Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘SİZ KAHVENİZİ YUDUMLARKEN BİZ ARAÇ RUHSATLARINIZI HAZIRLAYACAĞIZ..’

Yeni yılla birlikte yürürlüğe

Yeni yılla birlikte yürürlüğe girecek olan, ‘araç ruhsat işlemlerinin emniyet trafik büro yerine noterler tarafından yapılması’ olayını konunun uzmanı Lider Trafik Müşavirliği Yönetim Kurulu Başkanı Halis Görken ile konuştuk. “Değişim, dönüşüm ve yenilik bizim işimiz” diyen Görken; “Siz kahvenizi yudumlarken biz araç ruhsatlarınızı hazırlayacağız” dedi.

Lider Trafik Yönetim Kurulu Başkanı Halis Görken ile yeni yılda yürürlüğe girecek olan 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu değişikliği hakkında bilgi aldık. Kanun değişikliği neyi kapsıyor, araç sahiplerini ne gibi değişiklikler bekliyor işin uzmanı Halis Bey’den dinliyoruz.

YEREL GAZETE: Noterler Ruhsat İşlemlerini online olarak mı gerçekleştirecek yoksa evrak işlemleri devam edecek mi?
Halis Görken: Noterler için bu yeni döneme özel yeni bir yazılım geliştirildi. İşlem için gerekli fiziki evraklar ve sistem üzerinden gelen bilgiler ARTES adı verilen sistem üzerine aktarılıp fiziki evrak kontrolü yapıldıktan tüm işlemler online olarak gerçekleştirilecektir. Ruhsat almak isteyen araç sahibi gerekli evraklar ile noter ya da bizim gibi trafik müşavirliği firmaları aracılığı ile evraklarını hazırlatıp ruhsat talebini bildirecek, ilgili personel ise belgelere göre sisteme giriş sağlayacak ve ruhsat hazırlayacaktır. Bu süreçte bizler de işlemler ile ilgili olarak kendi yapılandırmamızı tamamladık. Zaten sıfır araç ruhsat işlemlerini kendi ofisimizde emniyet bayi ve trafik müşavirliği entegrasyonunda ASBİS üzerinden sıfır araç işlemlerini yapmaktayız. Dolayısıyla altyapımız bu sistem ve süreçler için yeterli,gerekli donanıma sahip bulunmaktayız.

YEREL GAZETE: Yeni yılla birlikte yürürlüğe girecek olan yeni Karayolları Trafik Kanunu hakkında bizlere neler aktarabilirsiniz?
Halis Görken: Kanun 02/01/2017 tarihli ve 680 sayılı KHK’nın 61. maddesinin “Noterlere devir” başlıklı EK MADDE 18’dir. Bu madde 06/01/2017 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanarak süreç başlatılmıştı ve 01/01/2018 tarihi itibari ile de yürürlüğe girmiş oldu. Düzenleme ile Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen araç tescil hizmetlerine ilişkin iş ve işlemlerin, Türkiye Noterler Birliği koordinesinde Noterlere devredildiği bildirilmektedir. Devrin dışında kalan hususlar da bu düzenleme de net olarak bildirilmiştir. Bunlar; KTK m. 131 gereği basılı kağıt ve plaka basım işlerinin, Noterlere devredilen iş ve işlemlerin dışında olduğu, İstihbarat, gizlilik veya güvenlik gerektiren hizmetlerde kullanılan araç tescillerinin EGM tarafından yapılacağıdır.

YEREL GAZETE: Peki bu süreç ne şekilde yürüyecek. Noterler tüm işlemleri bir anda üstlenecek mi?
Halis Görken: Şöyle ki, bu kanun değişikliği Noterlere ek iş yükü doğurmuştur. Günlük araç işlem adedi oldukça yüksektir. Bu durum Noter çalışanları için ek bir iş yükü çıkaracaktır elbet. Hatta birçok noterin bu değişiklikten dolayı ek önlemler ve personeller almaya başladığını duyuyoruz. Ancak süreç tüm işlemlerin birden Noterlere aktarılmayacak. Aşama aşama süreç Noterlere aktarılacak. Bu aşamalar şu şekilde gerçekleştirilecek;
2018: İlk tescil İşlemleri
• Noterler tarafından yapılacak olan ilk tescil işlemleri
• Bayiler tarafından yapılan ilk tescil işlemleri
• İkinci el araçların satışı sonrası tescil işlemleri
MART 2018 : Diğer tescil İşlemleri
• Trafikten çekme,
• Hurdaya ayırma,
• Kayıt Kapatma vb.
AĞUSTOS 2018: Tescile ilişkin verilerin elektronik ortamda devri

