Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ENGELLİLER OTOBÜSLERİ DAHA RAHAT KULLANABİLECEK

İETT, İSTKA (İstanbul Kalkınma

İETT, İSTKA (İstanbul Kalkınma Ajansı) desteği ile “Engelli Bilgilendirme Sistemi Projesi”ni hizmete sundu.

iettengelli2İETT bir süredir bazı otobüslerde deneme sürecinde olan duraklarda sesli anons sistemini tüm otobüslere uygulamaya başladı. Konu ile ilgili İETT tanıtım programına; Genel Müdür Mümin Kahveci, İstanbul Kalkınma Ajansı İzleme ve zenci porn Değerlendirme Birimi Başkanı Aşkın Ayık, GÖZDER (Görme Özürlüler Derneği), Bedensel Engelliler Derneği ve İBB Engelliler Müdürlüğü katıldı. Daha önce engelliler için Özel Halk Otobüsleri ve Otobüs A.Ş. de dahil olmak üzere 5 bin 620 aracını engelli erişimine uygun hale getiren İETT, görme engelli yolcular için dış anons sistemini başlattı. Dış anons sistemi okuma yazma bilmeyen vatandaşlar için de kolaylık sağlayacak.

iettengelli3Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, engellilere yönelik duyarlılığın artırılması için önemli çalışmalara imza attıklarını kaydetti. Kahveci, “dış anons sistemi ile önemli bir açığı kapattığımıza inanıyoruz. Bu sistem görme engelli vatandaşlarımızın toplu taşımayı rahatça kullanabilmesini sağlayacak. Yolcularımız içinde engelli yolcularımız çok önemli bir sekmendi oluşturmaktadır. Bütün engelli vatandaşlarımızın sosyal aktivitelere eşit seviyede erişimini sağlamak başlıca hedefimiz. Köklü geçmişimizden aldığımız güçle bu çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. Bu hedeflerimizin peşinde koşarken, engelliler federasyonunun da bizimle beraber yürümesini istiyoruz” dedi.

iettengelli6Araçlarımızı engelli erişimine uygun hale getirmek için yenileme işlemlerinin devam ettiğini belirten Kahveci, şoförlere engelli yolcularla iletişim kurmaları için işaret dili eğitimleri vermeye başladıklarını söyledi. Kahveci seks hikayeleri sözlerine şöyle devam etti; “engelli yolcularımıza toplu ulaşımda ücretsiz seyahat kartı vermekteyiz. 182 bin adet kendilerine, 73 bin tane de engelli yolcularımızın refakatçilerine bu kartlardan dağıttık.”

iettengelli5Metrobüs ve metro istasyonlarına engellilerin erişimi için yapılan asansörlerin engelli olmayan insanlar tarafından kullanılmasından dolayı engelli bireylerin asansörlere binemediğini dile getiren Kahveci, bu asansörlerin pozitif ayrımcılık olsun diye sadece engellilere yönelik olsun diye yapıldığını söyledi. Kahveci, bu hizmetlerin yanı sıra daha önce işitme engelli yolcular için otobüslerde seyahat bilgilendirmesini sağlayan LCD ekranlar konulduğunu hatırlatarak LCD ekranların engelli yolcuların yanı sıra diğer yolcuların da bilgilendirilmesinde önemli bir etki oluşturduğunu kaydetti.

iettengelli1Engelli yolcular için yapılan çalışmalar arasında bir web sitesi de bulunuyor. 3n.iett.gov.tr adresinden erişim sağlanabilen web sitesi ile engelli yolcu evine en yakın duraktan geçen otobüsün kaç dakika sonra geleceğini ve engelli erişimine uygun olup olmadığını online olarak görebiliyor.

Reklamı Geç