Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İMAMOĞLU: “İSTANBUL’DA 800’ÜN ÜZERİNDE YENİ DEPREM TOPLANMA ALANLARI TESPİT ETTİK..”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu,

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Silivri merkezli 5.8 büyüklüğündeki depremden sonra AKOM’a geçti. İstanbullulara ve çevre illerde oturan vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten İmamoğlu, yaşanan depremin bir ikaz olduğunu belirtti. Depremin, seferberlik konusu yapılması gereken milli bir mesele olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “İstanbul’da, 800’ün üzerinde yeni deprem toplanma alanı tespit ettik son 1 ay içerisinde. Hazır olanlar var, olmayanlar var. Bunların hazırlık çalışmalarını yapacağız. Bunların çoğu, İstanbul’un merkezi ilçelerinde. En küçüğü 500 metrekare olmak üzere İstanbul’un merkezi noktalarındaki bu tespitlerimiz aslında büyük bir eksikliği giderecek” dedi. Sosyal medyada Boğaz Köprüsü ile ilgili dolaşan görüntülerin gerçeği yansıtmadığını kaydeden İmamoğlu, Boğaz Köprüsü ile ilgili çok bilgi geldiği için aktaralım. Karayolları sorumluları ile görüşüldü. Orada bir iskele söz konusuydu. O iskelenin görüntüsü, sanki orada bir sorun varmış gibi gösteriyor. Sorun yok. İskele de kaldırılıyor. Bir sorun olursa biz vatandaşlarımızı buradan bilgilendireceğiz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul ve çevre illerde korku yaratan Silivri merkezli 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından soluğu Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) aldı. Aldığı ilk bilgileri basın mensuplarıyla paylaşan İmamoğlu, 2 farklı açıklama yaptı. İmamoğlu, yaptığı ilk açıklamada şunları söyledi:

“ŞÜKÜRLER OLSUN CAN KAYBIMIZ YOK”

“Marmara Denizi’nin Silivri açıklarında, tam saat 13.59’da, 5.8 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Bütün İstanbullu hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İBB Afet Koordinasyon Merkezi’ndeyiz (AKOM). Şükürler olsun ki can kaybımız yok. Bize ulaşan ciddi anlamda bir yaralanma ihbarı da yok. Yapılarla ilgili bir kısım ihbarlar aldık. Avcılar ve Sarıyer’de 2 minarenin üst bölümlerindeki devrilmelerin dışında yapı yıkımlarıyla ilgili ihbarlar asılsız çıktı. Bunlar bizi sevindiren haberler. Deprem, İstanbul’un ve doğanın bir gerçeği. Hepimiz biliyoruz ki, deprem tek başına insan öldürmüyor, ihmal öldürüyor. Depreme hazırlığı yapılmayan binalardaki sıkıntılar can kaybına neden oluyor. Allah korusun. İnşallah İstanbul’a hep birlikte müdahale edeceğiz.”

“AFET BİLİNCİNİ GELİŞTİRECEĞİZ”

“20 yılı aşkındır depremle ilgili hepimiz teyakkuzdayız diye düşünüyoruz, fakat ne yazık ki İstanbul’da riskli bina sayısı hepimizi rahatsız etmekte. Bu konu, göreve gelir gelmez başladığımız alanlardan birisi. Seferberlik meselesi ve milli bir mesele olduğunu, bu süreci oturup hep beraber konuşmak zorunda olduğumuzu, belediyemizin, devletimizin en üst kademeleriyle birlikte kesinlikle hiçbir taviz vermeksizin bu süreci etmek zorunda olduğumuzu ifade ettim. Bugün de aynı noktadayız. Elbette bu hazırlığı yapacağız. Afet bilincini geliştireceğiz. Ciddi eğitimlerimiz olacak. İstanbul’da afete hazırlık noktasında hazırladığımız uygulamayı devreye almak için çalışmalarımız bitmek üzere. İstanbul’da, 800’ün üzerinde yeni deprem toplanma alanı tespit ettik son 1 ay içerisinde. Hazır olanlar var, olmayanlar var. Bunların hazırlık çalışmalarını yapacağız. Bunların çoğu, İstanbul’un merkezi ilçelerinde, Fatih’e, Beyoğlu’a, Şişli’ye, Beşiktaş’a, Kadıköy’e, Üsküdar’a varıncaya kadar.”

“CİDDİ BİR İKAZ ALMIŞ DURUMDAYIZ”

“Bugün ciddi bir ikaz almış durumdayız. Bu ikazı, milletçe değerlendirmekle mesulüz. İBB olarak, görevimizi son noktasına kadar büyük kararlılıkla yerine getireceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Şu anda AKOM’da bütün arkadaşlarımızla teyakkuz halindeyiz. Aynı zaman İGDAŞ olsun, İSKİ olsun, diğer iştiraklerimiz olsun tümüyle sürece müdahale edecek şekilde hazır bekliyoruz burada. Gelişmelerle ilgili arkadaşlarımla, depremle ilgili uzmanlarla yapacağımız toplantılar olacak. Sonrasında sizlerle buluşacağım ve sizleri mutlaka bilgilendireceğim.”

