Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İSTANBUL 2023’E 70 MİLYON TURİST HEDEFİYLE YÜRÜYOR..

Turizm açısından dünyanın en

Turizm açısından dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan İstanbul; bilim, kültür ve sanatın merkezi olarak her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, 2023 yılı 70 milyon turist hedefini hatırlatarak, “İstanbul’un turizm hedefine ve turizm potansiyeline uygun bir seferberlikle hep birlikte başaracağız” dedi.

İstanbul’un çeşitli açılardan başkent olarak kabul edilen bir şehir olduğunu ifade eden Dr. Yılmaz, “İstanbul; kültür, turizm, sanat, edebiyat açısından dünyanın en önde gelen şehirlerinden birisidir. Bu özel gün münasebetiyle şunu söylemek isterim; İstanbul şüphesiz turizm açısından da dünyanın en önemli, en canlı, en zengin ve pek emsali bulunmayan bir şehir. Bu şehrin zenginliğini dünyaya daha çok anlatmak daha çok göstermek bizim temel görevimiz ve zorunluluğumuz. Bugün Dünya Turizm Örgütü tarafından açıklanan dünya turizm verilerine baktığımızda İstanbul dünyada en çok ziyaret edilen 8. şehir. Buna mukabil turizm gelirinden pay alma noktasında ise 15. sırada yer alıyor. İstanbul’a baktığımızda aslında kültür turizmi açısından, gastronomi açısından, güzergâhlar açısından, sağlık açısından, spor açısından, sporun farklı türleri açısından, kültür ve kongre turizmi açısından hangi alandan bakarsak bakalım meraklı, öğrenmek isteyen, istifade etmek isteyen, görmek isteyen, hemen hemen her turistin ilgisini çekebilecek bir şehir. Turizme dair her alanda sözü olan, birikimi olan bir şehir. Bizim öncelikle yapmamız gereken şey İstanbul’un sahip olduğu bu birikimi yansıtmak.” ifadelerini kullandı.

“İstanbul’da Yaşayan Herkes Gönüllü Elçi”

2018 yılına ait turizm verilerini paylaşan Dr. Yılmaz, “2018 yılında İstanbul’u 13 milyon 432 bin 131 turist ziyaret etti. Bu rakam Türkiye’ye gelen turistlerin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. 2019’un ilk yedi aylık verisine baktığımızda da 8 milyon 425 bin 527 kişi İstanbul’a gelmiş, şehrimizi ziyaret etmiş. Dünyada turizm ekonomisi ve hareketliliğine baktığımızda yine dünya turizm örgütünün açıkladığı verilerle hareket ettiğimizde 1,4 milyar turist var. Bunların ekonomideki rolü, katkısı ise 1,7 trilyon dolar. Dolayısıyla Türkiye ve İstanbul sahip olduğu zenginliği ve birikimi ortaya koyduğunda bu paydan daha çok hisse alması gereken ve alabilecek bir şehir.

İstanbul turizm açısından sadece sahip olduğu doğal mimarisiyle, kültürel mirasıyla, zenginliğiyle değil aynı zamanda turizm hizmet sektörüyle de dünyanın önde gelen şehirlerinden biridir. Bizim yapmamız gereken şey yöneticisiyle, sanatçısıyla, kültür adamıyla, esnafıyla ve sade vatandaşıyla İstanbul’un sahip olduğu medeniyet birikimini ve tarihte ortaya koymuş olduğu o zengin mirası temsil eden, yansıtan ve sunan ahlaki erdem, profesyonel bir üslup ve gayret içerisinde olması önemlidir. Yani aslında İstanbul’da yaşayan her insanın İstanbul’un gönüllü birer elçisi olması lazım diye düşünüyorum. Bizim bu şehirde sahip olduğumuz tarihi misafirperverliği ortaya koyarak aslında sadece ekonomik anlamda değil, kültürel anlamda, sosyal ilişkiler anlamında, ticari ilişkiler anlamında, diplomasi alanında ülkemize dostlar kazandırmalı, gönüllü katılımcılar kazandırmalı ve ilişkilerimizi zenginleştirmeliyiz” dedi.

