Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ERGUVAN ŞOFÖRLERİ HAKLARINI ARIYOR…

Kentin trafik işkencesiyle boğuşarak

Kentin trafik işkencesiyle boğuşarak her gün binlerce İstanbulluyu işine, gücüne yetiştiren Erguvan otobüsü şoförleri, biraz da kendi problemleriyle ilgilenerek dağ gibi yığılı sorun ve sıkıntılarına çözüm için kolları sıvadılar.

erg4Her gün binlerce İstanbulluyu, işine gücüne yetiştirmek için kentin stresli trafiğiyle boğuşan toplu taşıma araçlarının şoförleri, ‘artık yeter’ dercesine biraz da kendi sorunlarıyla ilgilenmeye başladılar. Erguvan rengiyle bilinen otobüslerin şoförleri, bir araya gelip güç birliği yaptı ve Erguvan Otobüs Şoförleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’ni kurdu. Merkezi Ümraniye Ihlamurkuyu’da bulunan dernek, resmi açılışını yaparak çalışmalara başladı.

erg5Derneğin kuruluş amacı olan otobüs şoförlerinin sorun ve sıkıntılarını gazetemiz aracılığı ile kamuoyuna aktaran ve yetkililerden çözüm önerileri bekleyen dernek yöneticileri, her gün binlerce yolcu taşıdıklarını fakat kendilerinin gecenin 2’sinde ya da sabahın 5’inde ulaşım sorunu yaşadıklarını ifade ettiler. Dernek yöneticisi otobüs şoförleri, “İnsan taşıyoruz ve insanca muamele görmek istiyoruz” dediler.

erg6Dernek Kurucu Asbaşkanı Ali Altaylı, Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdemir ve Genel Koordinatör Sacettin Ervüs, Erguvan otobüs şoförlerinin yaşadıkları tüm sorunların çözümü için mücadele vermeye devam edeceklerini ifade ettiler. İstanbul genelinde 937 Erguvan otobüsünün hizmet verdiğini söyleyen Dernek Kurucu Asbaşkanı Ali Altaylı, bu araçlarda toplam 2.100 şoförün çalıştığını açıkladı.

erg3Erguvan otobüslerini kullanmaya haiz sertifikalı 3.700 şoför olduğunu kaydeden Ali Altaylı, bütün gün megakentin trafik işkencesi ile boğuşan şoförlerin normal hayat standartlarının altındaki şartlarda hizmet vermeye çalıştıklarını ifade etti. Son derece düşük bir maaşa talim eden şoförlerin kendilerine verilen kıyafete bile para vermek zorunda olduğunu hatırlatan Altaylı, sorunları şöyle dile getirdi:

erg2“Sözde İstanbul Otobüs A.Ş’ye bağlı çalışan şoförlerimiz, haftada en azından bir gün olsun izin nedir bilmezler. Senelik izin, bayram, seyran özel gün izin hakkımız hiç yoktur. Hasta olamaz, cenazelerine katılamazlar… Her gün en az bin kişi taşıyan şoförlerimiz, dayak yerler, sahip çıkanı olmaz. Otobüsün servisi, bakımı, yakıt ikmali ve gecenin bir yarısında temizliği gibi tüm işler hep şoföre ait.

erg1Lakin şoförlerimiz gecenin ikisinde ya da sabahın beşinde evine gidip gelmeye dahi vasıta bulamazlar. Günde 8, haftada 45 olan çalışma saatini fazlasıyla aşan şoförler fazla mesai alamazlar. Bütün gün İstanbul trafiğinde direksiyon sallamak özel bir sabır gerektiriyor. Biz şoförler olarak bu işkenceye gecemizi gündüzümüze katarak bir ömür adıyoruz. Karşılığında ise meslek hastalıkları ve psikolojik sorunlarla boğuşuyoruz.

