Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÜMRANİYE’DE ‘RİSKLİ BÖLGE’ MÜCADELESİ DERNEKLEŞİYOR…

Ümraniye’nin 2/B arazileri üzerindeki

Ümraniye’nin 2/B arazileri üzerindeki yaklaşık 5.5 mahallesinde mahkemece iptal edilen uygulama imar planları sonrası başlayan ‘riskli alan ilan edilme’ tartışmaları bugün belediye önünde yapılan basın açıklaması ile devam etti. Basının yok denecek kadar az olduğu basın açıklamasında 6 Mahalle 2/B Platformu kuruduklarını açıklayan Gülseren Bektaş, dernekleşerek mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

Ümraniye’nin Hakimbaşı, Topağacı, Dumlupınar, Elmalıkent, Kazım Karabekir ve İnkılap’ın bir kısmı olmak üzere 5.5 mahallesinde yaklaşık 110 bin vatandaşın mülkiyet haklarını yakından ilgilendiren kentsel dönüşüm sorununa ilişkin tartışmalar bitmek bilmiyor. Geçtiğimiz aylarda bölge ile ilgili uygulama imar planlarının bir vatandaş tarafından açılan dava sonucu iptal edilmesiyle iyice alevlenen tartışmalar, ‘riskli bölge’ ilan edilme iddialarıyla her geçen gün farklı bir boyuta evrildi. İlk olarak CHP’nin geçen yerel seçim belediye başkan adayı ve eski ilçe başkanı Cafer Aktürk’ün gündeme getirdiği bölgenin kentsel dönüşümüne ilişkin süreçte, vatandaşı bilgilendirme çalışmaları da devam ediyor. Gülseren Bektaş ve bir grup çalışma arkadaşının kurduğu 6 Mahalle 2/B Platformu adı altında örgütlenmeye başlayan mahalle sakinleri bugün Ümraniye Belediye binası önünde basın açıklaması yaptı.

CHP İlçe Başkanı Zeynel Kızılkaya, CHP Eski İlçe Başkanı ve Belediye Başkan Adayı Cafer Aktürk, İYİ Parti, EMEP ve HDP ilçe yetkilileri ile CHP meclis üyeleri ve ilçe yöneticilerinin de katıldığı basın açıklamasında her ne kadar basın mensubu yok denecek kadar az olsa da seslerini duyurmaya çalışan mahalle halkı, bölgenin riskli alan ilan edilmemesi gerektiğini haykırdı. 6 Mahalle 2/B Platformu’nun dernekleşme yolunda olduğunu açıklayan Gülseren Bektaş, “Bizler bu mahallelerin tozunu toprağını yutarken, çamurlu yollarını geçerken ortada olmayan Osmanlı torunları, şimdi bölgenin kalkınması ve metronun bile ayağımıza kadar gelecek olması ile bir anda ortaya çıkıp mülk sahibi olmaya çalışıyorlar. Öyle yağma yok, kimsenin hakkını kimseye yedirmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Mahalle halkı adına basın açıklamasını okuyan Gülseren Bektaş, özetle şunları kaydetti: “Ümraniye yedi yüz on bini aşkın nüfusu ile ülkemizdeki 50’yi aşkın ilden daha fazla nüfus yoğunluğuna sahiptir. İstanbul’un 39 ilçesinin içerisinde en kalabalık nüfusa sahip 5. ilçe durumundadır. Nüfusu bu kadar yoğun olunca, doğal olarak sorunları da o derece fazla olmaktadır. Ümraniye’ye bakınca nüfus yapısı ile neredeyse küçük bir Türkiye minyatürünü görebiliriz. Özellikle Alemdağ Caddesi’ne göre kuzeyde kalan bölge yapı niteliği bakımından en sorunlu bölge olarak düşünülebilir. 5 yıl SHP, 10 yıl Saadet partisi ve 15 yıl AK Parti tarafından yönetilmiştir. Mevcut durumda AK Parti tarafından yönetilmeye devam etmektedir. Özellikle son 20 yılda Ümraniye ranta dayalı yapılaşma nedeniyle sorunlar yumağı durumuna gelmiş bir ilçe konumundadır.

Buna karşın, özellikle Hekimbaşı, Dumlupınar, Topağacı, Elmalıkent, İnkılap (belli bir bölümü) ve Kazım Karabekir mahallelerimiz yapılaşma noktasında en sıkıntı çeken bölgeler olmuşlardır. Yıllardır tozunu yuttuğumuz, çamurunda yürüdüğümüz, susuzluğunu çektiğimiz çürük yapılarda yaşamak zorunda kaldığımız ve geldiğimiz noktada artık rahat bir yaşam hayal ederken bizim en temel barınma hakkımız olan mülkümüz üzerinde inisiyatif kullanmamız bile çok görülmektedir. Kamusal görev yapan yerel belediyeyi yöneten yapının sistemin kilitlenmesi sanki ana arzularıymış gibi bu bölgedeki son ol altı yıl 2-B ve mülkiyet kaynaklı mahkeme süreçlerine müdahil olmamıştır. Son zamanlarda bazı mahkeme süreçlerine mevcut belediyenin müdahil olmaya başlamış olması biz vatandaşları mutlu etmiş ve umutlandırmıştır. Bu konuda olduğu gibi, her konuda yanımızda olması, biz vatandaşların tek arzusudur. Kapalı kapılar ardında değil halk ile bulunacak olan çözüm en değerli çözümdür.

Ancak, geldiğimiz noktada Belediye Başkanı Sayın İsmet Yıldırım, bölge muhtarları ile yapmış olduğu sosyal medya canlı yayınında yaşadığımız bu bölge ile ilgili Cumhurbaşkanı talimatı üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı ile görüştüğünü ve bölgenin riskli bölge ilan edileceğini söylemiştir. Bu açıklama talihsiz bir açıklamadır. Kapalı kapılar ardında mülklerimiz ile ilgili karar almaktır. Mülkiyet hakkımız ile ilgili bireysel hak arama yolumuzun elimizden alınması demektir. Belediye Başkanı Sayın İsmet Yıldırım’ı acilen bu yanlıştan dönmeye davet ediyoruz. Mülkiyet hakkımız kutsaldır dokunulmasına izin vermeyeceğiz. Son olarak, bu bir parti çalışması değildir. Seçim zamanı arkadaşlarımız istedikleri partide görev alıp istedikleri partiye oy verebilirler. Bizi bir araya getiren ortak değerimiz barınma hakkı için verdiğimiz mücadelemizdir. Bu toplantıya Ümraniye’de bulunan bütün parti başkanlarını ve 6 muhtarımızı davet ettik. Olumlu, olumsuz dönüşleri oldu. Katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum.”

Reklamı Geç