Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÜMRANİYE’NİN 2023 BÜTÇESİ OYÇOKLUĞU İLE GEÇTİ..

Ekim ayı oturumlarını tamamlayan

Ekim ayı oturumlarını tamamlayan Ümraniye Belediye Meclisi, 2023 Yılı Performans Değerlendirme Programı ve bütçesini, CHP’nin ret oylarına karşılık İYİ Parti, MHP ve AK Parti’nin ‘evet’ oylarıyla 2 milyar 300 milyon TL olarak kabul etti. Muhalefetin geçtiğimiz yıllardaki gibi hedeflerle gerçekleşenlerin uyuşmadığını iddiasıyla karşı çıktığı bütçe üzerine geniş kapsamlı bir sunum yapan Başkan İsmet Yıldırım, “Hizmet ve yatırımlarımızla Ümraniye her geçen gün gelişip, güzelleşmeye devam ediyor” dedi.

Ümraniye Belediyesi’nin 2023 yılı Bütçe ve Performans Değerlendirme Programının görüşüldüğü Ekim ayı toplantısının son oturumu, Meclisi 1. Başkan Vekili Mucip Kopuz başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, CHP’nin ret oylarına karşılık İYİ Parti, MHP ve AK Parti’nin ‘evet’ oylarıyla 2 milyar 300 milyon TL olarak kabul edilen 2023 yılı bütçesi ve Performans Değerlendirme Programı üzerine geniş kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Eğitimden sağlığa, spordan, kültür-sanat, sosyal yaşam ve çevreye kadar hayatın her alanında insana dokunan hizmet ve yatırımlar yaptıklarını kaydeden Başkan Yıldırım, “Herkestin ilgi odağı Ümraniye’miz önemli bir cazibe ve çekim merkezi oldu. Her geçen gün bu şehrin nüfusu artmaya devam ediyor” dedi.

Ümraniye’nin İstanbul’un en çok Aile Sağlığı Merkezi olan ilçelerin başında geldiğini söyleyen Başkan Yıldırım, Türkiye’de olmayan en komplike Kapalı Pazar Alanı’nı da Ümraniye’ye yaptıklarını ifade etti. Başkan Yıldırım, bazı pazarcı esnafının yürütmeyi durdurma girişimine rağmen belediye meclisinde oybirliği ile geçen kapalı pazar alanının 3 mahalledeki pazarcıların hizmetine sunmaya kararlı olduklarını ifada etti. Eğitim alanında ilçeye yeni okullar kazandırdıklarını ve kazandırmaya devam edeceklerini ifade eden Yıldırım, yeni camiiler, yapımı başlayan Karabekir Cemevi, taksi durakları, yüzme havuzları, spor sahaları, muhtarlık binaları ve Madanler’de yapımı tamamlanan 16 dönümlük Gölet Park projelerini anlattı.

Yeni dönemde yeni bahar kahveleri yapacaklarını söyleyen Yıldırım, Hekimbaşı Spor Köyü, Trabzon Millet Bahçesi’ne spor kulübü binası, Sondurak zemin altı otopark ve meydan projesi, Osmangazi Korusu ve Ümraniye Şehir Parkı gibi projeleri hayata geçireceğini ifade etti. Ümraniye Şehir Parkı’nın Canpark AVM önünde 60 bin metrekare olacağını ve nikah sarayının da buraya taşınacağını söyleyen Yıldırım, mahallelere yeni atık aktarma merkezleri yaparak çekçekçilere resmi statü kazandırılıp çeki-düzen getirileceğini aktardı.

Tüm bu altyapı ve üstyapı çalışmalarını sürdürürken insana yatırımlarını devam ettirdiklerini kaydeden Yıldırım, gençlik, kadınlar ve öğrencileri her zaman ön planda tuttuklarını dile getirdi. “Öğrencinin zengini fakiri olmaz, öğrenci her zaman öğrencidir ve yardım yapılabilir” diyen Yıldırım, yaptıkları kırtasiye ve okul yardımlarının ayrımsız sürdüğünü kaydetti. Mahallelerde 5 çayı buluşmalarının tuttuğunu da sözlerine ekleyen Yıldırım, “37 mahalleyi tamamladık yeni yılda bir tur daha yapacağız” dedi. Yıldırım, sözlerinin sonunda bütçe ve programı hazırlayan personeli ile meclis üyelerine teşekkür etti.