Birçok şoför arkadaşımızın sigorta primi bile asgari ücret üzerinden gösterilerek yatırılıyor. Burada açıkça hem devletin kurumları kandırılarak zarara uğratılıyor, hem de şoför arkadaşlarımızın alın teri olan emeğinin hakkı yeniliyor. Şoförlerin asgari geçim indirimi hakkı bile kendilerine verilmiyor. Neresinden bakarsanız bakın haksızlık almış başını gidiyor. İşte biz Erguvan Otobüs şoförleri olarak tüm bu haksızlıklar karşısında şoförlerimizin haklarını kazanmak ve insanca bir yaşam standartına kavuşmak için bu derneği kurduk ve hak arama mücadelemizi başlattık. Bu uğurda gidebildiğimiz yere kadar gideceğiz. Haklı mücadelemizin sonunda tüm haklarımızı alacağımıza inanıyoruz.”

Dernek Yönetim  Kurulu Başkanı Murat Özdemir ise, İstanbul genelinde hizmet vermekte olan tüm Erguvan otobüs şoförlerini dernek çatısı altında toplanıp, daha güzel şartlarda çalışma imkanlarına kavuşmak için verilen mücadeleye destek olmaya beklediklerini ifade etti. Özdemir, “Bu dernek sayesinde şoför arkadaşlarımızın sorun ve sıkıntılarına çare bulacağımıza olan inancımız tamdır” dedi.

Dernek Genel Koordinatörü Sacettin Ervüs ise derneğin kuruluş amacına yönelik bilgiler vrerek, “Her gün binlerce insanı taşıyorsak bizler de insanca muamele görmek istiyoruz ve hak ettiğimiz şartlarda görev yapmak istiyoruz. Bundan daha doğal ne olabilir. Bu nasıl bir meslektir ki haftada bir gün olsun izin hakkı olmasın. Bayram, seyran özel gün senelik izin nasıl olmaz. Bizim kimseyle bir derdimiz yok. Bizim tek derdimiz; şoför arkadaşlarımızın alın teri ve emeğinin karşılığı olan insanca yaşam standartlarındaki çalışma şartlarının sağlanmasından başka bir şey değildir” dedi.

BİRLİK İÇİN DERNEK KURDULAR..

“Birlikten kuvvet doğar” sloganıyla bir araya gelip haklarını aramak için güç birliği yapan İstanbul’daki Erguvan Otobüs Şoförleri, Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’ndeki tanıtım programıyla derneklerinin resmi açılışını gerçekleştirdiler.

istanbul genelinde sabahın seher vaktinden gecenin bir yarılarına kadar direksiyon sallayan otobüs şoförleri, haftada bir, senede ise 15 gün izin haklarının olması, sigorta primlerinin asgari ücret üzerinden değil de gerçek maaş üzerinden yatması ve daha bir çok haklarını elde etmek için bir araya gelip güç birliği yaptı. Erguvan rengi ile bilinen otobüslerin şoförleri, kurdukları Erguvan Otobüsleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin resmi açılışını Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde düzenledikleri tanıtım toplantısıyla gerçekleştirdiler.

Dernek Başkanı Murat Özdemir yönetimindeki Erguvan Otobüsleri Şoförleri, “Birlikten kuvvet doğar” diyerek haklarını elde etmek için kolları sıvadılar. Dernek Kurucu Asbaşkanı Ali Altaylı, Başkan Yardımcısı Tahsin Doralı, Genel Sekreter Şükrü Torku ve Genel Koordinatör Sacettin Ervüs gibi isimlerin katıldığı açılış ve tanıtım programında  Avukat Banu Usanmaz ve dernek yöneticileri birlikte kurdele kesti. Daha sonra bir selamlama konuşması yapan Dernek Genel Koordinatörü Sacettin Ervüs, “Bir olup, iri olup, diri olarak haklarımızı daha güçlü arayacağız ve kazanacağız” dedi.

Dernek Başkanı Murat Özdemir ise şoförlerin yaşadıkları sıkıntılara değindi ve dernek olarak tek amaçlarının bu sıkıntıları giderip, istek ve talepleri yetkililere duyurarak çözüm yolları bulmak olduğunu kaydetti. Şoförlerin yıllık ve haftalık izin hakkı, sigorta primlerinin asgari ücret üzerinden düşük gösterilmesi ve daha bir çok sorunu olduğunu hatırlatan Özdemir, “İşte bu dernek siz şoförlerin dertlerine çareler bulmak için kurulmuştur. Hep birlik olursak sorunlarımıza daha kolay çözüm yolları buluruz ve sesimizi gür çıkartırız” şeklinde konuştu.

Reklamı Geç