Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÜSKÜDAR’DAKİ TARİHİ ÇEŞME KURUL KARARI OLMADAN KALDIRILDI

İBB Kültür Varlıkları Daire

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, Çengelköy’de sökülen tarihi çeşmenin projesi ve Koruma Kurulu kararı olmadan yerinden söküldüğünü açıkladı.

İstanbul Üsküdar Çengelköy’de tarihi Bekir Efendi Çeşmesi yaya ve araç trafiğini aksattığı gerekçesiyle birkaç gün önce ilçe belediyesi tarafından sökülerek yerinden kaldırıldı. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, tarihi çeşmenin projesi ve Koruma Kurulu kararı olmadan yerinden söküldüğünü açıkladı.

Çeşmenin Üsküdar Belediyesi’nin deposuna taşındığı bilgisini veren Polat, “Konu bizim sorumluluğumuzda değil. Tarihi çeşme Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde. 1. grup tarihi eser. Daha önceki yıllarda başlayan bir proje çalışması var. Kurul kararında çeşmenin taşınmasına ilke olarak evet diyor. Ama bunun söküm, nakledileceği yerin teknik bilgilerinin yer aldığı projenin kendilerine iletilmesi koşuluyla onaylamıştır. Kurula gitmiş, onaylanmış herhangi bir proje yok. Dolayısıyla çeşme Koruma Kurulu onayı olmadan sökülmüş” diye konuştu.

Birinci grup bir tarihi eserin onaylanan bir proje olmadan taşınamayacağını, sökülemeyeceğini, üzerinde restorasyon çalışması yapılamayacağını vurgulayan Polat, “İlçe belediyesi tarafından böyle bir karara gerek duyulmadan söküldüğü görülüyor. Elimizde taşınma amacıyla ve alanın nasıl kullanılacağı ile ilgili elimizde bilgi yok. Ama kamuoyunda muhatabının cevaplaması gereken çeşitli spekülasyonlar var” ifadelerini kullandı. Üsküdar Belediyesi ise, yaklaşık 200 yıllık tarihi çeşmenin trafiği rahatlatmak amacıyla söküldüğünü ve Çengelköy Havuzbaşı Parkı’na yerleştirileceğini belirterek, konuyla ilgili çalışma başlattıklarını duyurdu.

Reklamı Geç