Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İŞSİZ KALAN ESNAF İÇİN ESNAF AHİ SANDIĞI KURULDU..

Herhangi bir nedenden dolayı

Herhangi bir nedenden dolayı iş yerini kapatmak durumunda kalan esnaf ve sanatkar için işsizlik sigortası 2020’de hayata geçiyor. Esnaf Ahilik Sandığı adı verilen uygulamada prim kesintileri ise 1 Ocak’tan itibaren başlıyor. Esnaf ve sanatkar prime esas kazancın yüzde 2’sini ödeyecek, devlet de yüzde 1 oranında katkı yapacak.

İşçi statüsünde çalışan SSK’lıların işsiz kalması durumunda maaş almasını sağlayan işsizlik sigortası sistemi, Bağ-Kurlu olarak çalışan esnaf ve sanatkar için de geldi. 2017 yılında İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklikle kurulan Esnaf Ahilik Sandığı çeşitli nedenlerle ertelendikten sonra 2020’de başlıyor.

İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN İLK TARİHİ 2023

Kendi nam ve hesabına, bağımsız çalışan esnaf ve sanatkarın yararlanacağı Esnaf Ahilik Sandığında tüm esnaf ve sanatkarlar zorunlu olarak sisteme dahil edilecek. Ödeme zorunlu olacağından, sigorta primi ödenmemesi durumunda ceza ve gecikme zammı uygulanacak. Esnaf prim ödemelerini eksiksiz yaparsa 2023 yılından itibaren işsizlik maaşı alabilecek, sağlık hizmetlerinden de yararlanabilecek.  Esnaf, son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama kazancın yüzde 40 oranında işsizlik maaşı alabilecek.

Ahilik Sandığı sigortalıları için sigortalılığın sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan son 3 yıl içinde 600 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 180 gün 6 ay işsizlik maaş ödenecek. 900 gün faaliyetini sürdüren ve Sandığa prim ödemiş olanlar 8 ay maaş ödenecek. 1080 gün faaliyetini sürdüren ve Sandığa prim ödeyenler 10 ay maaş alabilecek.

Reklamı Geç