Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN AVRUPA’YI KALBİNDEN VURAN ZİRVE..

Ümraniye Belediyesi’nin Bosna Hersek’in

Ümraniye Belediyesi’nin Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da düzenlediği “Avrupa İslamofobi Zirvesi” başladı! Türkiye ve dünyadan birçok siyaset adamı ve akademisyenin katıldığı zirvenin açılış konuşmasını yapan Başkan Hasan Can, “Kaybolan hoşgörü, İslamofobiyi doğurdu” dedi.

umraniye avrupa zirve 81992-1995 yılları arasında Yugoslavya iç savaşının başlamasıyla büyük acılar çeken ve Srebrenitsa Katliamı’nın yaşandığı Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da “Avrupa İslamofobi Zirvesi” başladı. Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen zirve, üç gün boyunca 8 oturum olarak devam edecek. Zirvenin Saraybosna’nın tarihi Vjecnica Kütüphanesi’nde gerçekleşen açılış törenine Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, İspanya Eski Başbakanı Jorge Luis Rodriguez Zapatero, İngiltere Dışişleri Eski Bakanı Han Jack Straw, Fransa Dışişleri Eski Bakanı Bernard Kouchner, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, AK Parti Istanbul Milletvekili Hasan Turan ve Mihrimah Belma Satir, Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, Ümraniye Müftüsü İlyas Yılmaztürk, AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Enver Sedat Çakıroğlu, AK Parti Ümraniye İlçe Genclik Kolları Başkanı Mustafa Yasin Çakar,  akademisyenler ve diğer davetliler katıldı.

umraniye avrupa zirve 10Zirvenin açılış töreninin ilk konuşmasını Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can gerçekleştirdi. Başkan Hasan Can’ın ardından İspanya Başbakanı Jorge Luis Rodriguez Zapatero, eski İngiltere Dışişleri Bakanı Han Jack Straw, eski Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner konuşmalarını yaptı. Zirveye Türkiye’nin yanı sıra ABD, Kanada, Kuveyt, Ürdün, İngiltere, Fransa ve Almanya’dan da akademisyenler katılacak.

umraniye avrupa zirve 9BAŞKAN HASAN CAN: “TÜM FARKLILIKLARINA RAĞMEN HİÇ KİMSE NEFRETE VE ŞİDDETE MARUZ KALMAMALI, TEK YURDUMUZ OLAN DÜNYADAN DIŞLANMAMALIDIR”

‘Çok kültürlü bir başkent’ olması nedeniyle zirvenin Saraybosna’da düzenlenmesine karar verdiklerini açıklayan Baskan Hasan Can, konuşmasında; “İnsanlık iki büyük savaş yaşadı ve maalesef şiddet insanın aklını ele geçirdi. İnsanlığın kendi eliyle imha ettiği onca yılın sonuçları tamir edilmedi. Kur’an-ı Kerim buyurur ki bir kişiyi öldürmek insanlığı öldürmektir ve bir insanı yaşatmak tüm insanlığı yaşatmaktır” dedi. Saraybosna’da böylesine anlamlı bir program icra etmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Can, “Kaybolan hoşgörü İslamofobiyi doğurdu. İnsanlık iki büyük savaş yaşadı ve maalesef şiddet insanın aklını ele geçirdi. İnsanlığın kendi eliyle imha ettiği onca yılın sonuçları tamir edilmedi” şeklinde konuştu.

umraniye avrupa zirve 5“Artık yalnız ben değil, dünyadaki hiç kimse eski günlerde ırkçılıktan dolayı yaşanan kötü hadiselere tekrar şahit olmak istemiyor. Bugün saldırılan nefret edilen insanlığın kendisidir. İsimlerin, ten ve göz renklerinin, giysilerin zenginlik olduğunu unutan topluluklar asıl tehdittir. Bu programın burada gerçekleşmesi son derece anlamlıdır diye düşünüyorum; çünkü tarihinde çok kültürlüğünün sonuçlarını kötü bir şekilde yaşayan bir coğrafyadır burası” diyen Başkan Hasan Can, ilkesini inançtan alanların arzusunun dünyanın rengarenk bir barış ülkesi olması olduğunu söyledi. İnsanlığın farklılıklarına rağmen nefret ve şiddete maruz kalmaması gerektiğini vurgulayan Can, zirve kapsamında İslamofobinin farklı açılardan ele alınacağını belirtti.

umraniye avrupa zirve 15“İnsanları Öldüren Din Değil, Fanatizm”

Eski İspanya Başbakanı Zapatero, konuşmasında terör olaylarına dikkat çekerek; “İnsanları öldüren din değil, fanatizmdir ve bu tüm dinlerden daha eskidir. İslam’ın terörü desteklemediğini sürekli dile getirmeliyiz. İslamofobiyi önlemek istiyorsak, Müslümanlarla birlikte kol kola mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı. İspanya’da tüm inançtan insanları ortak etkinliklerde buluşturmak için özel bir fon ayırdıklarını belirten Zapatero, “En güçlü silah olan eğitim ve bilgiyi kullanarak mücadele etmeli ve beraber yaşayarak barışı inşa etmeliyiz. Bosna Hersek ve İspanya çok kültürlü ülkeler olduğu için beraber mücadele edebilir. Avrupa ise büyük Avrupa olmak istiyorsa tüm ayrımcılıklarla olduğu gibi İslamofobi’yle de başa çıkmak için çalışmalıdır” dedi.

umraniye avrupa zirve 13Fransa eski Dışişleri Bakanı Kouchner ve İngiltere eski Dışişleri Bakanı Straw da “İslam karşıtı söylemlere karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz.” vurgusu yaptılar.

umraniye avrupa zirve 14Pazar Akşamı Sona Eriyor

Saraybosna’da 26 Haziran Pazar gününe kadar devam edecek zirvenin ikinci gününde, “Avrupa’da İslamofobi” konusunun ele alınması planlanırken, üçüncü ve son günde ise “İslamofobi ile Mücadele” konulu oturum düzenlenecek. Zirve boyunca tüm gün süren oturumların ardından Baş Çarşı’da davetlilere iftar yemeği verilecek. Zirvenin sonunda yayınlanacak bildirinin ise Avrupa Parlamentosu’na sunulacağı öğrenildi.

umraniye avrupa zirve 12İslamofobiye Karşı Avrupa İslam Sofrası

Zirvenin ilk oturumundan sonra, katılımcılarla iftar sofrasında bir araya gelen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can,  İspanya Eski Başbakanı, İngiltere ve Fransa Dışişleri Eski Bakanlarına, belediye meslek edindirme kurslarında yapılan yaldız işlemeli cam tabak hediye etti. Zirve öncesinde ise Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay’ı da ziyaret eden Başkan Hasan Can, zirvenin katılımcılarıyla görüşmeleri sürdürüyor.

umraniye avrupa zirve 11

umraniye avrupa zirve 7

umraniye avrupa zirve 6

umraniye avrupa zirve 4

Reklamı Geç