Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“HALKIN YARARINA OLAN İŞLERİN YANINDA, ZARARINA OLAN İŞLERİN KARŞISINDAYIZ…”

CHP Ümraniye İlçe Başkanlığı’nın

CHP Ümraniye İlçe Başkanlığı’nın yerel basın temsilcileriyle biraraya gelerek yerel meclis gündemi ve çeşitli konulara ilişkin kamuoyunu bilgilendirme toplantıları, pandemi sürecinde verilen aranın ardından Temmuz ayı buluşmasıyla devam etti. CHP Ümraniye İlçe Başkanı Zeynel Kızılkaya; İlçe Yöneticisi Gülsüm Eser, Meclis Grup Başkanvekili Ali Kılıç, meclis üyeleri Aysun Şengül, Şenol Berk, Sacit Terzi, Hüseyin Akın Karaköse, Mehmet Özgür Üreten, Ali Rıza Yıldırım, Emine Eren ve Cevdet Yılmaz’la birlikte yerel basın mensuplarıyla ilçe gündemini değerlendirdi.

CHP’nin geçtiğimiz hafta gerçekleşen 37. olağan kurultayını değerlendirerek sözlerine başlayan İlçe Başkanı Zeynel Kızılkaya, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kongrede söylediği sözleri hatırlatarak; “Sayın genel başkanımızın temas ettiği gibi Türkiye’nin ana 5 temel sorunu var. Bunlar: denetleme ve denge mekanizmasını yok eden yasama, yargı ve medya bağımsızlığı sorunu, enflasyon ve işsizliğin baş aktör olduğu ekonomi meselesi, dış politika meselesi, eğitim ve toplumsal barışın sağlanamaması gibi 5 ana konudan oluşuyor” dedi.

Başkan Kızılkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitimde yap boz tahtası bir sistemin sonuçları ortada. Dış politikada itibarı her geçen gün baş aşağı giden bir ülke olduk. Ekonomi deseniz üretim ve istihdam yok. Düşünün Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan 2002 yılına kadar geçen süreçteki 57 hükümetin harcadığı para 714 milyar dolar iken, 2002’den 2020’ye geçen 18 yıllık süreçte bu iktidarın harcadığı para 2.4 milyar dolar ve bu paranın içinde yaptık dedikleri yollar, köprüler, havalimanı ve şehir hastaneleri yok çünkü onları gelecekte çocuklarımız ve torunlarımız hala ödemeye devam edecek. Yine 83 milyon yurttaşın kutuplaştırıldığı ve bu yoldan siyasi rant devşirildiği de başka bir sorun. Tüm bu sorunların çözümü ise CHP iktidarından geçiyor. Muhalefetteki son kurultayımızı yaptık. Bundan sonra iktidar olup Türkiye’nin tüm sorunlarını çözeceğiz.”

Pandemi sürecindeki olağanüstü ve geçtiğimiz haftalarda yapılan Temmuz ayı meclis toplantılarını değerlendiren CHP’nin yeni grup başkanvekili Ali Kılıç, Ümraniye’nin 5.5 mahallesinde iptal edilen imar planlarını hatırlatarak sözlerine başladı. 13 Mayıs’ta yapılan olağanüstü toplantının eşi benzeri olmayan bir meclis gündemiyle önlerine geldiğini kaydeden Kılıç, “Asıl gündem 100 milyon liralık borçlanma yetkisi iken olağanüstü toplantıya 25 gündem maddesi koyarak iş bilmediklerini gösterdiler. İmar konuları, ihtisas komisyonu seçimleri olağanüstü toplantı gündemi olabilir mi? Ama yaptılar ve bizim uyarılarımızı dikkate almadılar” şeklinde konuştu.

Ümraniye Belediyesi’nin özellikle ekonomik açıdan geçmiş dönemlere kıyasla daha iyi yönetilemediğini kaydeden Ali Kılıç, “Gelir-gider dengesi uyumsuz şekilde. Harcamalar ve hedefler birbirini tutmuyor. Olağanüstü toplantıda 12 konu ihtisas komisyonlarına sevk edildi ve zaman hatası yapıldı biz bunu dava konusu yapacağız. İstediğimiz halde mizan verileri, bilgiler ve belgeler bizlere verilmiş olsa, bazı rakamları görsek bazı konulara belki biz de evet oyu vereceğiz ama verilmiyor. Denetim raporu usule uygun yapılmadı ve zamanında verilmedi onun için bu rapor bizim açımızdan hükümsüzdür. Yine denetim raporuna koyduğumuz şerhi okutmadılar bile” dedi.

