Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

HFA MOBİL UYGULAMASI VEYA ALO 175’E ŞİKAYET EDİN..

İstanbul genelinde ekmek fırınlarına

İstanbul genelinde ekmek fırınlarına haksız zam ve gramaj denetimleri devam ediyor. Kilogram fiyatı 7.50, 200 gram fiyatı ise 1.50 lira olması gereken ekmek fiyatlarını bunun üzerinde satan tüm fırınlara tonla cezalar yazılıyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan İstanbul Valiliği, 2.892 fırında “Gramaj-Fiyat ve Tarife Denetimi” yapıldığını ve 1.571 fırına ceza kesildiğini duyurdu.

İstanbul Valiliği, kent genelindeki tüm ekmek fırınlarında denetimlere devam ediyor. Ümraniye’den Çekmeköy’e, Üsküdar’dan Sultanbeyli’ye yapılan tüm denetimler hakkında açıklama yapan Valilik şunları kaydetti: “İlimizde faaliyet gösteren ekmek fırınlarında “gramaj/fiyat/tarife dışı üretim ve satış yapıldığı” yönündeki yoğun şikâyetler nedeniyle Valiliğimiz koordinasyonunda; Kaymakamlıklarımız, İl Ticaret Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin katılımıyla 20-24-25-26 Kasım 2020 tarihlerinde denetimler yapılmıştır. Bu denetimlerde, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 54. Maddesi, Fiyat Etiketi Yönetmeliği ve 6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun uyarınca fırınlarda üretim ve satışı yapılan ürünlerde;

  1. Fiyat etiketleri ve tarife fiyat listelerinin bulunup bulunmadığı,
  2. Fiyat etiketlerinin/fiyat-tarife listelerinin mevzuata uygun olup olmadığı,
  3. Fırınlarda ekmek fiyatlarının İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB) tarafından açıklanan azami ekmek fiyat tarifesinde yer aldığı gibi (1 kg) ekmek fiyatının azami 7.50 TL’ye (200 gram ekmek 1,5 TL) denk gelecek şekilde satılıp satılmadığı, haksız fiyat artışı olup olmadığı kontrol edildi.

Denetimlerde, 1.321 fırının standartlara uyduğu, 1.571 fırında azami ekmek fiyat tarifesine göre 1,5 lira olması gereken 200 gram ekmeğin daha yüksek fiyatla satıldığı tespit edildi. Fiyat/gramaj tarifesine uymayan 1.571 fırına, Haksız Fiyat Artışı Tutanağı düzenlendi ve savunmaları istendi. Bazı fırınlarda tespit edilen usulsüz fiyat tarifesiyle ilgili olarak Ticaret Bakanlığı tarafından müfettiş görevlendirilmiştir.

Söz konusu tarifenin nereden kaynaklandığı mutlaka tespit edilecek ve Valiliğimizin hassasiyetle takip ettiği bu durum hakkında, kamuoyumuz bilgilendirilecektir. Üretim ve satışlarında yürürlükteki tarifeye uygun faaliyet gösteren fırıncı esnafımıza teşekkür ediyor, bereketli kazançlar diliyoruz. Meslek kuruluşlarınca belirlenen fiyat tarifesine uymayan fırın sahiplerine, esnafların piri Ahi Evran’ın meslek ilkelerini hatırlatıyor, haksız kazanç elde etmeye yönelik davranışlardan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz.

Fırınlarımızın gramaj ve fiyat tarifesine uyumlarını denetlemeye devam edeceğiz. Bu konuda bütün vatandaşlarımız “Haksız Fiyat Artışı Bildirimi” mobil uygulaması veya Alo175 telefon hattı üzerinden başvuru yapabilmektedir.

Reklamı Geç