Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İBB’NİN “MİLLİ TARIM YERLİ TOHUM” PROJESİNDE İLK HASAT YAPILDI..

İBB’nin yerli tohumların yaygınlaştırılması

İBB’nin yerli tohumların yaygınlaştırılması ve İstanbulluların sağlıklı beslenmesi amacıyla başlattığı “Milli Tarım Yerli Tohum” projesinin ilk hasadı Beykoz’da yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Tarım yerli imkanlarla geliştirerek Beykoz’un Cumhuriyet Köyü’ne ektiği 6 farklı yerli mısır çeşidinin hasadı gerçekleştirildi. Şehit ve gaziler için saygı duruşu, ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan törende konuşan İBB Muhtarlıklar ve Gıda Daire Başkanı Sabriye Zuhal Bostan, projenin çevre sevgisinin bir ürünü olduğunu söyledi. Bostan, “Çalışma hayatımın ilk yıllarında da bu konularla çok ilgilendim. Bunun çalışmalarda düşüncelerde kalmamasını sağlamak bizim için çok önemli” dedi.

Muhtarlara ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine teşekkür eden Bostan, “Milli tarım ve yerli tohumu geliştirmek için hepimize çok ciddi görevler düşüyor. Belki önümüzdeki sene buradaki topluluğun 50 katıyla birlikte burada oluruz” diye konuştu.

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yetkilisi Ahmet Duman da “Ülkemizde yerli mısır tohumu kullanım oranı yüzde 1,5 ile 2 arasında değişiyor. Bu orandan kesinlikle memnun değiliz. Yüzde 90’larda yerli çeşitlerimizin kullanılmasını istiyoruz. Biz şu anda dışa bağımlıyız. Bunu kırmak için dört yıldır ciddi anlamda çalışmalar yapıyoruz. Bizim amacımız sadece çiftçimizin kazanmasıdır. Ülkemizde faaliyet gösteren yurtdışı menşeli firmalar firmalardan yalnızca ikisi ülkemizdeki mısır tohumculuğunun yüzde 70’ini karşılıyor” şeklinde konuştu.

Gönüllü çiftçi Necati Melek, desteklerinden dolayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Konuşmaların ardından hasadı gerçekleştirilen Mısır çeşitleri incelendi. Törenin sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından katılımcılara hasat yemeği ikram edildi.

İBB’nin yerli tohumların yaygınlaştırılması ve İstanbulluların sağlıklı beslenmesi amacıyla 2017’de başlattığı “Milli Tarım Yerli Tohum” projesi kapsamında, bugüne kadar 42 farklı bölgedeki toplam 262 dekar alanda 75 tohum çeşidinin ekimini gerçekleştirdi. 12 türe ait ürünler; mısır, buğday, arpa, çeltik-pirinç, karabuğday, nohut, ayçiçeği, kanola, aspir, kestane kabağı, şeker mısırı, yulaftan oluşuyor.

Reklamı Geç