2023 yılı performans değerlendirme programı üzerine söz alan CHP Meclis Üyesi Sacit Terzi, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da hedeflerin tutmasının mümkün olmadığını gördüklerini ifade etti. “Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da aynı hata ve yanlışlıkları yapıyorsunuz” diyen Terzi, “Geçen sene söyledim bu sene de söylüyorum. 78 sayfalık kitaptaki hedef, kaynak ve öngörüler birbirini tutmuyor. 2022’de planlanan hedeflerin gerisinde kalınmış. Ezbere, kopyala yapıştır yöntemi ile yapılan bir program var elimizde. Geçen sene de aynı uyarıları yapmıştık ve zaman bizi haklı çıkardı. Geçtiğimiz döneme baktığımızda bu yılın sonunda da hedeflere ulaşamayacağınızı maalesef yine göreceğiz. 2-3 yıldır sürekli ötelenip şimdi 2023’te yapacağız denilen işler var bu kitapta. Umarım bu kez yaparsınız ve bizler de size teşekkür ederiz. Ama yok bu işler için ayrılan bütçenin yine başka birimlere aktarılacağını yine göreceğiz. Başarısız olacağı düşüncesiyle bu bütçeye hayır diyeceğiz” şeklinde konuştu.

Ak Parti Meclis Üyesi Hülya Taşcı, “2004’ten bugüne Ak Parti ile süre gelen eser ve hizmet siyaseti Ümraniye’mizde başkanımız sayın İsmet Yıldırım ile devam etmektedir. Birbirinden değerli projelere imza attık, atmaya devam edeceğiz. Ak Parti son 21 yılda insanımızın beklentilerini yükseltmiştir. Engelli yardımları, sosyal destekler ve hayatın diğer alanlarındaki insana dokunan hizmetler başarımızın en somut göstergesidir. Bir çocuğun gülümsemesi, bir yaşlımızın tebessümü siyaset üstü bir duygudur. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediği gibi ‘Bu toplumun yarısını oluşturan kadınımızı görmezden gelen bir anlayış başarılı olamaz’ düsturuyla kadınlarımıza, gençlerimize velhasıl toplumun tüm kesimlerine hizmetlerimiz artarak devam ediyor. Yapmak yetmiyor, sahip çıkmak gerektiğini de gördük. Ümraniye Belediyesi olarak 2023 yılında da Başkanımız Sayın İsmet Yıldırım öncülüğünde ilçemize yeni eser ve hizmetler kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.

CHP Meclis Üyesi Şenol Berk, “Plan ve Bütçe Komisyon üyesi olarak 2023 yılı tahmini bütçe hakkında söz almış bulunuyorum. Öncelikle emekçi arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Sayın Başkan ve değerli Meclis Üyeleri 2022 yılı Bütçesi yapılırken 2023 yılı tahmini bütçe 901.000.000 olarak tahmin ediliyor. Söz konusu ne değişti de şimdi %155 artışla 2.300.000.000 iki milyar üç yüz milyona çıkarılıyor. Bizler biliyoruz neden çıkarıldığını, enflasyonun TÜİK’in uygun gördüğü %84 oranından daha yüksek olduğunu 2023 bütçe artışından aşikârdır. Sayın başkan 2.300.000.000 iki milyar üçyüz milyon bütçe tahsil edilemediği zaman siz bütçenin gider cetvelinde bulunan yatırımları nasıl gerçekleştireceksin anlam veremiyorum. Yine bütçenin %50 sini vergi gelirleri, %15 arsa satışı ve mal satışı oluşturuyor. Söz konusu 2021 yılı kesin hesap cetvelinde vergi gelirlerinin bütçede toplam tahakkuk 343 milyon tahsil edilen 243 milyon tl dir. Vergilerden yapılan tahsilat oranı %71 olarak gerçekleşmiştir. Buradan anlıyorum ki 2022 yılı bütçesinde tahsilat aynı seviyelerde kalacak kanısındayım.

Bütçenin Gider kalemlerine baktığımız zaman 2022 yılı bütçesi yapılırken 2023 yılı gider kalemlerinde tahmin edilen rakamların çok çok üstüne çıkılarak korkunç rakamlarla karşılaşmaktayız. Örneğin mal ve hizmet alım giderleri önceki tahmin 433 milyon şimdi ise 1.440 bir milyar dörtyüzkırk milyon buna göre gider kalem dağılımı tüketime yönelik mal ve malzeme alımı 259 milyon, hizmet alımları 1.126 bir milyar yüzyirmialtımilyon, menkul mal ve alım ve onarım giderleri 43 milyon, hane halkına yapılan giderler 115 milyon ve gayrimenkul sermaye üretim giderleri 350 milyon olarak sunulmaktadır. Söz konusu ne değişti de mal ve hizmet alımlarında yaklaşık 1.000 birmilyar artış yapılıyor.

