Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

UYSAL; “HAFRİYAT KAMYONLARI TERÖRÜ SONA ERECEK”

İstanbul trafiğinde ciddi problemlere

İstanbul trafiğinde ciddi problemlere neden olan hafriyat kamyonlarına çözüm için getirilen Araç Takip Sistemi hayata geçiyor. Yeni sistemi uygulamalı olarak tanıtan Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal; “39 ilçe belediyemiz hafriyatın çıkış noktasından bunu sağlam tutmadıkları sürece sistemin işleme ihtimali yok. İşimizi sağlam ve sıkı tutarsak bu sorun çözülür” ifadelerini kullandı.

İstanbul genelinde ve özellikle de Şile gibi hafriyatın döküm alanı olan bölgelere geçiş noktalarındaki ilçelerde büyük sorunlara yol açan hafriyat kamyonlarına yeni bir takip sistemi getiriliyor. İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret AŞ’nin (İSTAÇ) Piyalepaşa’daki merkezinde bürokratlarla birlikte basın toplantısı düzenleyen Başkan Uysal, “8 bin 66 kamyona ATS cihazı takıldı. Geriye kalan bin 500 kamyon da sisteme dahil edilecek. ATS’yi takmayanlar hafriyat taşıyamayacaklar. Eğer bu sisteme dahil olmayacaklar varsa boşuna umutlanmasınlar. Aralarında sisteme girmeme niyeti olanların bundan sonra kendilerine başka bir iş bakmaları gerekir. Çünkü, cihazı takmayanlar hafriyat taşıyamayacaklar” dedi.

ATS’nin yönetim merkezinde dev ekranlar önünde anlık olarak kamyonları takip ederek basın mensuplarına bilgi veren Başkan Uysal, “Sisteme dahil olan hafriyat kamyonlarının nerede hangi aşamada olduklarını net şekilde görebiliyor ve takip edebiliyoruz. Vatandaşlarımız bunları gördüklerinde İstanbul’da ne kadar önemli işler yapıldığını” görecek diye konuştu. Basın mensuplarının trafikteki hafriyat kamyonları sorununa “Hafriyat Kamyonları Terörü” dediğini hatırlatan Başkan Uysal, “Hafriyat kamyonlarının trafikte vatandaşlara vermiş olduğu zarar, özel şahısların mülklerine, sokaklara ve yollara yapılan dökümler ve en önemlisi İstanbul’un suyunu temin eden baraj havzalarına gerçekleştirilen dökümler ATS ile son bulacak” ifadelerini kullandı.

Trafikte takip işini yapacak polis, jandarma ve zabıta ekiplerine tablet pc dağıtıldığını ve o an yoldan geçen hafriyat kamyonuna ait tüm bilgilerin ekranda görüneceğini ifade eden Başkan Uysal, “Kurallara uymayan, trafikte dolaşan kamyonların men edilmesi için gerekli işlemler başlayacak. Bu nedenle sisteme dahil olmayanların 2 Nisan’a kadar araçlarına ATS cihazı taktırmaları gerekiyor” dedi. ATS’de kullanılan yazılım İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş (İSBAK) tarafından yapılıyor ve kamyonlara takılacak cihazlar da İSTAÇ tarafından takılacak. Cihaz 750 TL olup iki yıl garantili olacak.

Hafriyat kamyonlarını faaliyetlerinin renkler ve işaretlerle gösterildiği sistemde kural ihlali yapan araçların bilgisi anlık olarak merkeze geliyor. Bilgisayarlarda durumu netleştirilen kamyon hakkında bir işlem yapılması veya şoförün uyarılması amacıyla bölgedeki görevlilere anons geçiliyor. Görevliler, her türlü bilgileri merkezde kayıtlı kamyon şoförlerini ihlal anında uyararak hafriyatın belirlenen alanlar dışındaki bölgelere dökülmesini engelliyorlar. Sistemin devreye girmediği 2016’da kaçak hafriyat ve belgesiz taşımacılık yapan 396 araca 35 milyon 288 bin 128, 2017 yılında ise 692 araca 123 milyon 754 bin 331, 2018’de ise 8.5 milyon Türk Lirası ceza kesildi. İhlali yapan kamyon sahibine 53 Bin TL, ihlali yapan kamyon eğer bir şirkete bağlı ise 175 Bin TL para cezası kesiliyor.

Reklamı Geç