Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ESNAFI, ‘KÖTÜ YOLA SAPMIŞ KADIN’ DİYE TANIMLAMAK NE DEMEK?…

Türk Dil Kurumu’nun esnaf

Türk Dil Kurumu’nun esnaf tanımını, ‘Kötü yola sapmış kadın’, ‘Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edilebilen (kadın)’ gibi cümlelerle yapmasına sert tepki gösteren İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın kadın Başkanı Terlan Kaya, “TDK’nın kanunsuz, ahlaksız ifadesini, kınıyor, ayıplıyor ve acilen bu ahlakdışı ifadenin kaldırılmasını istiyoruz” dedi…

İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın kadın Başkanı Terlan Kaya, Türk Dil Kurumu’nun (TDK), kendi resmi sitesinde, ‘esnaf’a hakaret edildiğini belirterek “Kötü yola sapmış kadın” olarak tanımlamasına sert tepki gösterdi. Esnafın Türk ekonomisinin kalbi olduğunu ifade eden Başkan Terlan Kaya, ‘Esnaf’ın bu şekildeki ahlakdışı tanımlarla özdeşleştirilemeyeceğini söyledi.

Türk Dil Kurumu Sözlüğünde ve Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan esnaf tanımlarına dikkat çeken Başkan Terlan Kaya, “TDK sözlüğünde; ESNAF’ı tanımlarken, başlıca düşüncesi, mesleğinin bütün inceliklerinden yararlanıp bunları karşısındakinin zararına kullanarak ve meslekte kötü örnek oluşturarak çok para kazanmak olan kimse ve Kötü yola sapmış olan kadın- diyerek, hakaret içeren, utandırıcı ifadelerle tanımlıyor…

6102 sayılı TTK’nun TACİR tanımı altında yer alan 4. kısımdaki Esnaf’ı tanımlayan 15. maddesinde; ister gezici olsun ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri 11 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak  kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi esnaftır, deniliyor. ‘Esnaf’ ekonomin kalbi olan ticaret erbabıdır. Türk Ticaret Kanunu’nda da anlatıldığı gibi küçük ölçekli iş yapan TÜCCAR’dır… TDK’nın kanunsuz, ahlaksız ifadesini, kınıyor, ayıplıyor ve acilen bu ahlakdışı ifadenin kaldırılmasını istiyoruz…” dedi.

UTANÇ VERİCİ BİR TANIMLAMA..

‘Ahi Evran’ın Akıl, Ahlak, Bilim ve Çalışma’ prensibini örnek alarak çalışan Türk esnaf ve sanatkârlarının, böyle çirkin bir tanımlamayı kabullenemeyeceğini ifade eden Esnaf Odası Başkanı Terlan Kaya, “Türkiye’de aileleriyle birlikte 8-9 milyonu bulan esnaf kesimini böyle ağır bir ithamla karşı karşıya bırakan zihniyeti kınıyorum. Bu ifadeyi yazanların kendi ailelerinde bile esnaf olduğunu tahmin ediyorum. Böyle utanç verici bir tanımlama yapmalarını büyük bir cahillik olarak nitelendiriyorum… Esnafımız sanatta ticarette ekonomide çeşitli meslek dallarında iyi yurttaş olmanın örneklerini vermektedir. Ahilik özünde iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin, kısaca bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir çalışma felsefesidir. Bu felsefeye mensup bireylere TDK’nın bu çirkin saldırısı kabul edilemez. Bu tanım vahimdir, kabul edilemez ve derhal kaldırılmalıdır.” Diye konuştu.

TDK’NIN KURULUŞ AMACINA AYKIRI..

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı’na yazılar resmi yazıda ‘ESNAF’a yapılan hakaretin detayında Kadına ve ANA’ya da hakaret yer aldığını kaydeden Başkan Terlan Kaya, “Türk Dil Kurumu’nun yaşadığımız coğrafya ya adını veren ANA’ya atfen kadını aşağılayan kuruluş amaçlarıyla bağdaşmayan, bilimsellikten ve gerçeklikten uzak aşağıda belirtilen kelimeler milletimiz adına olduğu gibi kurum adına da utanç vericidir. Kurum içinde uygulamaya konan art niyetli bir uygulama olduğunu düşünüyoruz.
Türk Dil Kurumunun Esnaf tanımı 3. isim, argo kötü yola sapmış olan kadın: Esnaftan bir kadın.
Müsait; 2. sıfat, teklifsiz konuşmada tkz. Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın).
Türk Dil Kurumu, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla 12 Temmuz 1932’de Atatürk’ün talimatıyla kurulmuştur. 
Türk Dili Tetkik Cemiyetinin amacı, -Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek- olarak tespit edilmiştir. 

Mustafa Kemal Atatürk – Ülkesini yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır. Kesin olarak bilinmelidir ki, Türk milletinin dili ve milli benliği bütün hayatında hakim ve esas kalacaktır. Zengin sözlüğümüzün toplandığı gün, milli varlığımız en kuvvetli bir dal kazanacaktır.- Diyerek TDK’yı kurmuştur. Kuruluş ve hedeflerine uygunluk göstermeyen, Türk esnafına ve kadınına hakaret eden TDK, bu hatasından dönmeli, sözlüğünden bu kelimeleri çıkarmalı ve TÜRK ESNAFINDAN VE KADININDAN ÖZÜR DİLEMELİDİR.” şeklinde konuştu.

TCK’YA GÖRE DE SUÇ..

TDK’nın bu tanımlarının TCK’ya göre de suç olduğuna dikkat çeken Başkan Kaya; “TCK’da halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılamak 216 maddesi 2. fıkrasına göre suçtur. Bu suç; ’Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır’ şeklinde tanımlanmıştır. TDK yetkililerinin eylemi tam da bu madde kapsamında suçtur” İfadesini kullanarak Cumhuriyet Savcılarının bu kapsamda gereğini yapmaları gerektiğini kaydetti.

Reklamı Geç