Arazi yönetim platformunun düzenlediği kamusal ve yerel belediye yöneticilerin katıldığı Arazi Yönetim Çalıştayı geçtiğimiz günlerde Şişli’de gerçekleştirildi. Kamusal bakış ve yerel bakış konuları ile iki oturumda gerçekleştirilen panelde Şile, İstanbul’da Arazi Kullanım Örneği olarak Şile Belediye Başkanı Mimar Can Tabakoğlu tarafından sunuldu.
Dünyada yaşanan hızlı kentleşme süreci, doğal kaynakların ve çevrenin kontrolsüz kullanımı ve gelişimi, enerji arayışları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de arazilerin rasyonel kullanım ve yönetimini zorunlu hale getiriyor. Bir yandan nüfus hızla artarken diğer yandan bu nüfus için gerekli araziler azalıyor. Özellikle kırdan kente tek yönlü, hızlı ve düzensiz göçler, beraberinde kırsal alanların azalıp yok olmasını getirirken kentsel büyümeyi de menfi yönde etkiliyor. Adil paylaşım ve mutlu insanlar için Sağlıklı bir “Arazi Yönetim Modeli” nasıl olmalı sorusunun yanıtı düzenlenen çalıştayda arandı.
800 kilometrekare alan üzerinde yüzde 80’i ormanlık alan olan 62 mahallesinde tarım, turizm, sanayi ve tarihi yapıları ile kentsel dönüşümün oluşum süreçlerinin dile getirildiği Şile örneğinde yasalara bağlı kalınarak belediyenin yapmış olduğu düzenlemeler ve karşılaştığı olumsuzluklar Şile Belediye Başkanı Mimar Can Tabakoğlu tarafından aktarıldı.
Tabakoğlu: “Kentsel hedefler ülkenin siyasi, sosyal, kültürel altyapısı dikkate alınarak belirlenmeli”
Şile örneğini aktaran Başkan Mimar Can Tabakoğlu konuşmasında “İstanbul bir mega kent ama arazisinin üçte biri kırsal olan bir kent. Kırsal yönetimde yaşanılacak sorunlar geçmişteki kırsalların kaybı gibi tecahül edecek. Arazi ile ilgili sorunları doğru saptamak, doğru analiz etmek doğru arazi yönetiminin temelini oluşturur. Arazi yönetimi politikalarına baktığımızda ülkenin siyasi, sosyal, kültürel demografik alt yapısı göz önüne alınarak üst ölçekli politikalar hedeflerinde etkilenen ve bu bilgiler ışığında belli ölçeklerde planlama süreçlerinde mülkiyet ve arazi değerlendirme, geliştirme paradigmaları ile kentsel hedeflerin belirlendiğini gözlemliyoruz” dedi. Başkan Tabakoğlu sözlerine; “Şile Belediyesi 2004 öncesi dört mahalle 20 kilometrekare alan iken bugün Şile Belediyesi 62 mahalle ve 800 kilometrekare alanda hizmet veriyor. Aynı zamanda 57 köyü kırsal nitelikte bir yerleşke iken mahalle statüsüne dönüşerek sosyal bir devinim gerçekleştirdi” diyerek devam etti.
Tabakoğlu: “Şile’nin Geleceğini Sürdürülebilirlikle Güçlendiriyoruz”
Geleceğin Şilesi için dev yatırımlara imza atan Belediye Başkanı Can Tabakoğlu konuşmasında “Dört mevsim yaşanılabilir, turizmin, tarımın ve montaj sanayinin bir arada olabileceği bir Şile inşa ediyoruz. İhaleleri yapılan ve yapımına başlanan yatırım ve projelerle Şile’nin gelecek vizyonunu çiziyoruz. Büyükşehir Belediyesi desteğiyle ortak yürüttüğümüz projeler ile Şile mevcut kaynaklarla yetinmeyip, alternatif gelir ve kaynaklar oluşturarak marka değeri yaratan sektör yatırımlarına imzalar atıyoruz. Şileyi batı sahil, doğu sahil, merkez etkilenme, iç havzalar ve Şile merkez olarak ayrı lokasyonlarda planlama bölgelerine ayırdık. Bir ilçe belediyesi olarak 800 kilometrekare alanda planlama çalışmalarını yaklaşık 6 yıl içerisinde tamamladık. Ulaşım, kıyı, su havzası, orman, tarım, ülke esaslı, mahalli esaslı taşınmazlarıyla 1/5000 ölçekli plan çalışmalarını neticelendirildi. Şile’nin sektörel olarak tespiti yapıldı, kırsal nitelikli ve kentsel nitelikli olarak ikiye ayrıldı.” sözleri ile arazi yönetimi konusunda attıkları adımları paylaşarak katılımcılardan büyük beğeni topladı.