Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KARİKATÜRLERLE ÇANAKKALE SAVAŞI..

Çekmeköy Belediyesi, Birinci Dünya

Çekmeköy Belediyesi, Birinci Dünya Savaşı ve onun en önemli cephesi Çanakkale Savaşı sırasında psikolojik harbin yönetildiği karikatürleri bir araya getirerek kitap yaptı.

Çekmeköy Belediyesi, Çanakkale Kara Savaşları’nın yıl dönümünde, savaş döneminde algı yönetiminde kullanılan karikatürleri derleyerek kitap haline getirdi. Birinci Dünya Savaşı ve en önemli cephesi Çanakkale Savaşı  sırasında, arazide olduğu kadar psikolojik savaşın olduğunu da ortaya koyan karikatürler, dönemin şartlarına ışık tutuyor. Sosyal medya ve televizyonun olmadığı dönemde yazılı basın yoluyla yapılan algı yönetimlerinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun tasvirlerinde padişahların ve Hacivat ve Karagöz karakterlerinin kullanıldığı dikkat çekiyor. 1. Dünya Savaşı’nın başlamasına sebep olan suikastın ve Türk’lerin savaşa çekildiği süreci de anlatan karikatürlerde birçok rejimin yıkıldığı ve sınırların değiştiği dönem özetleniyor.

Eserde; İngiliz, Fransız,  Rus, İtalya, Almanya, Avustralya, Osmanlı ve daha birçok ülkenin basınında çıkan karikatürler yer alıyor. Eserde; İngiliz, Fransız ve Rus basınının karikatürleri bizi kötülerken; müttefikimiz olan Alman basınının askerimizin kahramanlıklarını çizdiği;  Osmanlı’da ise Serveti Fünun, Karagöz, Hande, Tesvir-i Efkar yayınlarında Türk halkına moral aşılandığı görülüyor. 2 yıllık bir araştırma sonucunda hazırlanan kitapta; her karikatürün niçin çizildiği, kim tarafından çizildiği, hangi dergi ya da gazetede yayımlandığı ve tercümesi yer alıyor. Ayrıca eserde dönemin tarihi hakkında kitabı hazırlayanlar tarafından özet bilgiler de veriliyor.

Kitabın tanıtımı Çekmeköy Belediyesi’nin fuaye alanında yapıldı. Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ın ev sahipliği yaptığı programa; Kaymakam Cemal Hüsnü Kansız, muhtarlar, kitabın hazırlanmasında katkıda bulunan tarihçi yazarlar ve çok sayıda davetli katıldı. Programda konuşan Başkan Ahmet Poyraz, “Birbirine uzak iki kavram olan ölüm ve mizahın birleşiminden ortaya çıkan karikatürler güldürmüyor, aksine o dönemde yaşadığımız acıları, tüm dünyanın bizi yok etmek için verdiği mücadeleyi resmediyor. Hazırladığımız bu kitapta aynı cephedeki farklı ülkelerin gazetelerinde çıkan karikatürlerde; düşmanın korkak ve zayıf, Türk’lerin cesur ve inançlı olduğunu görüyoruz” dedi.

Reklamı Geç