Oysaki sayın belediye başkanımız yatırımların büyük bir bölümünün bakanlıklar ve sponsor aracılığı ile yaptırdığını söylemekte. Sayın başkan yatırımların büyük bir bölümünü bakanlıklar ve sponsor aracılığı ile inşa ediliyorsa bütçeyi nasıl kullandığınızı anlamış değilim. Ümraniye ilçemizi marka yapacağını beyan eden sayın Belediye Başkanımız içinde bulunduğumuz durum göz önünde 4 yılın sonundayız dönemden kalan 1 yılda nasıl olacak da vaadini yerine getirecek ben şahsen artık hayal bile edemiyorum. Tekrarlamaktan bıkmadan söyleyeceğim gibi 2024 yılında inşallah Belediye Başkanlığını sizden Cumhuriyet Halk Partisi olarak devraldığımızda Belediye nasıl yönetilir Ümraniye İlçemizde ikamet eden komşularımız hayat standarttı nasıl yükseltilir ve en nihayetinde Ümraniye nasıl marka yapılır hep birlikte göreceğiz” dedi.

Ak Parti Meclis Üyesi İsmail Önalan, “2022 yılı pandemiden çıkış süreci oldu. Tüm zorluklara rağmen bu sıkıntılı süreci avantaja dönüştürmeyi başardık. Özellikle sağlık sisteminde güzel işler yaparak sistemimizi daha da güçlendirdik. Ümraniye’miz de bu gelişmelerden payına düşeni aldı. Her şey rakamlardan ibaret değildir ve meclis de reklam yapma yeri değildir. Yapılanların karşılığı sokaklarda belli oluyor. Marifet iltifata tabidir, buradaki marifet Ak Parti’nin gönül belediyeciliğidir. 20 yıllık hizmet anlayışımız komşularımızla kurduğumuz gönül köprüleridir” şeklinde konuştu.

CHP Meclis Üyesi Mehmet Özgür Üreten, “Geçtiğimiz dönem 17 okul önergesi vermişiz fakat olumlu yanıt alamamışız. Tatlısu ve Şerifali’de tem bir ortaokul ve lise yok ama oradaki bu iş için en büyük ve en elverişli yer özel eğitim alanına çevrilerek satılıyor. Hekimbaşı Köşkü yapılmış, tamamlanmış görünüyor fakat bölge halkı neden açılmıyor diye merak ediyor. Gayrimenkul satışı ile bütçeye önemli bir gelir kalemi oluşturuluyor. Bu şekilde denk bütçe oluşturup ilgili seneyi kurtarabilirsiniz ama gelecekteki hizmet alanlarını yok ediyorsunuz” dedi.

Ak Parti Meclis Üyesi Yavuz Selim Tuncer, “Sayın Başkanımız İsmet Yıldırım’ın sunumunu İBB meclisinin faaliyet raporunda bile göremiyoruz. Muhalefet eleştirirken bizi galiba İmamoğlu ile karıştırıyor. 3 yıldır aynı rakamları ve söylemleri tekrar edip duruyorlar. Derslerine hiç çalışmadan geliyorlar. Global dünyadan da haberleri yok. Tıpkı Ümraniye’ye yapılan 15 Temmuz Meydanı’nda yaptıkları gibi.. Getirip koydukları ucubelere ‘meydan biran önce bitsin de açılsın’ diyerek ‘tamam’ dedik. CHP’li belediyeler yeni yıl için yüzde 290’lara varan artışlar yaparken biz yüzde 270’ler yapmışız ne var bunda. Burada bu bütçeye ‘hayır’ deyip büyükşehirde ‘evet’ oyu verecekler. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu. Ben büyükşehir bütçesine hiçbir zaman ‘evet’ oyu vermedim ve bütçe oyçokluğu ile geçti. Siz de bu bütçeye burada ‘hayır’ diyecekseniz orada da ‘hayır’ deyin ki hiç olmazsa dik durun” dedi. Geçmişte CHP’li bazı vekillerin din karşıtı söylemlerini ve bazı CHP’li belediyelerin heykel hizmetlerini kürsüden tek tek gösteren Tuncer, “Eğer tapelerdeki konuşmaları doğru ise Egemen Bağış’ı da kınıyorum” dedi. Yine bazı atışmalar üzerine Tuncer, “Evet doğrudur CHP 100 yıllık bir partidir ve bu devleti kuran partidir. Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk kalkıp gelse sizleri kovalardı” dedi.

