Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÜSKÜDAR KÜLTÜR EROZYONUNA ‘DUR’ DİYOR..

Üsküdar Belediyesi, Batı kültürünün

Üsküdar Belediyesi, Batı kültürünün etkisiyle yaşanan kültürel erozyona dur demek ve geleneksel değerleri yarınlara taşımak için Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü ile imzalanan protokol kapsamında hazırlanan Osmanlı Saray Sultanları Bebek Koleksiyonu’nu Üsküdar Nevmekan’da düzenlenen basın toplantısıyla ziyarete açtı. 

uskudar saray sultanlari 7Osmanlı tarihine iz bırakmış pek çok hanım sultanın eserini barındırdığı için “Hanım Sultanlar Şehri” olarak da bilinen Üsküdar’ın böylesi bir çalışma için ideal olduğunu kaydeden Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Türkiye’de daha önce böyle bir çalışma yapılmamış. Oysa Batı bizi yıllarca Barbie bebeklerle kandırdı ve kültürel bir erozyona neden oldu. Biz Üsküdar Belediyesi olarak, Üsküdar’ın tarihinde adı geçen hanım sultanların zarafetini bugüne taşımak, çocuklarımıza ve gençlerimize kendi kültürlerini ve tarihi değerlerini yakından tanıma fırsatı sunmak istedik. Bu sayede gelecek neslimiz kendi tarihine dair objeleri günlük hayatının içinde birer parça olarak görüp, daha fazla benimseyecektir” diye konuştu.

uskudar saray sultanlari 2Bir yıl süren titiz çalışmanın ürünü Üsküdar Belediyesi ve Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yapılan ilk ortak çalışma Üsküdar’ın simgesi olan “katip” ve “katibe” bebekleriydi. Projenin gördüğü büyük ilginin ardından, Osmanlı Saray Sultanları için bir koleksiyon hazırlama kararı alındı. Türk desen ve motiflerinin yaşatılmasını sağlama hedefiyle yola çıkan proje için Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden Yrd. Doç. Selman Can’ın başkanlığında akademik bir araştırma kurulu oluşturuldu ve 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Osmanlı hareminde kullanılan giysiler, 6 kişilik akademik ekip tarafından detaylıca araştırıldı. Sonrasında bir ay süreyle kumaşların özel olarak dokuması gerçekleşti. Aksesuar, kumaş dikimi ve takıların tamamlanması ise 8 kişilik uzman atölye ekibi tarafından 2 ayda tamamlandı. Bebeklerin dayanıklı ve uzun ömürlü olmaları için kitre bebek yöntemi kullanıldı.

uskudar saray sultanlari 6Kösem Sultan kitre bebek oldu Üsküdar’da Mihrimah Sultan Camii, Atik Valide Camii, Çininli Camii, Yeni Valide Camii ve Adile Sultan Sarayı gibi Osmanlı sultanlarının izlerini taşıyan pek çok eser bulunuyor. Üsküdar Belediyesi bu nedenle Osmanlı Saray Sultanları Bebek Koleksiyonu için ilk çalışmayı bu sultanları esas alarak gerçekleştirdi. Proje kapsamında Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan (1522-1578), Sultan III. Murad’ın validesi Afife Nurbanu Sultan (1525-1583), Sultan IV. Murad ile Sultan İbrahim’in validesi Mahpeyker Kösem Sultan (1590-1651), Sultan II. Mustafa ile Sultan III. Ahmed’in validesi Rabia Gülnuş Emetullah Sultan (1642-1715) ve Sultan II. Mahmud’un kızı Adile Sultan (1826-1899) kitre bebek olarak tasarlandı ve koleksiyonun birer parçası haline geldi.

uskudar saray sultanlari 5Üsküdar’a “Hanım Sultanlar Müzesi” müjdesi! Projenin ilerleyen aşamalarında saray hayatını anlatan diğer figürleri de tamamlayarak, Hanım Sultanlar Müzesi açmayı planladıklarını belirten Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Kız Kulesi’nin karşısına muhteşem bir Hanım Sultanlar Müzesi yapacağız. Bu Türkiye’de bir ilk olacak ve sultanlara yakışır bir müze hizmete girecek. Burada hem bebekler hem de kadın sanatçıların diğer eserleri sergilenecek” dedi. Üsküdar Nevmekan’da ziyarete açılan Osmanlı Saray Sultanları Bebek Koleksiyonu için yapılan yeni çalışmalar ise 2017 yılının ikinci yarısında “İyi ki Üsküdar Var!” markası altında satışa sunulacak.

uskudar saray sultanlari 3

uskudar saray sultanlari 1

Reklamı Geç