Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MİLLET, 7 HAZİRAN’DA ATTIĞI DÜĞÜMÜ 1 KASIM’DA ÇÖZEBİLECEK Mİ?

7 Haziran’dan bugüne geçen

7 Haziran’dan bugüne geçen süre zarfında hükümet kurulamaması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ülkenin yeniden seçime götürülmesi ile neticelendi. Resmi gazetede yayımlanan yeniden seçim kararının ardından gözler geçici hükümeti kurması beklenen Erdoğan-Davutoğlu görüşmesine çevrildi.

liderlerCumhurbaşkanı’na seçime götürme yetkisi veren 45 günlük süre, sona erdi. Erdoğan, seçimi yenileme ve seçim hükümeti kurulması konusunda inisiyatifin kendine geçmesinin ardından TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile saat 17.50’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüştü. Erdoğan’ın bu görüşmenin ardından seçimin yenilenmesi kararı aldı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Karar, açıklanmasına paralel olarak Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Ve geçici hükümetin kurulması süreci başlamış oldu.

7 Haziran’daki seçimden sonra Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu; CHP ve MHP ile yaptığı temasların ardından koalisyon hükümeti görüşmelerinde başarısız olunca hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iade etmişti. Erdoğan, bu iadenin ardından geçen hafta içinde TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşmüştü.

Anayasada, “Yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Yenilenme kararı Resmî Gazetede yayımlanır ve seçime gidilir” hükmü yer alıyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

*Yüksek Seçim Kurulu,  toplanarak seçim takvimini belirleyecek. Seçim tarihi olarak 1 Kasım planlanıyordu. Kesin tarih YSK tarafından tespit edilecek.

*Erdoğan, bir milletvekiline büyük ihtimalle de Ak Parti Genel Başkanı Davutoğlu’na geçici seçim hükümetini kurma görevi verecek.

*Bu hükümet, seçimin yenilenmesine ilişkin kararın yayımının ardından

5 gün içinde kurulacak ve Meclis’te güven oylaması yapılmayacak. Bu durumda en geç cumartesi günü hükümetin kurularak, Bakanlar Kurulu’nun Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulması bekleniyor.

*Anayasa gereği bu geçici hükümette Meclis’te temsil edilen bütün partilerin yer alması gerekiyor. Seçim hükümetinde anayasa gereği Ak Parti 11, CHP 6, MHP 3 ve HDP 3 sandalyeye sahip olacak. Ancak CHP ve MHP bu hükümete üye vermeyeceğini açıkladı. Bu durumda CHP ve MHP kontenjanlarına bağımsız isimlerden atama yapılacak. CHP ve MHP’den 9 ismin yerine bağımsız isimler atanacak. Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıklarına da bağımsız isimler getirilecek. Böylece 12 bakan bağımsız isimlerden seçilecek. Ak Parti 11, HDP ise hükümette üç bakan ile temsil edilecek.

 

Reklamı Geç