Tunceli’de yapılarak yöreye ilişkin notların yerinde değerlendirilmesi hususunda fikir birliğine vardılar. Ünlü yer bilimci Prof. Dr Ahmet Ercan da bölgenin yeraltı hareketlerine ilişkin görüşlerini dile getirerek jeotermal kaynaklarına dikkat çekti. Toplantının sonuç bölümünde Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ve Selçuk Geçer ile tüm katılımcılara teşekkür eden TUSGİD Başkanı Cem Haydar Bektaş, önümüzdeki toplantıyı Eylül ayında Tunceli’de yapmayı planladıklarını söyledi. Başkan Maçoğlu’na ve Selçuk Geçer’e birer teşekkür plaketinin de verildiği program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Reklamı Geç