Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TARTIŞMALARA SEBEP OLAN KONULAR İBB VE DENETİM RAPORU…

Pandemi dolayısıyla verdiği 3

Pandemi dolayısıyla verdiği 3 aylık aranın ardından yeniden olağan toplantılarına başlayan Çekmeköy Belediye Meclisi, Taşdelen Nikah Sarayı’nda Meclis 1. Başkanvekili Şenol Alan yönetiminde Temmuz ayı oturumlarına start verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin konular Ak Parti ile CHP ve İYİ Parti’li üyeler arasında atışmalara neden oldu. Encümen ve komisyon üyelik seçimlerinin de yapıldığı ilk oturumda muhalefet şerhine karşılık oy çokluğu ile kabul edilen denetim komisyonu raporu üzerine yapılan konuşmalar da sert tartışmalara yol açtı. CHP’li Sami Yayla’nın Başkan Poyraz’a yönelik istifa çağrısına yanıt Ak Parti’li Şahmettin Yüksel’den geldi. Yüksel, “Başkanımız Sayın Ahmet Poyraz’ı Çekmeköy halkı seçmiştir ve ancak bu halk gönderir” dedi. 

Ak Parti Grup Başkanvekili ve Belediye Başkan Yardımcısı Şahmettin Yüksel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ilçeyi ziyaretinde Mayıs ayına yetiştirilmesi yönünde talimat verdiği Çekmekule Seyir Terası Projesi’nin neden tamamlanmadığı ve Başkan İmamoğlu’nun Metro’nun ‘Kılçık’ diye tabir ettiği güzergahlarını neden iptal ettiğine ilişkin sözleri tansiyonu yükseltti. Bölge sorunlarını çözüm noktasında İBB’de muhatap aradıklarını kaydeden Yüksel, Haliç’te artan kirliliği ve Şile’de son günlerde yaşanan su problemini de hatırlatarak, “Biz başında da söylediğimiz gibi yapılacak her güzel işi destekleriz, her olumsuz girişime de fren oluruz. Biz Çekmeköy’e ve İstanbul’a hizmet gelsin derdindeyiz. İstanbul böyle yönetilmez” şeklinde sert eleştirilerde bulundu.

Yüksel’in İBB yönetimini eleştiren sözlerine CHP Çekmeköy ve İBB Meclis Üyesi Murat Cirav ile İYİ Parti Çekmeköy ve İBB Meclis Üyesi Bora Kılıç cevap verdi. “Sizler de büyükşehir meclis üyesisiniz. Hangi bir gün bu ilçenin derdini sorununu getirip bizlere gelin birlikte şu konuda şöyle hareket ederek çözüm üretelim dediniz. Yapmayın, etmeyin” diyen İYİ Parti’li Bora Kılıç, “Hem bizi kaale almayacaksınız hem da yapmıyorsunuz diye eleştireceksiniz. Bakınız dün bir bugün iki. Henüz bir yıl oldu ve sürekli elimizi kolumuzu bağlama derdindesiniz. Büyükşehirde meclis çoğunluğu sizde, ya buyurun yapın ya da bırakın birlikte yapalım” şeklinde konuştu.

Meclis toplantısında daha sonra komisyon üyelikleri seçimine geçildi. Belediye Encümen Üyeliğine; Nazmiye Çetin, Cengiz Çetükkaya ve Seyithan Turan, Plan ve Bütçe Komisyonuna; Mustafa Emrullah Gür, Yılmaz Sezgin, Sami Yalla ve Orhan Keleş, İmar Komisyonuna; Leyla Gülden Kıldan, Zabit İspir, Ahmet Çağlar, Selma Akın ve İlhan Bayram, Hukuk ve Tarife Komisyonuna; Şenol Alan, Nazan Akkaya Özdem, Alpaslan Şahinoğlu, Özgür Kip ve Kamil Özkanca, Kadın ve Aile Komisyonuna; Keziban Aşık, Nazmiye Çetin, Leyla Gülden Kıldan, Zehra Karaol ve Çetin Yıldırım, Eğitim, Kültür ve Spor Komisyonuna; Rıdvan Bural, Bülent Aydoğdu, Nazım Yeğin, İlhan Bayram ve Hüseyin Adnan Üke, Harita ve Gecekondu Komisyonuna; Hamza Çoban, Keziban Aşık, Ahmet Emin Kakşi, Ünal Bellek ve Murat Cirav, Çevre ve Sağlık Komisyonuna; Nazan Akkaya Özdem, Muhlis Ateş, Turgay Tuna, Şükrü Bakar ve Bora Kılıç, Engelliler komisyonuna; Seyithan Turan, Nazmiye Çetin, Cengiz Çetükkaya, Şükrü Bayak ve Zehra Karaol seçildiler.

