Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÜMRANİYE MARANGOZLAR ESNAF ODASI GÜVEN TAZELEDİ..

Ümraniye Marangozlar Esnaf Odası,

Ümraniye Marangozlar Esnaf Odası, genel kurulunu yaparak mevcut başkan Suat Yazıcı ve yönetimine tek liste halinde güven tazeledi. “Mesleğimize sahip çıkalım” diyerek esnafa seslenen Başkan Yazıcı, “Çocuklarınızı marangoz yapın, baba oğul sırt sırta çalışın” dedi. Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Rıza Ercan da mobilya sektörünün büyük sıkıntılar yaşadığına vurgu yaptı.

Türk mobilya sektörünün önemli merkezlerinden Ümraniye’de faaliyet gösteren Marangozlar Esnaf ve Sanatkarlar Odası olağan genel kurulunu yaparak mevcut başkan Suat Yazıcı ve yönetimine güven tazeledi. MODOKO merkez binasında gerçekleşen kongreye katılan misafirler arasında; Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Rıza Ercan, İstanbul Marangozlar Odası Başkanı Yavuz Karamürsel, İBB Meclis Üyesi Sacit Eyüboğlu, MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, Ümraniye Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Resul Taşçı, Ümraniye Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özen, KOSGEB Bölge Temsilcisi Anıl Aygül, ESSİAD Başkanı Necmettin Sarı ve yönetim kurulu üyeleri, Dudullu Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Nilgün Kaplan ve yönetim kurulu üyeleri, Kartal Berberler Odası Başkanı Adem Etirli ve İstanbul Döşemeciler Odası Başkanı Recai Sel gibi pek çok konuk vardı.

Divan başkanlığınaıKartal Berberler Odası Başkanı Adem Etirli’nin yaptığı kongre saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başladı. Geçmiş dönem faaliyet ve gelir-gider raporlarının oybirliği ile onandığı genel kurulda mevcut başkan Suat Yazıcı ve yönetim kurulu tek liste halinde yeniden seçilerek güven oyu aldı. Başkan Suat Yazıcı’nın yönetim kurulu şu isimlerden oluştu; İrfan Çimen, Nihat Demirtaş, Hikmet Güneş, İlker Çelik, İlhan Çetinay ve Metin Şen. Denetim kurulu Osman Karaca, Erdoğan Şahin ve Cihan yıldız.

Genel kurulda esnafa hitap eden Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Rıza Ercan, “Bizler Çam kokusunu esans diye içimize çekeriz. Bu meslek öyle kutsal bir meslektir ki taa Nuh Aleyhiselam’dan beri gelir. Nuh’un gemisi de ahşaptan değil miydi? Bizim mesleğimiz doğumdan beşikle başlar ölümde tabutla biter. Mesleğimiz yaşamın ta kendisidir. İşte böylesine bir mesleğin erbaplarıyız. Federasyon olarak her kurum ve kuruluşla, üniversitelerle işbirliği içindeyiz. Bizler alaylıyız ve çıraklıktan geliyoruz. AB projeleri ile elbette geleceğe ışık tutacağız. Ancak sektörün sorunlarını da görmezden gelemeyiz. Bakınız ihracatımızın içinde mobilya sektörü çok önemli bir paya sahip. Devletten önümüzü açmasını bekliyoruz. Hammadde, MDF, işçi, sunta, vergi, belediye, geçim derdi hepsi problem. Bize kanat gerin gölge etmeyin diyoruz” dedi.

“Çin bugün 65 milyar dolar, ABD 59 milyar dolar dünyaya mobilya ihracatı yapıyor bizde ise bu rakam 3.5 milyar dolar” diyen Ercan, “İhracatta  MODOKO, MASKO, büyükşehirler Kayseri, Ankara Bursa hepsi büyük üretimler yapabilme kapasitesine sahip, Lakin gelin görün ki fiyat istikrarı yok, güven ortamı yok, yarını öngörebilme yok, vatandaşın alım gücü yok. Yurt dışı için de önümüzü açın ki kısa vadede 10, uzun vadede 20 milyar dolara ihracatımızı çıkaralım. Buna kapasitemiz var. Ama bizler dükkan kirası, elektrik faturası ödemekten canımız çıkıyor. Allah’tan talep daralmış da maliyetler biraz düşüyor. Bir başka sorunumuz çırak bulamıyoruz, ara eleman kalifiye eleman bulamıyoruz. Bulamıyoruz çünkü eğitim sistemi buna izin vermiyor. Anlayacağınız her tarafımız sıkıntı. Diyoruz ki bizi bürokrasiye, devletin çarkları arasında boğmayın derhal üretim ekonomisine geçin. Üretim ekonomisine geçilirse 5 yılda dünyanın bir numaralı ülkesi oluruz. Bizler bu sorunlarımızı ve düşüncelerimizi sayın Cumhurbaşkanımıza da her fırsatta iletiyoruz. Sıkıntıların geçici olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Kongre sonunda üyelere ve katılımcı misafirlere teşekkür konuşması yapan Marangozlar Esnaf Odası Başkanı Suat Yazıcı, “İnsanlarımız ideallerini kaybetmişler en büyük günahımız bu” diyerek marangoz esnafına çok önemli bir çağrıda bulundu. “Mesleğimize sahip çıkalım” diye seslenen Başkan Yazıcı; “Çocuklarınızı marangoz yapın, baba oğul sırt sırta çalışın” dedi.  “Elin Amerikalısı, İngilizi, Çinlisi’nin yaptığından çok daha güzelini ve kalitelisini yapacak kapasitemiz var” diyen Yazıcı, “Atalarımızın yıllar evvel yaptıkları eserler ortada. Ecdadımızın yaptığı eserler yüz yıllara meydan okuyor. Ama biz o eserlerin restorasyonunu dahi yapamıyoruz” dedi.

Eğitim sisteminin meslek öğreten bir sistem olmadığını kaydeden Suat Yazıcı; “Bu eğitim sistemi öyle bir nesil yetiştiriyor ki meslek unutulur olmuş. Üniversitelerde sözde mesleği öğretiyorlar. Oysa benim gördüğüm hiçbir şey yapmıyorlar oyun oynuyorlar.  Mesleği öğretecek okullar yok. Endüstri meslek liselerine başka yerlere giremeyenler değil, en zeki öğrenciler alınmalı. 8 yıllık eğitimden sonra mesleki eğitim hepten öldü. Kimsenin eli iş tutmuyor. Ağaç işleri bölümleri yok. 2018 yılının ahisi oldum. Her zaman her yerde söylediğim söz; bizim meydan okumamız lazım, hayallerimizi büyütmemiz lazım, esleği öğretmemiz yazım. Çoluk çocuğumuza bu mesleği öğretelim sonra da baba oğul sırt sırta verip çalışalım” şeklinde konuştu.

Reklamı Geç