“İstanbul Bir Arada Yaşama Kültürü Sunuyor”

Dünyada turizmin türleri olduğunu belirten Dr. Yılmaz, “Bu türlere baktığımızda İstanbul mimari eserleriyle, yani tarihi mirasıyla, farklı dinlere, farklı kültürlere, farklı dönemlere ait eserleriyle, tabiatıyla, stratejik konumuyla, boğazıyla, doğal güzelliğiyle, turizm hizmet sektörüyle, gastronomisiyle, sportif alanlarıyla, fuar imkânlarıyla, kongre turizmi imkânlarıyla ve sağlık altyapısıyla baktığımızda dünyanın pek çok şehrinde olmayan bir bütünlüğe sahip. Dolayısıyla İstanbul, turistlere; dünya turizmi açısından dünyanın hemen hemen hiçbir şehrinin sağlamadığı bir imkânı sağlıyor. İstanbul dünyada hiçbir şehrin sahip olmadığı bir tarihi tecrübeye sahip. Dünyada pek çok mezhep ve meşrep birbiriyle savaş halinde iken, aynı dine, aynı millete, aynı ülkeye mensup topluluklar birbiriyle savaş halinde iken; İstanbul’da tabiri caizse 72 millet farklı toplumlar, farklı inançlar, farklı meşrepler, farklı kültürler bir arada ve huzur içinde yaşıyordu. Bu anlamda dünyaya muhteşem bir şekilde bir arada yaşama kültürünü sunuyor İstanbul” ifadelerini kullandı.

Sultanahmet Meydanı’nın bir arada yaşama kültürünün en büyük göstergesi olduğunu belirten Dr. Yılmaz, “Bu meydan Roma İmparatorluğu gibi dünyanın en büyük devletlerinden ve medeniyetlerinden birine ev sahipliği yaparken aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu gibi dünyanın en büyük, en güçlü devletlerinden ve medeniyetlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Dünyanın hangi şehrinde Ayasofya ve Sultanahmet gibi iki ayrı inancın, iki ayrı medeniyetin, iki ayrı kültürün abidesini birbirini selamlarken görebilirsiniz. Dünyanın hangi şehrinde elde edilen arkeolojik bulgular, o şehrin 10 bin yılına ve hatta bazı kazıların sonuçlarına göre 300 bin yıllık geçmişine işaret eder. İstanbul tarihi derinliği etki alanının genişliği ve sürekliliği itibariyle dünyada hiçbir şehrin sahip olmadığı bir birikime sahiptir.”

2023 Hedefi 70 Milyon Turist, 70 Milyar Dolar Turizm Geliri

Dr. Yılmaz, “İstanbul; 1600 yıl dünyaya hükmetmiş, başkentlik yapmış bir şehirdir. Bugün yabancı uzmanlar Osmanlı mutfağını anlatırken ‘Osmanlı devleti o geniş coğrafyadan çekildi ama çekildiği tüm coğrafyada mutfağıyla bir imparatorluk olarak yaşıyor’ diyor. Bu mutfağın merkezi İstanbul’dur. Dolayısıyla İstanbul, turizm; turizm de İstanbul açısından son derece önemlidir. Burada mühim olan konu bu şehrin yöneticilerinin ve sakinlerinin, yediden yetmişe herkesin bu şehrin farkına varması ve bu farkındalığı dünyaya bir imkân olarak sunmasıyla doğrudan ilgilidir. Bu hepimizin bir el ve gönül birliği ile sağlayabileceği bir imkândır. İnşallah biz bu imkân ve fırsatı dünyaya sunar, dünyayı İstanbul ve Türkiye ile buluşturabiliriz.

İstanbul’un turizm imkânı sahip olduğu birikim malum. Bir de İstanbul’un turizm hedefi olmalı. Bu hedef de Sayın Cumhurbaşkanımızın ve yetkililerimizin ortaya koyduğu hedef içerisinde gerekli rolü üstlenmekle doğrudan ilgilidir. İşte 2023 hedefimiz, yetmiş milyon turist, yetmiş milyar dolar turizm geliri hedefi. Bize düşen görev yediden yetmişe ortak bir sorumluluk içerisinde, profesyonel bir anlayışla, ahlak ve erdeme sahip bir hareketlilikle mensubu olduğumuz şehrin, medeniyetin, inancın ve kültürün gerektirdiği birikimleri bir araya getirip bu hedefte çıtayı yükseltmektir diyoruz. Bu ortak bilinçle 2019 hedefimiz 15 milyon turist. 2023’te de bu hedefe ulaşmak hepimizin üzerine düşen bir sorumluluk diye düşünüyorum. Bütün hemşehrilerimizi İstanbul’un turizm hedefine ve turizm potansiyeline uygun bir seferberliğe davet ediyorum. Hep birlikte başaracağız” şeklinde konuştu.

Reklamı Geç