Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İSKİ’NİN SU ZAMMI TEPKİSİNE CEVAP ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ZAMLARI OLDU…

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin başta su zammı olmak üzere gergin geçen gündemi ilçe meclislerine de sirayet etti. Birçok ilçe meclisinde Ak Parti tarafından gündeme getirilen İSKİ’nin su zammı teklifi eleştirisi tartışmalara neden oldu. Çekmeköy’deki atışmanın fitilini ateşleyen konuşmayı Ak Parti Grup Başkanı Şahmettin Yüksel yaptı. Su zammının berber esnafını bile zora sokacağını kaydeden Yüksel’e cevap CHP Grup Başkanı Ünal Bellek’ten gelirken, CHP Büyükşehir Meclis Üyesi Murat Cirav da, “Berber esnafımız sadece su mu kullanıyor, elektrik ve doğalgazı hiç kullanamıyor, onu niye gündeme getirmiyorsunuz?” diye sordu.

Genelde sakin oturumlar yapan Çekmeköy Belediye Meclisi’nin Aralık ayı ilk birleşimi gergin geçti. Demokrat Parti’den istifa ederek bağımsız kalan Erdoğan Bozkurt’un verdiği soru önergelerinin okunduktan sonra oy birliği ile başkanlık makamına havale edildiği oturumda grup sözcüleri gerek 24 Kasım Öğretmenler Günü, gerek 3 Aralık Dünya Engelliler Günü gerekse 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü üzerine iyi niyet ve temennilerde bulunurken Ak Parti Grubu adanı konuşan Şahmettin Yüksel’in geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Meclisi’nde gündeme gelen su zammı, yeniden başlatılan metro hattı ve Çekmekule seyir terası projesinin son durumu ile alakalı sözleri karşılıklı tartışmaların yaşanmasına neden oldu.

Tartışmaların fitilini ateşleyen konuşmayı yapan Ak Parti’li Şahmettin Yüksel, geçtiğimiz ay İBB gündemine gelen ve Ak Parti’li üyelerin oyları ile ret edilen su zammını eleştirdi. Kendilerinin geçit vermesi halinde yüzde 20 ila yüzde 80 oranları arasında olacağını iddia ettiği su zammının İstanbul’da yaşayan özellikle çok çocuklu ve büyük anne, büyükbaba gibi aile büyüklerinin de dahil olduğu geniş aileleri vuracağını ifade eden Yüksel, teklif edilen zammın berber dükkanına kadar esnafı bile kara kara düşündürdüğünü kaydetti.

İstanbul’un susuz kaldığı geçmişi hatırlatan Yüksel, İSKİ yolsuzluğu yıllarına kadar gitti ve sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’la İstanbul’un nasıl bugünlere kavuştuğunu anlattı. Yine geçtiğimiz haftalarda yapılan Çekmeköy Sancaktepe ve Sultanbeyli Metrosu’nun yeniden başlatılması törenini de eleştiren Yüksel, önceki İBB yönetimi döneminde projelendirilen ve yapımına başlanıp Çekmeköy etabı hizmete açılan proje için yeniden tören yapılmasının gereksiz olduğunu ifade etti ve metro hattının Çekmeköy Hastanesi etabının ortalıkta hiç gözükmediğini ve bu durumu İBB meclisinde kendisinin soru önergesi olarak verdiğini ve CHP’li üyelerle birlikte konunun takipçisi olmak istediklerini söyledi.

Serindere Projesi’nin İBB tarafından yapılacak olmasını da dile getiren Yüksel bu noktada İBB yönetimine teşekkür ederken; Çekmekule Seyir terası projesi kapsamındaki saha malzemelerinin İBB tarafından toplatılıp götürülmesine de anlam veremediklerini dile getirdi. Yüksel’in tüm bu konuşmaları salondaki CHP’li meclis üyelerinin tepkisiyle karşılandı. Meclis Başkanvekili Şenol Alan’ın meclis üyelerinin söz isteme hakkına karşılık bundan sonra yazılı ve önceden bildirme şartını öne sürmesi de tansiyonu iyice yükseltti. CHP’li Meclis Üyesi Av. Özgür Kip ile Şenol Alan arasında ‘sesini yükseltme’ atışması yaşandı.

CHP Grubu adına söz alan Ünal Bellek, İSKİ’nin su zammı teklifinin Ak Parti yüzünden bu duruma geldiğini kaydetti ve “Biz CHP olarak suyu yüzde 20 ucuzlatacağız dediğimizde siz Ak Parti olarak yüzde 40 önerisini getirdiniz ve bugün bizim yeniden yüzde 20 zam teklifimizi de boşa çıkartarak kendinize siyasi malzeme çıkarmak istiyorsunuz. Sizin döneminizden gelen İSKİ personelinin yolsuzluğuyla mücadelemize neden destek vermiyorsunuz? Yıllardır bitti diyerek hava attığınız Melen Çayı projesini neden hizmete almıyorsunuz? Madem İstanbul halkını düşünüyorsunuz o halde Boğazlar Yasası’na ve kent vergilerinin genel bütçeye aktarılmasına neden karşı çıkmıyorsunuz?” diye sordu.

Ünal Bellek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Karşı çıktığınız su zammı teklifimiz sizin iddia ettiği gibi yüzde 80 falan değil. Zam 1-15 metreküp kullanım için yüzde 20 civarında. 15 metreküp su kullanımını geçmeyen aileler İstanbul’un yüzde 65’lik kısmını oluşturuyor. Diğer metro ve Çekmekule projelerine gelince yine sizin geçmiş başkanlar Kadir Topbaş ve Mevlüt Uysal dönemlerine bakmak lazım. Metro projesini biz durdurmadık. Sizin döneminizden beri durmuş olan metro projesini yeniden başlattık. Yeniden başlayan metronun Çekmeköy’e ve İstanbul halkına en faydalı şekilde tamamlanmasının elbette takipçisi olacağız.

Çekmekule Seyir Terası Projesi de yine sizin döneminizin enkazlarından. Proje öyle keşmekeş hale gelmiş ki, 1. müteahhit ile olmamış ikinci müteahhite işin devri yapılmış o da olmamış çalışmalar hepten durmuş. Çekmeköy halkının kaynakları orada çürümeye terk edilmiş. Şimdi İBB yönetimi buraya tabiki duyarsız kalmayacak ve oradaki malzemelerin heba olmasına göz yummayacak. Bunun için de elbette oradaki malzemeleri toplayıp kayıt altına alarak muhafaza edecek ve bizler de projenin yeniden başlaması için çalışmaların takipçisi olacağız.”

Aynı zamanda İBB Meclis Üyesi de olan CHP’li Murat Cirav söz alarak Ak Parti’li Şahmettin Yüksel’in su zammı tepkisine cevap verdi. Yüksel’in berber esnafı örneğini hatırlatan Cirav; “Berber esnafımız sadece su kullanmıyor. Esnafımız suyu belki az kullanıyor olabilir ancak yapılan onca zamdan sonra elektrik ve doğalgazı hiç kullanamıyor. Bunları neden gündeme getirmiyorsunuz. İSKİ’nin su zammı teklifinden 2 gün önce gece yarıları dağıtılan yüzbinlerce korsan broşürde telaffuz edilen rakamların 2 gün sonra sizin iddia ettiğiniz rakamlarla örtüşmesi ilginç değil mi? Madem İstanbul’u düşünüyorsunuz o zaman hiç geçmediğimiz halde parasını ödemek zorunda kaldığımız köprü zamlarını da geri alın” dedi.

Reklamı Geç