Ümraniye’nin 5.5 mahallesinde iptal edilen imar planlarını da değerlendiren Ali Kılıç, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Hekimbaşı, Kazım Karabekir, Dumlupınar, Topağacı, Elmalıkent ve İnkılap’ın bir bölümü gibi 5.5 mahallemizin imar planı ki biz bunları oy birliği ile geçirmişiz, bir vatandaşın itirazı sonucu mahkeme kararı ile 1/1000’lik planın 1/500’lik plana uyumsuzluğu gerekçesi ile iptal edilmiş. İptal gerekçesi usul yönünden değil teknik açıdan. Şimdi biz diyoruz ki, gelin bu teknik sorunu giderecek gerekli düzenlemeyi yapıp büyükşehirde sizin de çoğunluğunuz var yeniden geçirelim olsun bitsin. Ama yok karşımızda sorunu derhal çözmek bir yana bambaşka hesaplar içinde olduğunu gördüğümüz bir yönetim var. Sayın belediye başkanı canlı yayında da telaffuz ettiği gibi bu bölgeleri riskli alan ilan edip çözümü direkt olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kanalı ile yapmak istiyor. Yani İBB, ilçe belediyesi bizler ve mülk sahipleri değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu mahallelerin imarını gerçekleştirecek. Amma TOKİ eliyle amma başka şekilde. Bizler CHP grubu olarak gerek bu 6 mahalledeki vatandaşlarımızın gerekse tüm Ümraniye halkının hakkını ve hukukunu korumaya devam edeceğiz.”

2019 yılı faaliyet raporuna ilişkin de konuşan Ali Kılıç, “Bütçede 433 milyon lira tahsilata karşılık 541 milyon lira harcama var. Gelir-gider dengesi arasında 108 milyon lira açık var. 100 milyon lira da borçlanma yetkisi aldılar. Soruyoruz cevap yok. 710 bin nüfuslu ilçede gözle görülür, elle tutulur doğru dürüst yatırım göremiyoruz. Stratejik plandaki 10 hedefin sadece 3 tanesi yapılmış. Ümraniye’nin yararına çok ciddi önergeler veriyoruz fakat muhatap alan yok. Örneğin bir parktaki pota kazası sonucu vatandaşımız yaralanıyor, meclis gündemine getirip soruyoruz ilgilenen yok.  Ümraniye’de kişi başına düşen yeşil alan miktarının 12 metrekare olduğunu söylüyorlar bunu ispatlasınlar ben istifa ederim. Ormanları ve 40-50 metrekare parkları saymazsak Ümraniye’de kişi başına düşen yeşil alan 29 santimi geçmez” dedi.

CHP Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi Mehmet Özgür Üreten de yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: “5 binlik imar planları büyükşehir tarafından yapılır. Sonra binlik uygulama planları ilçe belediyeleri tarafından yapılır. Ümraniye’nin iptal edilen 5.5 mahallesindeki imar planları oy birliği ile kabul edildi. Bizler de bu plana onay vermişiz. Binlik uygulama planı 27 Şubat günü mahkeme kararı ile iptal ediliyor.  Şimdi yapılması gereken itiraz yoluna gitmek ve mahkeme kararına esas hatayı düzeltmek. Ama yok, fikir başka. Riskli alan ilan edip İBB’yi de devre dışı bırakarak Ankara ve Çevre Bakanlığı’nı işe dahil etmek.

Daha önceden riskli alan ilan edilen Fikirtepe, Sulukule gibi örnekler dururken buralar niye riskli alan ilan edilsin. Bu yerlerin riskli alan ilan edilmesi demek; vatandaşın kendi mülkü ile ilgili tasarrufu yapamaması istediği müteahhit ile anlaşamaması demek. Riskli alan demek vatandaşın elektrik, doğalgaz ve su gibi temel ihtiyaçlarının istendiği zaman kesilerek dışarı çıkarılabilmesi demek. İstanbul’un 39 ilçesinden depreme en dayanıklı ilçesi Ümraniye ve Ümraniye’nin en sağlam bölgeleri bu mahalleler. Şimdi neye dayanarak riskli alan yapacağız. Adama sormazlar mı madem risk vardı şimdiye kadar neden ilan etmediniz. Bunca insanın can güvenliğini tehlikeye mi attınız. Temmuz ayı toplantısında 3 milyon 330 bin metrekare alanda 7 mahallesi kapsayan bölgenin imar planlarını bize 24 saat kala bilgi verilmesine rağmen değerlendirip vatandaşımızın lehine bir sonuçla evet kararı ile onayladık. Biz halkımızın yararına olan her işte varız.

