Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KADIKÖY OLASI BİR AFETE HAZIRLANIYOR

Kadıköy Belediyesi 17 Ağustos

Kadıköy Belediyesi 17 Ağustos depreminin yıl dönümüne bir gün kala “Kadıköy Afet Hazırlıkları Bilgi Paylaşımı Etkinliği” yaptı. Yapımı süren Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı’nda yapılan etkinliğe mahalle muhtarları ve Kadıköylüler katıldı. Belediyenin olası afet hazırlıkları kapsamında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Kadıköy Belediyesi 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümüne bir gün kala, Kozyatağı Mahallesinde yapımı devam eden Afet Eğitim ve Bilinçlendirme parkı içerisinde afet bilgilendirme etkinliği yaptı. Mahalle muhtarları, Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri ve Kadıköylülerin katıldığı etkinlikte Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer belediyenin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Etkinlikte konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Bizler tedbirler alıp halkımızın bilinçlenmesini sağlamak istiyoruz” dedi. Deprem dahil olmak üzere oluşabilecek tüm doğal afetlerin neden olduğu zararları ortadan kaldırmayı amaçladıklarını söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Biz doğayla uyum içerisinde yaşarsak ve bunları bilip önlemimizi alırsak can kaybı yaşanmaz. Maddi zararlar her zaman telafi edilebilir fakat can kayıpları hiçbir şekilde telafi edilemez. Evler dere yataklarına yapılırsa selle karşı karşıya kalınır. Binalar sakat olursa her zaman büyük zararlarla karşı karşıya kalınır ” dedi.

Mahallelerde gönüllü ekiplerin kurulduğunu belirten Nuhoğlu, “Kadıköy’de 21 mahallemizde gönüllü çalışma grupları oluşturduk, küçük adımlarla da olsa yürüyeceğiz. Biz şimdi arama kurtarma ekiplerini kurduk. Bunlarla ilişkili olarak mahallelerdeki muhtarlarımızla ilişkilerimizi kurduk. 70 bin çocuğa burada eğitim verdik ve vermeye devam edeceğiz. Her sabah televizyonlarımızı açtığımızda eğitim, sağlık gibi konularda olduğu gibi bu konuda gündemimizde olacak. Bizim görevimiz halkımızın güvenini alıp, rahat ve ekonomik anlamda onlar için konforlu bir yaşam tasarlayabilmek. Biz yürüyeceğiz, herkes ülkede kendi işini yaparsa biz güvenli bir oluruz” diye konuştu.

Etkinlikte konuşan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doğan Kalafat, “Kandilli 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında eğitim çalışmalarına başladı. Türkiye’de 81 il ve ve ilçe olmak üzere ağırlıklı olarak değişik çaplarda 1 milyona yakın kişiyi, öğrenciyi, öğretmeni eğittik. Bu çalışmalar halen devam ediyor. Bu park içerisinde göreceğiniz simülasyonlar gibi bizimde bir tırımız var. Bu tır böyle aktivitelerde özellikle ilköğretim ve ortaokul çağlarındaki öğrencilerin bilinçlendirilmesinde çok büyük katkı sağlıyor” dedi. Etkinlik sonrası katılımcılara Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı ve hazırlık evresi, zarar azaltma evresi ve müdahale evresi panolarıyla olası bir afet durumunda ve sonrasında neler yapılacağı hakkında pratik bilgiler verildi.

KADIKÖY BELEDİYESİ AFET HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Kadıköy Belediyesi’nin Gölcük ve Düzce depremlerinin ardından başlattığı çalışmalar yenileri eklenerek devam ediyor. Okullarda verdiği eğitimler, “Beton Zemin Laboratuarı, “Mahalle Tabanlı Toplum Afet Yönetimi Projesi”, “Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı (BAK Kadıköy)”, “Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması Projesi” gibi olası afetlere yönelik hazırlık, zarar azaltma ve müdahale açısından birçok çalışma yapan Kadıköy Belediyesi bu çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Afet Bilinçlendirme çalışmalarına yeni bir bakış açısı kazandıran “Kadıköy Belediyesi Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı” yakında hizmete açılacak.