“DEPREMLE MÜCADELEDE TATMİN EDİCİ SEVİYEYE GELEMEDİK”

İmamoğlu, yine AKOM’da yaptığı ikinci açıklamada da şu bilgileri paylaştı: “Takibimiz devam ediyor. Son bilgi olarak, sevindirici olan bir can kaybımız yok. Yapılarla ilgili ihbarların bir kısmı asılsız, bir kısmıyla ilgili de sahada ekiplerimiz çalışıyor. İSKİ ve İGDAŞ ekiplerimiz de sahada. SCADA ekibimizle sahada takibimiz devam ediyor. Riskli görülen binalarda gazı keserek tedbir alıyoruz. Elimize ulaşan net tespitler konusunda kamuoyunu bilgilendireceğiz. Bu, bizler için önemli bir ikaz. İstanbul, 17 Ağustos 1999 depremini yaşadıktan sonra, depremle ilgili mücadele kararlılığı dile getirilmişti ama 20 yıla yakındır ne yazık ki tatmin edici bir seviyeye gelemedik. Deprem, şehrimizin ve ülkemizin milli bir sorunudur. Dolayısıyla herkesin bir araya gelip düşünce üretmesi, sorunu çözmesi, bu konuda adımlar atması gerekiyor. Belediyeler, merkezi hükümet, herkesin sorumluluk alması gerekiyor. Bizim çok öncelediğimiz bir alan. Derhal oturup masaya konuşmamız gerektiğini ifade ettik, edeceğiz.”

“EĞİTİME MUHTACIZ”

“Yeni tespitini yaptığımız deprem toplanma alanlarını İstanbul’a çok hızlı kazandırmamız gerektiğinin farkındayız. En küçüğü 500 metrekare olmak üzere İstanbul’un merkezi noktalarındaki bu tespitlerimiz aslında büyük bir eksikliği giderecek. Bunun yanı sıra, yapıların gerçekten güçlendirilmesi ve kentsel dönüşüm konusunda tümüyle zihniyetin değişimine ihtiyaç var. Bu konuda da bir hazırlığımız var. Yine afet anında, en üst seviyede hazırlıklı olmamızı sağlayacak, bir eğitime muhtacız. Bu konuda da hazırlığımız net. Okullarla, tüm kamu kuruluşlarıyla iş birliği yaparak toplumun tamamını bilinçlendirme ile ilgili çalışmalarımızı ortaya koyacağız. Depreme hazır bir İstanbul var etme adına bir uygulamamızı da İstanbullularla paylaşacağız. Bu da hazır durumda. Zaman kaybetmeden, saniye kaybetmeden depremi düşünerek çare üretmek zorunda olduğumuz ortadadır.”

“İBB TEYAKKUZDA”

“Şu anda AKOM’dayız. Özellikle Avrupa yakasının sahil kesimindeki tüm ilçe belediye başkanları ile görüştüm. Burada tespitlerimizi sürüyor. Sayın Valimiz ile de görüşüyoruz. Hem AFAD’dan hem bizden bilgi akışıyla sürecin en sağlıklı şekilde işlemesini sağlıyoruz. İBB teyakkuzda. İnsanların toplandığı alanlarda mobil büfe göndererek ihtiyaçları karşılama konusunda hemşehrilerimizin yanlarında olacağız. Bu konuda uzmanlar çalışıyor. İyi biliyoruz ki Kandilli’de de bir çalışma var. Kamuoyunu her hususta bilgilendireceğiz. Depremle ilgili uzmanlarımız da konuya ilişkin çalışmalarını sürdürüyor.”

“DEPREM, İSTANBUL’UN VE DOĞANIN KADERİDİR”

“Boğaz köprüsü ile ilgili çok bilgi geldiği için aktaralım. Karayolları sorumluları ile görüşüldü. Orada bir iskele söz konusuydu. O iskelenin görüntüsü sanki orada bir sorun varmış gibi gösteriyor. Sorun yok. İskele de kaldırılıyor. Bir sorun olursa biz vatandaşlarımızı buradan bilgilendireceğiz. Çok geçmiş olsun. Dediğim gibi deprem konusunu İstanbul’da çözecek en temel adımları atacağız. Büyük deprem İstanbul’un ve doğanın kaderidir. Onu yaşamadan İstanbul’un sorunlarını çözeriz diye umuyorum. Hepimize geçmiş olsun.”

Reklamı Geç