Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kadına Karşı Şiddetle Mücadele..

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, Türkiye’de 2021 yılında 280 kadın öldürülmüş, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulunmuştur. 2022 yılının ilk dört ayında ise 97 kadın aynı şekilde öldürülmüş 84 kadının ölümü ise şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçmiştir. Kadına karşı şiddetin önlenmesi adına yapılan son düzenlemeler ile Türk Ceza Kanununda bir takım değişikliklere gidilmiştir. Biz de bu değişiklikleri Bursa’da şubat ayında boşandığı eski eşi tarafından vahşice katledilen Yasemin Ağır’ın ailesinin avukatı İbrahim Yasin KURT’a sorduk.

Kurt Hukuk Bürosu Kurucusu Bursa Avukat İbrahim Yasin KURT, kadına karşı şiddetin çözümünün sadece hukuksal mücadele ile ve cezaların artırılması ile mümkün olmadığını, konunun ayrıca sosyolojik ve ekonomik daha pek çok yönünün olduğunu belirtmekle birlikte yine de yapılan değişikleri olumlu karşıladığını ifade etti.

Avukat İbrahim Yasin KURT sözlerine şöyle devam etti: “7406 sayılı Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 12/05/2022 tarihinde mecliste görüşülerek kabul edildi. Cumhurbaşkanının onayının ardından resmi gazetede yayınlaması ile birlikte kanun yürürlüğe girmiş olacaktır. Kadına karşı şiddetle mücadele anlamında önemli değişiklikler yapılmıştır. Hiç şüphesiz burada en önemli yenilik kadına karşı kasten yaralama suçunun katalog suçlar arasına alınması ile birlikte artık tutuklama tedbirinin daha rahat uygulanabilecek olmasıdır. Eskiden bu tür eylemlerde tutuklama yasağı vardı. Ancak artık kadına karşı şiddet uygulayan kişiler ellerini kollarını sallayarak rahatça karakollardan veya adliyelerden çıkıp gidemeyecekler.

Bununla birlikte eskiden sadece eşin yada boşanılan eşin veya gebe olduğu bilinen kadının kasten öldürülmesi durumunda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, diğer durumlarda ise müebbet hapis cezası veriliyordu. Artık bu şart kaldırıldı. Yani bundan sonra her kadının kasten öldürülmesi halinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek.

Bu iki değişiklik son derece önemlidir. Ancak bunların dışında da önemli değişiklikler olmuştur. Örneğin, basit yaralama suçunda mağdurun kadın olması halinde hapis cezasının alt sınırı 4 aydan 6 aya, işkence suçunda mağdurun kadın olması halinde hapis cezasının alt sınırı 3 yıldan 5 yıla, eziyet suçunda mağdurun kadın olması halinde hapis cezasının alt sınırı 2 yıldan 2 yıl 6 aya, tehdit suçunda mağdurun kadın olması halinde hapis cezasının alt sınırı 6 aydan 9 aya çıkarılmıştır. Ayrıca kişilerin huzur ve sükununu bozma suçuna ilave olarak ısrarlı takip adında yeni bir suç daha eklenmiş ve bu suçun faili için de  6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.

Son olarak ise başka bir önemli değişiklik takdiri indirim hakkında olmuştur. Kamuoyunda sıklıkla eleştirilen ve “takım elbise-kravat” indirimi olarak ifade edilen indirim artık eskisi kadar kolay alınamayacaktır. Çünkü maddeye eklenen “failin duruşmadaki mahkemeyi etkilemeye yönelik şeklî tutum ve davranışları, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alınmaz” cümlesi ile artık  bu tarz hareketler ile indirim alınamayacaktır.

Hukuki destek ve hukuki konular hakkında Kurt Hukuk Bürosu Bursa avukat ekibinin yazdığı yazı ve yenilikler ile ilgili bilgi sahibi olmak için: https://kurthukukdanismanlik.com/

Reklamı Geç