Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“ARAÇ MUAYENESİNİ ÖZEL SERVİSLER YAPSIN” ÖNERİSİ..

Yeni yılın ilk günlerinde

Yeni yılın ilk günlerinde fiyatı en çok artan işlemlerin başında gelen araç muayene istasyonlarına tepkiler artıyor. 2023’te yüzde 122 artışla zorunlu araç muayene ücreti 1.130,40 TL’ye çıktı. Vatandaş servis hizmeti veren kurumların yetkilendirilerek muayene işlemlerini yapmasını öneriyor..

2022 yılı Kasım ayı sonu itibarıyla Türkiye’de trafiğe kayıtlı 26 milyon 349 bin 156 araç bulunuyor. Bu araçların tamamı ‘zorunlu’ olarak muayene ettirilme mecburiyetinde. Otomobil sınırında değerlendiren araçların 2 yılda bir, kamyonet sınıfında değerlendirilenler için ise yılda 1 olmak üzere muayene zorunluluğu bulunuyor. Araç muayeneleri için ise 2007’de yapılan 20 yıllık anlaşmaya göre yetkili tek kurum, Alman TÜV SÜD, Doğuş grubu ve Londra sermayeli Bridgepoint ortaklığı olan TÜVTÜRK.

2023 yılına girilmesiyle birlikte araç TÜVTÜRK muayene ücretlerine de yüzde 122 zam geldi. Yeni yıl ile beraber, Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet sahipleri zorunlu araç muayenesi için 575,84 TL, Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork sahipleri 1.130,44 TL ve Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker sahipleri 1.528,10 TL ödeyecek. Yine her aracın yaptırmak zorunda olduğu egzoz muayenesinin ücreti de 180 TL’ye yükseldi. Muayene yaptırmayanların trafiğe çıkması yasak ve cezası ise 2023 yılında 951 TL.

Yeni fiyatların duyurulmasıyla beraber TÜVTÜRK araç muayene ücretleri tekrar tartışma konusu oldu. Kamuoyunda sadece 10-15 dakika süren ve herhangi bir tamir işleminin de yapılmadığı muayene için alınan 1,130 TL oldukça yüksek bulunuyor. Tepkilerle beraber araç muayene ücretleriyle ilgili uzun yıllardır konuşulan çözüm önerisi de yine gündeme getirildi.

Tepkilerini sosyal medya üzerinden dile getiren vatandaşlar, düzenli olarak yıllık araç bakımlarını zaten yaptırdıklarını dile getirirken, araç muayene yetkisinin egzoz muayenesi gibi servis hizmeti veren kurumlara verilebileceği ve bakım sonrası muayene belgesinin alınabileceği önerisinde bulunuyor. Uzmanlar da araç muayene sektörünün rekabete açılmasıyla birlikte hem hizmet kalitesinin artması hem de fiyatların aşağı gelmesinin mümkün olabileceğini görüşünde.

Reklamı Geç