Meclis gündeminin en önemli konularından biri de denetim komisyonu raporu oldu. Muhalefet şerhine karşılık iktidarın oy çokluğu ile kabul edilen raporu Ak Parti Meclis Üyesi Emrullah Gür okudu. Denetim Komisyonu Üyesi CHP’li Sami Yayla, rapora neden şerh koyduklarını açıklayan konuşmasında, örnekleme yöntemleriyle inceledikleri ihale dosyalarında kamu menfaati gözetilmediğini, yaklaşık değer ve ihale bedeli rakamlarda usule aykırılık gözüktüğünü ve ihale alan bazı kişi ve kurumların hiç suya sabuna dokunmadan bir alt taşerona işi devir etmek suretiyle haksız kazançlar sağladığını iddia etti. Belediyenin araç kiraladığı firmanın neden ücretsiz olarak belediye başkanı ve yardımcılarına makam aracı verdiğini de soran Sami Yayla, “Unutmayalım ki bedava yapılan iş en pahalıya mal olan iştir” dedi. Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ın bu raporda yer alan usulsüzlüklerden dolayı görevi kötüye kullandığını iddia eden Yayla, “Burada olsa gözünün içine baka baka, görevi kötüye kullanmadan dolayı istifa et diyecektim” şeklinde sözlerini tamamladı.

CHP Üyesi Sami Yayla’nın Başkan Poyraz’ı istifaya davet eden sözlerine aynı sertlikte cevap Ak Parti Grup Başkan Vekili ve Belediye Başkan Yardımcısı Şahmettin Yüksel’den geldi. “Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Poyraz’ı Çekmeköy halkı seçmiştir ve ancak bu halk gönderir. Başkanımızı istifaya davet etmek kimsenin hakkı ve haddi değildir” diyen Şahmettin Yüksel, “Biz İBB’deki onca yönetim krizine rağmen Başkan Ekrem İmamoğlu’nu istifaya davet ediyor muyuz. Hayır çünkü İstanbul halkı seçti ve 2024’e kadar belediye başkanımız. Siz de Çekmeköy halkının seçtiği belediye başkanımıza karşı bu şekilde istifa çağrısında bulunamazsınız” dedi.

Denetim raporuna konulan muhalefet şerhine ayrıntılı cevap ise Ak Parti Meclis Üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Sırmacı’dan geldi. Muhalefetin şerhinde tam bir tutarsızlık örneği sergilediğini ifade eden Sırmacı, “Hem yaklaşık bedelin yüksek olduğunu söylüyorlar hem de ihale bedelinin düşük olduğunu. Kaldı ki yaklaşık bedeller ilgili kanun gereği belirlenmiş rakamlardır. İhalelerde neden düşük ücretle iş yapılmış sorusu halkın parasına sahip çıktığımızı gösteriyor. Kamu yararına bedel ortaya koymuşuz. Bunun neresini eleştiriyorlar anlamak güç doğrusu. Kamu İhale Kanunu’nun tüm mevzuatları harfiyen yerine getirilmiş. Bir firmanın 50 bin liralık makinası yokmuş diye kendisine ihale verilmemiş. Milyonluk ihaleye giren o firma 50 bin liralık makineyi mi alamamış diye sorarlar. Belediye bütçesi gelir kalemlerinde gerçekleşme oranının yüzde 70 seviyesinde kalmasını eleştiri konusu yapmak için aynı yılın gider kalemlerine de bakmak lazım. Bakılmış mı, hayır. Çünkü bakılsaydı ikisinin birbirine yakın olduğu görülecek ve bütçenin denk bir yakınlıkta gerçekleştiği anlaşılacaktı. Kaldı ki gelirin düşme nedeni de yetkisini aldığımız halde arsa satışını gerçekleştirmememiz olmuştur. Muhalefet meclis üyesi arkadaşlarımız her zaman istişareden bahsediyor. Bu rapora muhalefet şerhi koyan meclis üyesi arkadaşımız Sami Yayla, keşke bu tespitlerini önceden gelip bizlerle istişare ettikten sonra kararlaştırıp ve bu salona taşısaydı” şeklinde konuştu.

Reklamı Geç