Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TÜRKİYE’NİN İLK SÜRÜCÜSÜZ METROSU HAYIRLI OLSUN…

Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Türkiye’nin

Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy ve Sancaktepe Hattı’nın Ümraniye’ye etabı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Türkiye’nin ilk sürücüsüz çalışan metrosu Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy ve Sancaktepe hattının Ümraniye’ye kadar olan kısmı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın katıldığı törenle hizmete açıldı. Üsküdar Meydanı’nda gerçekleşen açılış törenine vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Törende Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, milletvekilleri ve ilçe başkanları da yer aldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İSTANBUL’U AŞKLA SEVİYORUZ

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılışla Anadolu Yakasındaki ikinci metro hattını hizmete aldıklarını hattın Ümraniye’den Çekmeköy ve Sancaktepe’ye uzanan ikinci kısmının da en kısa sürece açılacağını söyledi. Üsküdar-Ümraniye Sancaktepe Metrosu’nun Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu olması nedeniyle çok önemli olduğunu vurgulayan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu; “Trenlerin tüm hareketleri kumanda merkezi tarafından yönetilecek. Günde 700 bin yolcuya hizmet verecek metroya, inşallah Üsküdar’dan metroya binen bir kardeşim 17 dakikada Yamanevler İstasyonu’na ulaşacak. Hattın Sancaktepe’ye kadar olan bölümü hizmete girdiğinde de bu yolculuk 27 dakika sürecek. İlerde bu hattı Sabiha Gökçen Havalimanı’na kadar uzatmayı planlıyoruz.”

“Rabbime bu millete hizmet imkanı verdiğimiz için her gün hamd ediyorum ifadesini kullanan Erdoğan, yaşadığımız 4-5 yılın milli birlik ve beraberliğe daha fazla sahip çıkılması gerektiğini gösterdiğini söyledi. Erdoğan, “İstanbul’u, bin yıl ömrümüz olsa har günün her anını bu şehre hizmette geçirmek isteyecek kadar çok seviyoruz. Ulaşım imkanları olmayan, merkezinde dahi çamurdan tozdan geçilmeyen bir şehir düşünün. Gecekondular tarafından kuşatılmış, tarihi eserlerin hoyratça muamele gördüğü geçmişine sahip çıkılmayan bir şehir düşünün. Garip gurebaya, engellilere, kadınlara, gençlere, sporculara, sanatçılara yönelik hemen hiçbir faaliyeti olmayan bir şehir düşünün. İşte İstanbul böyle bir yerdi. Biz İstanbul’u bu durumdan aldık, bugünlere getirdik” diye konuştu.

Planlanan metro projeleriyle İstanbul’u araç trafiğinden tamamen bağımsız bir toplu taşım ağına kavuşturma hedefine adım adım yaklaştıklarına dikkat çeken Erdoğan, “Bu metro hattının şehrimize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İstanbul’un 1994 yılında belediye başkanı seçildiğimiz haliyle bugünkü halini gören herkes, aradaki bariz farkı görecektir. Eksiklerimiz yok mu, tabii ki var. Hatta bazı yanlışlar yapılmadı mı, elbette yapıldı. Fakat İstanbul’a yapılan hizmetler yanında bunları konuşmak bile abesle iştigaldir. Biz hepsinin farkındayız, inşallah hepsini de telafi edeceğiz, çünkü biz İstanbul’u aşkla seviyoruz” ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN YILDIRIM: “İSTANBUL EN GÜZELİNİ HAK EDİYOR”

Başbakan Binali Yıldırım da İstanbulluları yeni bir hizmetle buluşturduklarını belirterek, 10,5 kilometrelik 9 istasyonlu Üsküdar-Ümraniye Metrosu’nun kendi kendine gideceğini hatırlatarak, hattın toplam maliyetinin 3,5 milyar TL’yi bulduğunu söyledi. “Bu rakam İstanbul’a feda olsun. İstanbul hizmetlerin en güzelini hak ediyor” ifadesini kullanan Binali Yıldırım, hattın tamamı hizmete açıldığında Sancaktepe’den Üsküdar’a 27 dakikada gelinebileceğine dikkat çekti. Günde 700 bin yolcu kapasiteli hattın, trafiğin yoğun olduğu saatler düşünüldüğünde ekonomiye ne kadar büyük bir faydası olduğunun görüleceğini dile getiren Yıldırım, Marmaray’a entegre olan hattın her iki yakadaki ulaşımı kolay hale getireceğini kaydetti.

