Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TÜRKİYE’NİN OTOPARK HARİTASI ÇIKARTILIYOR..

Belediyeler araç sayısındaki artışları

Belediyeler araç sayısındaki artışları dikkate alarak otopark planlamalarını masaya yatırıyor. Otoparkçılığı tek merkezde toplayarak karar ve yönetmeliklerde söz sahibi olacak “Otopark İşletmecileri Derneği” çatısı altında birleşen Belediyeler, kentin 10 yıllık otopark haritasını çıkartacak. Dernek, otopark master planını belediyelerde zorunlu hale getirmek için çalışmalarını tamamladı. Otopark alanlarının sistemli ve modern bir şekilde planlanması ve işletilmesi amacıyla yapılan yönetmelik ve uygulamalar stratejik planlara da eklenecek.

isparkotohart3Otopark şirketleri hızla artıyor…

Büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere diğer ile belediyeleri de otoparkçılık anlamında yeni sistemleri ve yatırımları hayata geçirmek amacıyla iştirak şirketleri oluşturuyorlar. İstanbul’da otoparkçılık alanında hayata geçirdiği yenilikleri ve uygulamaları yeni kurulan otopark şirketleriyle paylaşan İSPARK, bu kuruluşlara danışmanlık veriyor. Birçok otopark şirketinin yönetimine İSPARK ’ta uzun yıllar çalışan birikim ve tecrübeye sahip personeller transfer ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kurduğu İSPARK AŞ’nin ardından aralarında Konya, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Balıkesir ve Kayseri’nin de olduğu birçok belediye İSPARK modeline geçti.

isparkotohart2Belediyeler kolları sıvadı Otopark master planı masada

İstanbul’da ve gelişmekte olan şehirlerde araç sahipliğinin aratmasıyla otopark ihtiyacı hızla artış gösteriyor. Birçok kentte ise kara taşıtlarının yanında deniz ve hava taşıtları için de park alanları oluşturulması gerekliliğini ortaya çıkıyor. Ayda 90 ila 100 bin arasında aracın trafiğe katıldığı Ülkemizde araç sayısı 20 milyonun üzerine çıktı. Belediyeler mevcut otopark sıkıntısının daha da artacağını göz önünde tutarak 10 yıllık planları masaya yatıracaklar. Günde 700 aracın trafiğe çıktığı ve 3,5 milyon aracın bulunduğu İstanbul’da İSPARK’ın öncülüğünde hazırlanan otopark master planı örneğinde olduğu gibi kentlerin otopark haritasını çıkartılarak stratejik plan ve hedeflere eklenecek. OİD başta olmak üzere ilgili kurumların hazırladığı yönetmelik ve yasal uygulamalarla otopark master planı zorunlu hale getirilecek.

isparkotohart150 milyar dolarlık yatırım 100 bin kişiye istihdam

Otopark İşletmecileri Derneği 5 yılda 50 milyar dolarlık yatırımla 800 bin araçlık otopark yapmayı planlıyor. Kamu ve özel sektörün bir araya getiren dernek ülke genelinde otopark yatırımlarını da hızlandıracak. Geliştirilecek ortak proje ve yatırımlarla başta Büyükşehirler olmak üzere otopark sıkıntısının yaşandığı diğer il ve ilçeler de de modern katlı otoparklar yapılacak. Özellikle zemin altı üzeri yeşil alan ve çocuk oyun parkları gibi çok fonksiyonlu otoparkların kente kazandırılması için çalışmalar başlatıldı. Ülke genelinde 50 milyar dolarlık bir yatırımla yaklaşık 800 bin araç kapasiteli otopark yatırımı yapılması hedefleniyor. OİD ve İSPARK başta özel sektör olmak üzere dünyaca ünlü otopark şirketleri ve finans sektörüyle görüşmelere devam ediyor. Yap işlet devret modeli de olmak üzere kısa zamanda yerli ve yabancı yatırımcılar Belediyelerle görüşmelere başlayacak.

Otopark’ın ulaşım planlamaları içinde önemine dikkat çeken İSPARK Genel Müdürü ve OİD başkanı Mehmet Çevik “Uzun vadede kalıcı çözüm sunmak ve gelecek yıllarda aynı sorunlarla karşılaşmak için İSPARK örneğinde olduğu gibi kentlerin otopark master planını hazırlayarak otoparkların nereye yapılacağını tespit etmek ve uygulamaya geçmek zorundayız” dedi.

Akademi ile otoparkçı yetiştirilecek

Ülke genelinde yapılacak yatırımlarla otopark sektöründe çalışmak üzere yaklaşık 100 bin kişinin de istihdam edilmesine katkı sağlamak hedefler arsında yer alıyor. Bir meslek kolu haline gelen otoparkçılığın daha kaliteli ve uzmanlık gerektiren bir iş kolu haline getirilmesi içinde gerekli adımlar atıldı. İstanbul başta olmak üzere ülke içi ve ülke dışında otoparkçılık yapan kurum çalışanlarının eğitilmesi için İSPARK bünyesinde Akademi de kuruldu.

Reklamı Geç