Kozyatağı Mahallesi Saniye Ermutlu sokakta yapımı devam eden “Kadıköy Belediyesi Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı” her bireyin olası afetleri, afetlerin oluşumlarını, afet öncesinde alınabilecek ve afet esnasında yapılması gerekenleri çeşitli simülasyonların da yardımıyla öğrenme ve tecrübe etmesine olanak sağlayacak. Eğlenceli ve uygulamalı eğitim teknikleri ile özellikle çocukların afet hakkında bilgilendirilmesine önemli katkı sunacak olan “Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı”nda afetlerden sonra ocak, çadır vb. olarak dönüştürülebilir mobilya uygulamaları da bulunacak. Belediye tarafından yapılan diğer çalışmalar şöyle:

BETON ZEMİN LABORATUARI

Depreme dayanıklı yapılar üretilmesini ve deprem gibi doğal afetlere karşı hazırlıklı olmasını sağlamak için 2000 senesinde Beton ve Zemin Test Laboratuvarı ‘nı kuruldu. Beton ve Zemin Test Laboratuarında ilçede yapılan yeni inşaatlarda temel katla birlikte herhangi 2 kat dahil olmak üzere toplam 3 kattan numune alınıp taze beton deneyleri yapılıyor, ilçe sınırlarındaki her türlü beton faaliyetleri denetleniyor.

YAPISAL OLMAYAN TEHLİKELERİN AZALTILMASI (YOTA)

Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı; Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması Projesi kapsamında öncelikle Kadıköy Belediyesi Merkez Binada bulunan ofis mobilyalarını sabitleyerek bir uygulama başlattı. Bu uygulama kapsamında Merkez Binada bulunan 120 oda da 500 civarında ofis mobilyası, tablolar ve çerçeveler sabitlendi.

MAHALLE TABANLI TOPLUM AFET YÖNETİMİ PROJESİ

“Mahalle Tabanlı Toplum Afet Yönetimi Projesi” afete yönelik olarak hazırlanan mahalle ölçeğinde bir örgütlenme modeli. Mahallelerde bulunan gönüllü evleri aracılığı ve tamamen mahalle sakinlerinin katılımı ile gerçekleştiriliyor. Öncelikle mahalle gönüllü evlerinde organize olan grupların eğitimleri ile başlayan proje kapsamında mahalle sınırları içinde afet öncesinde tehlike teşkil eden durumların belirlenmesi, afet sonrasında fayda sağlayabilecek işletmelerin ve kişilerin kayıt altına alınıp bir veri tabanı oluşturularak mahalle risk haritası hazırlanıyor.

KADIKÖY BELEDİYESİ KENTSEL ARAMA KURTARMA TAKIMI ( BAK-KADIKÖY)

Kısa adı “BAK-Kadıköy” olan “Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı”, 2005 yılında tamamı belediye çalışanlarından seçilen 30 kişi ile kuruldu. BAK-Kadıköy’ün 2017 yılı itibari ile 36 belediye çalışanı, 14 kurum dışından aktif çalışan gönüllü olmak üzere 50 üyesi var. BAK-Kadıköy, kurulduğu 2005 yılından bu güne kadar İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün görevlendirmesi ile bölge tatbikatlarında, kayıp arama ve sel gibi çeşitli operasyonlarda görev almıştır. Afetlerle ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak çalışmalarına devam ediyor.

“BİR AFET MASALI” MÜZİKALİ

Afet öncesi alınacak önlemler konusunda okul hazırlık sınıfları ve ilkokul öğrencilerine yönelik olan “Bir Afet Masalı” isimli müzikal oyun Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı tarafından hazırlandı. Müzikal içeriğinde şarkılar ve küçük skeçlerle öğrencilere afetlerden (deprem başta olmak üzere) önce alınması gereken önlemler anlatılan “Bir Afet Masalı Müzikali” 2016 yılında katıldığı Marmara Belediyeler Birliği Altın Karınca Proje Yarışmasında “Afet Yönetimi Projeleri” dalında 2. oldu.

EĞİTİMLER

Kadıköy Belediyesi tarafından Temel Afet Bilinci, Sivil Savunma Görevlisi Toplum Afet Gönüllüsü Eğitimi, Uygulamalı Yangın Ve Müdahale Yöntemleri , Acil Durumlarda Tahliye Eğitimi ,Eşini Bul Afet Çantanı Hazırla Eğitimi gibi eğitimler her yıl öğrencilere, gönüllü ve mahallelilere veriliyor.

Reklamı Geç