Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TERMAL KAMERA SİSTEMLERİ VE KULLANIM ALANLARI..

İnsanların çıplak gözle sadece

İnsanların çıplak gözle sadece elektromanyetik spektrumdaki görünür ışıkları görmektedirler. Ancak, tüm maddeler -273 derece üzerinde ise termal enerji yaymaktadır, bu da maddelerin sıcaklığına bağlı olarak değişmektedir. Gözle görülmesi mümkün olmayan IR enerji (ısı) kızılötesi olarak da bilinen termal enerji bulunmaktadır.

Termal Kameralarkızıl ötesi ışınları algılayan germanyum kullanılarak üretilen bir mercek ve dedektörlerden oluşmaktadır. Termal kamera, elektromanyetik spektrumdaki kızılötesi dalga boylarını görünür bir resme çevirmektedir, yani Termal Kamera sayesinde bu gözle görülmeyen IR enerjisi (ısı) dikkate alınarak görüntünün genel yapısı IR enerjisine göre oluşmuş renkler ve şekiller ile belirlenmektedir.

Termal Kameralar rapor verme, veri işleme ve kumanda araçları gibi farklı optik bileşenlerden oluşan yazılıma sahip olmaktadır. Termal Kamera Sistemi bu ısı enerjisi sayesinde görüntü elde eder ve görüntüleri kayıt altına alarak ihtiyaç duyulması halinde izleyebilme imkanı sunmaktadır.

Bu kameralar çıplak gözle bakınca görülmeyen fakat ciddi sonuçlar doğurabilecek problemleri net olarak görüntülemeyi sağlamaktadır.

KULLANIM ALANLARI

Genellikle güvenlik amaçlı kullanılabilen Termal Kamera Sistemleri birçok farklı sektörlerde,günlük hayatta ve askeri alanlarda kullanılmaktadır ve sektörel açıdan bakıldığında kullanım alanları değişebilmektedir.   

Sınır- kıyı denetimi ve savunma alanında: Sınır, liman, rıhtım gibi aydınlatılması imkansız bölgelerde bile kaliteli görüntüleme imkanı sayesinde kısa, orta ve uzun mesafede kapsamlı gözetim sunarak düşman ve tehdit unsuru tespiti sağlanarak güvenliği sağlamaktadır.

Elektrik endüstrisinde: İzole edilmiş, çoğunlukla insansız izleme,sıcaklık ölçme veelektrik iletim hattındaki ısınmanın tespit edilerek aşırı yüklenmeyi engellemektedir.

Yangın önlemede:  Ormanlarda uzun mesafeden ateşi algılayıp alarm vermektedir ve gaz sızıntılarını belirleyerek yangın çıkmasını önlemektedir.

Güvenlik sistemlerinde: Işık kirliliğini engellemek amacıylave enerji tasarrufu için konutlarda enerji ölçümlerinin yapılmasını sağlamakta ve zayıf yalıtım yerlerinin tespit edilmesini sağlamaktadır.

Enerji endüstrisinde: Boru hattı sızıntısı ve delinmesi ve bu nedenle gaz, sıcak su ve su gibi enerjide bağlantı hatalarının tespit edilmesini sağlamaktadır.

Üretim ve otomasyon alanında: Enerji tüketim analizlerinin yapılması ve aşırı ısınma sorunlarıgibi üretim hatlarındaki arızaların bulunması sağlanmaktadır.

Taşımacılık sektöründe: Akış algılama (insan-araç) 7/24 tüm koşullarda izlemeimkanı sunmaktadır.

Sağlık sektöründe: Tıbbi amaçlarla kullanılarak insan ve hayvanların ateşlerinin ölçülmesi ve görüntülenen kameralı kontrol noktalarıyla yüksek ateşli hastaların tespit edilmesi sağlanmaktadır.

Son günlerde hızla dünyayı etkisi altına alan Covid-19 adlı yeni bir virüs Koronavirüs hastalığına neden olmaktadır. İnsanlar arasında temas ve solunum yoluyla bulaş özelliği taşıyan bu hastalığın belirtilerinin başında yüksek ateş, kuru öksürük ve solunum sorunları yer almaktadır.

Dünya genelindeki insanların sağlığını tehdit eden bu hastalık milyonlarca insanın ölümüne yol açmıştır, bu nedenle Dünya çapında koruyucu önlemlerin artırılmasını sağlamak adınaDünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi ilan edilmiştir.

Bu pandemi hastalığıyla mücadele etmek amacıyla alınan önlemlerin arasında hastalığın en büyük belirtisi olan yüksek ateşe sahip olan kişilerin belirlenmesi için Vücut Sıcaklığını Ölçen Termal Kameraların kullanımını zorunlu hale getirmiştir.

Öncelikle havalimanlarında kullanılmaya başlamasıyla birlikte toplulukların bulunduğu alışveriş merkezleri, hastaneler,okullar, üniversiteler, tren /metro istasyonları, iş merkezleri, kamu kurumları, şirketler ve fabrikalar gibi daha birçok alanda önlem amacıyla oldukça tercih edilmektedir. Sağlık amacıyla kullanılan bu kameralar daha üst seviyeli ve Sabit Termal Kameralar olmaktadır, Kameralar tarafından elde edilen görüntüler monitör üzerinden görüntülenmektedir.

Termal Kameralarda Görüntüleme Sisteminde soğuklar mavi tonlarda, sıcak renkleri kırmızı tonlarında göstermektedir.Kullanılan alandaki insanlara bakıldığında sıcaklık değeri renk skalasına göre belirlendiği için o skalaya göre farklılıklar yani hangisi daha kırmızı görünüyorsa onu belirlenmesini sağlamaktadır. Ayrıca, alanda giriş çıkış yapan her kişiyi otomatik olarak kontrol ederek noktasal hedefleme yapmaktadır onların vücudundaki en sıcak ve en soğuk noktayı görmektedir ve 38 derecenin üzerine çıkan yüksek ateşlerde ön tespit imkanı sunarak müdahale yapılabilmesini sağlamaktadır.  Termal kameraların en önemli özelliklerinden olan vücut ısısı gösterimi; güvenlik alanında da kullanılabilmektedir. Görünmeyen karanlık bir ortamda termal kameraya yansıyan ısı, ortamda bir canlının olduğunu gösterebilmektedir. Bu sayede termal kameralar hırsız alarm sistemleri ile entegre olarak da kullanılabilmektedir.  

Daha küçük çaplı alanlarda Sabit Üst Seviye Termal Kamera Sistemleri kadar kullanışlılık açısından kolay olmasa da güvenlik personeli tarafından El Tipi Temassız Ateş Ölçer Termal Kamera kullanımları da mümkün olmaktadır.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Tercih edilecek olanTermal Vücut Sıcaklığı Ölçüm Sistemi son derece hassas derecede vücut sıcaklığı ölçümü yapabilmesi gerekmektedir, geniş açı ile görüntüleme imkanı sunmalı ve ölçüm esnasında hata payı olmaması gerekmektedir, çünkü 37- 38 derece olan insan sıcaklığında 1,5 derecelik fark bile büyük sıkıntılara mahal verebilmektedir, bu nedenle kullanılacak olan Termal Kameranın Yüksek Çözünürlük Kalitesine sahip olması gerekmektedir ve algılama mesafesi oldukça önemli olmaktadır.

Reklamı Geç