MHP grubu adına Meclis Üyesi Ali İlker Bulut yaptığı konuşmada 2023 yılı bütçesini ve performans değerlendirme programının yerinde olduğunu yapılan hizmet ve yatırımların Ümraniye’nin gelişimine büyük katkılar sunduğunu ifade etti.

Guruplar adına konuşmalarda İYİ Parti gurubu adına söz alan Grup Başkanvekili Yakup Fındık, “Türkiye siyasetindi sıkışan sayın Erdoğan’ın ardında Ümraniye’de sıkışan ise sayın İsmet Yıldırım’ın ardına saklanıyor. Halbuki kimsenin ardına saklanmadan hizmet siyaseti yapılmalı. İYİ Parti grubu olarak faaliyet raporunda yer alan konuların düşündüğümüz gibi talepler ve beklentiler doğrultusunda olduğunu görüyoruz. Eksikler de var elbette ve bunların birlikte koordineli çalışmalarla tamamlanacağına inanıyoruz. Önümüzdeki süreçte eksikleri birlikte tamamlama ve giderme adına bu bütçeye ‘evet’ diyoruz” şeklinde konuştu.

CHP Meclis Üyesi ve Grup Başkanvekili Ali Kılıç da bütçe ve performans programı üzerine yaptığı değerlendirmede, “Bu bütçe bize bir kitapçık olarak geldi. Yapım aşamasında hiçbir dahilimiz olmadı. Ortada Ümraniye halkının kazanacağı katılımcı bir bütçe göremiyoruz. Şahsi olarak aslında bütçelere evet denilmesi gerektiğine inanıyorum. Lakin biz şuna bakarız bu bütçe ile yapılan işler eşleşiyor mu?.. Covit, savaş ve ekonomik krizin olduğu bir zamanda vatandaşın 400 liralık emlak vergisini 800 liraya çıkaran bir bütçe planlaması doğru değil. 2 milyar 300 milyon liralık bütçenin 37 mahallesine dağılımının da eşit ve adaletli olmadığını yapılan sunumdan gördük. Bu raporda 14 mahalleye hizmet ve yatırım göremiyoruz.  Hekimbaşı Spor Köyü 3 senedir yapılacak. Taksi durakları güzel ama esnaf kendilerinden istenen yüksek ücretlerden şikayetçi. Geçtiğimiz yılın bütçesine ek bütçe yapıldı fakat yapılan işler ortada. Cezalar kısmında 110 milyon ceza öngörülmüş. Oysa biz uyarmak ve önleyici tedbirlerle caydırıcı olmayı tercih etmeliyiz. Altyapı ve üstyapı hizmetleri zaten belediyelerin yapması gereken asli görevler. Doğruluktan ve hakkaniyetten yanayız. Sayın İsmet başkanımızın bu yapılan işlerin yüzde 80’inin kendi nüfusunu kullanarak yaptığını da görüyoruz. Gençlik, gençlik diyorsunuz lakin gençlik yurt dışına kaçıyor. Ümraniye meydanı gecikmeli de olsa açıldı, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Meydanda o ucube dediğiniz 6 büfeden Ümraniye Belediyesi’ne düşen 3 tanesini yıkın o zaman” dedi.

Ak Parti Meclis Üyesi ve Grup Başkanvekili Muharrem Balık da yaptığı konuşmasında, “Bizim hizmet ve eserlerimizi anlatmaya kalksak günlerce bu salonda oturmak zorunda kalırsınız. Muhalefet sürekli hedeflerin başarılamadığını dile getirdi çünkü kendilerinin bir hedefi yok. Burada yazılanlar 6 aylık ve 9 aylık periyotlarla yapılanlar dolayısı ile bu kitapçığı okumanın ve anlamanın da bir tekniği var orasını bile anlamıyorlar. CHP belediyeciliğini biz Ümraniye’de patlayan çöplüklerde, sapığıyla anılan, çamurlu ve çukurlu yollarda gördük. Şimdi de 3 yıldır İstanbul’da görüyoruz. 10 defa seçim kaybetmişsiniz sonuç adam yine kazandı olmuş. 2023 ve 2024 sonrası yine aynısı olacak. Bir kere daha kaybedeceksiniz” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan İsmet Yıldırım, tüm eleştirilere yanıt veren bir toparlama konuşması yaptı ve meclis üyelerine teşekkür etti. Yapılan oylamada CHP’nin ‘ret’ oyuna karşılık, İYİ Parti, MHP ve AK Parti’nin ‘evet’ oylarıyla 2023 yılı bütçesi ve performans değerlendirme programı kabul edildi.

Reklamı Geç