YEREL GAZETE: Noterler bu süreç ile tüm araç ruhsatlarını hazırlıyor olabilecek mi?
Halis Görken: Hayır. Kanunlar net bir şekilde Noterlerin vereceği ruhsat sınıfını belirlemiştir. Noter dışında da ruhsat sunan kurumlar mevcuttur. Bunlar;
• Türk Silahlı Kuvvetleri: Askeri amaçla kullanılan TSK’ya ait tüm araçlar
• Ziraat Odası: Tarım kesiminde kullanılan iş makineleri
• Sanayi ve Ticaret Odası: Tarım kesiminde kullanılanların dışında kalan ve sanayi, bayındırlık ve diğer kesimlerde kullanılan iş makineleri
• Belediyeler: İl trafik komisyonunca gerekli görülen motorsuz taşıtlar
• Emniyet Genel Müdürlüğü: Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı Araçları Diplomatik temsilcilikler ile diplomatik ve konsüler muafiyeti bulunan kişilerin araçları ve Özel tahsisli plaka işlemleri ve sivil plaka işlemleri.
Bunların dışında kalan tüm araçların yani otomotivlerin ruhsatları Noterlerden alınabilecektir.

YEREL GAZETE: Peki, Lider Trafik bu sürecin neresinde yer alıyor? Araç Ruhsatı almak isteyenler Lider Trafik’ten ne gibi hizmetler alabilir?
Halis Görken: Biz işin tam merkezindeyiz. Tüm müşterilerimize TAM ZAMANINDA HEP ZAMANINDA kesintisiz hizmete devam ediyoruz. Bizler Lider Trafik olarak 21 yıldır yenilik ve değişimin adıyız. Tüm işlemlerin evrak hazırlanması ve tescili aşamasında var olacağız.Çözüm sunduğumuz tüm işleri etkin ve yetkin bir şekilde profesyonel olarak yürütmekteyiz. Dünya değişiyor, teknoloji tüm iş kollarında olduğu gibi kamusal hizmette de yerini hızla alıyor. Bizde bu anlamda sürekli kendimizi yeniliyor ve her yenilikte bir adım daha büyüyoruz. Bu yeni süreç birçok firmanın küçülmesine ve hatta bizce kapanmasına neden olabilecek durum. Ancak Lider Trafik olarak bizler için bu süreç yeni bir projenin de başlangıcı olmuştur. Araç sahipleri bizlere başvurarak Noter sırası beklemeden bir kahve sohbetinde araç ruhsatını bizden alabilir. Kurumumuza ait deneyimli ve uzman personellerimiz araç sahipleri ile işlemleri gerçekleştirirken kurumumuza ait bir başka personelimiz araç sahibi adına Noter’de işlemleri gerçekleştirmektedir. Kısacası siz kahvenizi yudumlarken biz araç ruhsatınızı hazırlıyor olacağız.Ülke ekonomisine katkıda bulunmak sürekli gelişimi ve istihtam yaratmak için varız. Hep zamanında, tam zamanında hizmet politikamız ile ruhsatınızı tam zamanında alıyor olacaksınız.

YEREL GAZETE: Halis Görken’i biraz daha yakından tanıyabilir miyiz?
Halis Görken: 20 yıldır otomotiv sektöründe kurumsal firmalara profesyonel danışmanlık yapan, sürekli sektörel projeler geliştiren, yerinde durmayan sürekli gelişen dünyada başta kendisini sonrasında ise sektörüne yön verecek hizmetlerini yenileyen, bu süreçte edindiği tüm tecrübeyi teknoloji ile harmanlayan Lider Trafik Müşavirliği, Araç Değer Kaybı Online ve HLS Filo Yönetim Kurulu Başkanıyım. Şahsım ayrıca İstanbul Ticaret Odası’nda kiralama ve müşavirlik konularında asil hakemlik yetkisi olan ve İstanbul bölge mahkemesinde otomobillerin hasar değer kaybı konusunda bilirkişi olarak görev yapmış bulunmaktayım.

Reklamı Geç