Bakın 101 okulu ve 120 bin öğrencisi olan Ümraniye’nin okul sorunu var. 12 meclis oturumunda 10 adet okul önergesi verdik. Çakmak, Madenler, Armağanevler, Altınşehir, Tatlısu ve hepsinde kamulaştırma yapılması gerekiyor ve paramız yok denilerek ret aldık. Çamlık mahallesi için Ekim 2019’da okul yeri önergesi verdik. Yer Maliye Bakanlığı’na ait ve Çevre Bakanlığı’nın bu yerle ilgili özel eğitim alanı planı yaptığı ortaya çıktı. 3307 ada 3 parselde 18.680 metrekare alan Çevre Bakanlığı tarafından 1.75 emsalle özel eğitim alanı yapılıyor ve o bölgedeki 3 mahallede acil olarak devlet okuluna ihtiyaç var.”

CHP Meclis Üyesi Sacit Terzi de meclis toplantısında gündeme getirdiği rakamları değerlendirdiği açıklamasında şunları söyledi: “2019 yılı faaliyet raporu, stratejik plan ve performans ile uygun değildi. Hedefler konmuş, stratejik planda bu hedefler aşağı çekilmiş fakat harcamalar aynen hatta fazlasıyla uygulanmış. İnce eleyip sık dokuduk lakin hiçbir birimde, hiçbir kalemde tutarlılık göremedik. Hedefler azaltımına rağmen bütçe giderleri çoğalmış. Örneğin asfaltta 96 bin toh hedef konmuş, gerçekleşen 18 bin ton ve 76 bin ton asfalt eksik. 185 cadde ve sokak yapılması hedeflenmiş ancak yapılan sadece 78 cadde ve sokak 107 yer yapılmamış. 40 bin metrekare kaldırım hedeflenmiş yapılan sadece 18 bin metrekare ve 22 bin metrekare yok. Ama ayrılan 71 milyon 680 bin lira bütçe bu eksik işlere rağmen 68 milyon lirası harcanmış. Hedeflerde yüksek oranda başarısızlık, harcamalarda ise yüksek oranda başarı var. Biz millet bahçelerine karşı değiliz. Daha fazlası yapılsın isteriz. Ama 28 park denmiş sadece 9 park yapılmış. Temizlik işlerine 42 milyon lira bütçe ayrılmış harcama 49 milyon lira. Oysa günlük 680 bin top çöp toplama hedefi 580 ton olarak gerçekleşmiş.”

CHP Meclis Üyesi ve Denetim Komisyonu Üyesi Şenol Berk de şunları söyledi: “2019 yılı denetim raporuna şerh koyduk ve bu şerhi mecliste bize okutmadılar bile. Hani şeffaf yönetim nerde? Denetim raporunu incelerken istediğimiz hiçbir mizanı, bilgiyi ve belgeyi bize sunmadılar. Gelir gider harcama kalemleri, ecri misil kira gelirleri, kiralık yerlerin listesi, araç listeleri, personel gibi konularda istediğimiz belgeleri vermediler. Sadece ihale dosyalarını önümüze yığdılar onda da yüzde 30-50 arasında kırımlı sonuçlar gördük. Yasal süresi içinde verilmeyen bu rapor geçersizdir. Yatırımlar için 214 milyon ayrılıyor fakat 100 milyon lira harcanıyor 114 milyon lira sosyal yardım işlerine aktarılıyor. Ayakları yere basan bir bütçe göremedik. Kesin hesaplarda ise 108 milyon lira bütçe açığı olması burada iyi bir yönetim yapılamadığını gösteriyor” dedi.

CHP Meclis Üyesi Alı Rıza Yıldırım da yaptığı değerlendirmede: “Geçen yıl yaşanan İBB’deki değişimi kabullenemiyorlar ve bu değişimin getirdiği sonuçla daha fazla hata yapıyorlar. Bakın Covid süreciyle ilgili ilk önergeyi veren biziz ama dün açıklanan Covid sürecinde belediyelerin performansı konulu değerlendirmede Ümraniye ilk 10’da hiç yok. Yine depremle ilgili, eğitim alanları ile ilgili. Somut planlama yok. Parklar sorun. Mesela trafik sorununda Ümraniye İstanbul’un en sıkıntılı ilçelerin başında geliyor. Bizim CHP grubu olarak mecliste tecrübeli ve işbilen bir kadrosu var. Ama lafımızı dinleyen yok. Mesela canlı yayın önergemiz sonradan kabul görmesine rağmen bir yıldır teknik altyapısı hazırlanıyor oyalaması ile geciktiriliyor.”

Reklamı Geç