Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Nurettin Şahinli

RAMAZANA ÖZEL BESLENME DERSLERİ..

İşte geldi 11 ayın sultanı, bol bereketli, ikbali güzel, Şerifeleri taçlandıran hayır ve güzelliklerle dolu olan RAMAZAN… Yazıma başlamadan önce Ramazan ayının tüm İslam Alemine bereket, huzur, ve bol hayır getirmesini temenni ederim. 

KİLO ALMADAN ORUÇ TUTMAK MÜMKÜN 

Bu ramazan gelin doğru bildiklerimizden vazgeçelim ve beslenmemize daha dikkat edelim. Ramazan ayında doğru egzersiz ve yeterli beslenmeye dikkat edildiği müddetçe bu ayı kusursuz bir şekilde geçirmemiz mümkün.  Yapılan araştırmalara göre kadınlara nazaran erkeklerin ramazan ayında kilo aldıkları görülmektedir. Ve özellikle sahura kalkmadan oruç tutanların bu kilo problemine daha çok yakalandıkları göz önüne alınmalıdır. Gün içerisinde ağır tempoda çalışan kişilerin sahur öncesi ve iftar sonrası bol su tüketmeleri gerekmektedir. Ve aynı zamanda kas kaybı yaşamamak amacıyla protein kaynaklarından beslenmeleri önerilir. Oruç tutmak eğer yeterli ve dengeli beslenme sağlanırsa vücudu zararlı toksinlerden temizlediği saptanmıştır.

Özellikle oruç tutarken 3 veya 4 öğün beslenmeye dikkat etmek gerekir. Bu öğünler sahur, iftar açılışı, iftar yemeği, iftar sonrası ara öğün şeklinde olmalıdır. Ve vazgeçilmezimiz olan iftariyelik şarküteri ürünlerimiz ve Ramazan pidemiz. Kesinlikle en az miktarlarda tüketmeye özen göstermeliyiz. Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi günlerin uzaması nedeni ile gün içerisinde sıvı kaybı ve elektrolit kaybı çokça yaşanmaktadır. Bunu en aza indirmek için iftar sonrası ve sahur sürelerinde 2-2.5 Lt. su tüketmek çok faydalı olacaktır.

Yemekleri pişirme yöntemi de çok önemli bir boyuttur. Özellikle ızgara, haşlama, fırın kullanılmalı kızartma, kavurma çeşitlerinden uzak durmalıyız. Hızlı yemek bir anda mideyi şişirip ve tansiyon –şeker dengesini bozabileceği için öğünlerde yavaş tüketim önemlidir. Haftada 1-2 kez sütlü tatlı tüketilebilir. Ve meyve kesinlikle en az günde 2 porsiyon olacak şekilde menülerimizde yer almalıdır.

Sahur menüsünde hafif yiyeceklerle beslenmek önemlidir. Özellikle mevsim yeşilliklerini tüketmek gün içerisinde antioksidan dengeyi sağlamaktadır. Ekmek tüketimi az olmamakla beraber çok da olmamalıdır. 2-3 ince dilim ekmek almamız gereken karbonhidrat miktarını tamamlamaktadır. Ekmeğimizi özellikle tam buğday veya çavdar ekmeği olarak tercih etmeliyiz. Sahur menüsü aynı zamanda standart bir kahvaltı menüsü olarak düşünülmelidir. Hafif yalnız bir o kadar da önemli olduğu unutulmamalıdır.

İftar menüsü kesinlikle ağır olmamalıdır. Çok tuzlu-yağlı-şekerli besinlerden oluşan bir iftar menüsü bir anda kan şekerinizi yükseltebilir ya da tansiyonunuzu değiştirebilir. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak için öncelikle 1- 2 adet hurma veya zeytin ile orucunuzu açtıktan sonra 1 kepçe çorba iftarımızın vazgeçilmezi olmalıdır. 10-15 dakika sonra zeytinyağlı ya da etli bir sebze yemeği, salata ve yoğurt ile güzel bir iftar sofrası hazırlanabilir. İftar sonrası 1 su bardağı süt veya kefir sindirim sisteminizi güçlendireceği gibi bağışıklık sisteminize de iyi gelecektir. Şekersiz komposto veya limonata tüketebilir birkaç ceviz ve fındık enerjinizi toplamanıza yardımcı olacaktır. Ve kesinlikle hafif tempoda yürüyüş, küçük egzersizler olmalıdır.

Sevgilerimle … Esen kalın

RAMAZANA ÖZEL ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

 

SAHUR

Şekersiz çay

2 kibrit kutusu kadar peynir

2 ince dilim ekmek

5 Adet zeytin

Haşlanmış yumurta ( 1 gün ara ile )

Mevsim yeşillikleri (yağsız)

 

 

İFTAR

1-2 Adet hurma veya 2-3 adet zeytin

1 kepçe çorba

Yağsız salata

 

10- 15 dakika sonra:

5 yemek kaşığı sebze yemeği

2 köfte kadar et ( ızgara – haşlama – yemek içinde)

1 kase cacık veya 1 su bardağı yoğurt

Yağsız salata

2 ince dilim ekmek veya 2 ince dilim pide

 

Tavsiyeler

1.      seçenek – 5 yemek kaşığı sebze yemeği ve 1 büyük kâse cacık, 2 dilim ekmek, salata;

 

2.      seçenek – 5 yemek kaşığı zeytinyağlı ve sebze yemeği, yoğurtlu salata, 2 ufak dilim pide, salata;

 

3.      seçenek – 3 adet ızgara köfte veya ızgara tavuk,          közlenmiş sebze salatası, 1 su bardağı ayran, 2 dilim ekmek, salata.

 

İFTAR YEMEĞİNDEN SONRA

 

*Yeşil çay veya açık çay

*2 porsiyon meyve

*2 adet ceviz ve 5-6 adet badem

*1 su bardağı süt veya kefir

*1 su bardağı şekersiz komposto veya limonata

 

Dyt. Nurettin ŞAHİNLİ
Beslenme ve Diyet Uzmanı
www.dytnurettinsahinli.com
info@dytnurettinsahinli.com
Umut Beslenme Danışmanlık ve Diyet Merkezi

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Reklamı Geç