2004’te İstanbul’da sadece 45 kilometre raylı sistem olduğunu, bugün bu rakamın 160 kilometreye çıktığını, devam eden 267 kilometre raylı sistem yatırımının da devam ettiğini belirten Yıldırım, Cumhuriyetin 100. yılında, 2023 yılında İstanbul’un raylı sistem hedefinin 1023 kilometre raylı sistem olduğunu söyledi. “Milletimizin arzuladığı bütün projeleri bir bir hayata geçiriyoruz. Köprüler, viyadükler, trenler, hızlı trenler, modern havaalanları, şehir hastaneleri, daha neler neler. Bütün bunlar sizin için, İstanbul için” diyen Yıldırım, İstanbul’a çok daha güzel hizmetleri kazandırmaya devam edeceklerini belirtti.

BAŞKAN UYSAL: İSTANBUL’DA METRO UZUNLUĞU 160 KM’YE ÇIKTI

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da İstanbul için tarihi bir gün olduğunu belirterek, “İstanbul’umuzun ulaşım sorununa merhem olacak yeni bir metro hattını daha hizmete alıyoruz. Üsküdar-Ümraniye metro hattını, her zaman yanımızda olan, varlığı ve vizyonuyla bizleri motive eden Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle hizmete almaktan mutluyuz, gururluyuz” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığından itibaren İstanbul’a silinmez izler bıraktığını vurgulayan Mevlüt Uysal, İstanbul’un ilk metroya Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde kavuştuğunu hatırlattı. Son 20 yılda İstanbul’a tarih sayfasına altın harflerle yazılacak büyük yatırımlar yapıldığına dikkat çeken Uysal, Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 3. Havalimanı bağlantı yolları İstanbul’un değerine değer kattığını söyledi.

RAKAMLARLA ÜSKÜDAR-SANCAKTEPE METROSU

Törende konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve diğer protokol üyeleri kurdele keserek hattın açılışını gerçekleştirdi. Başkan Mevlüt Uysal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu metro hattında çalışacak sürücüsüz metro treninin bir maketini hediye etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, daha sonra metroya binerek Ümraniye’ye kadar ilk yolculuğu gerçekleştirdi.

Toplam 20 km ve 16 İstasyondan oluşan metro hattının Ümraniye’ye kadar olan 10,5 km’lik 9 istasyonu açıldı. Kalan 7 istasyonun ince işleri tamamlandı. 2018’in Haziran ayında açılacak. Metro hattı; Üsküdar’da Marmaray, Marmaray’dan, Yenikapı-Hacıosman ve Diğer Tüm Metrolarla, Altunizade’de İstasyonu’nda ise Metrobüsle entegre olacak. Açılan İstasyonlar: Üsküdar, Fıstıkağacı, Bağlarbaşı, Altunızade, Kısıklı, Bulgurlu, Ümranıye, Çarşı, Yamanevler İstasyonları. Metro Hattı ile Sancaktepe’den Üsküdar’a 27 dk.’da, Ümraniye’ye 15,5 dk.’da, Kartal’a 62 dk.’da, Yenikapı’ya 39 dk.’da, Taksim’e 47 dk.’da, Hacıosman’a 71 dk.’da, Atatürk Havalimanı’na 71 dk.’da ve Olimpiyat Stadı’na 81 dk’da gidilebilecek.

Reklamı Geç