Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BALIK SEZONU BEREKETLİ BAŞLADI..

Denizlerde avlanma sezonunun 1

Denizlerde avlanma sezonunun 1 Eylül itibariyle başlamasıyla birlikte, ağlara takılan ilk balık sardalya oldu. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, ilk ağların çekilmesinin ardından bu yıl hamsi ve palamutta bolluk olacağını söyledi.

baliksezonu1Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Hamit Aygül, İstanbul’un Türkiye toplam balık üretiminin yüzde 40’ını karşıladığını belirterek, balıkçıları kural dışı avlanmamaları konusunda uyardı. Balıkçılar, 1 Eylül’ün ilk anlarında ağlarını denize bırakarak kısmetlerini beklemeye başladı. Sezonun ilk balığı sardalya olurken, ağlara takılan iki küçük köpek balığı da tekrar denize bırakıldı.

Trabzon Valiliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce av sezonunun açılışı dolayısıyla Akçaabat ilçesindeki Akçakale Limanı'nda tören düzenlendi. Törenin ardından balıkçılar denize açıldı. (Atilla Kurtoglu - Anadolu Ajansı)

Balıkçıların uzun süredir heyecanla beklediği avlanma yasağı nihayet kalktı. 1 Eylül’ün ilk saniyelerinde “Vira Bismillah” diyerek ağlarını denize bırakan balıkçıların yüzleri, gecenin sonunda güldü. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’nün birlikte düzenlediği sezon açılış töreninde ağlardan dökülen balıklar renkli görüntülere sahne olurken, balıkçılar bu yılın bereketli olacağını söyledi.

baliksezonu2İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Osman Günaydın, İstanbul Tarım İl Müdürü Hamit Aygül ve ilçe kaymakamlarının da hazır bulunduğu gecenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, bu yıl hamsi ve palamutta bolluk yaşanacağının müjdesini verdi.

baliksezonu3Üç tarafımız denizlerle çevrili ama az balık tüketiyoruz

Dünyanın bir çok ülkesine balık yedirdiklerini vurgulayan Ahmet Tuncay Sagun, iç piyasada tüketimin azlığından şikayet etti.  AB ülkelerinde kişi başına düşen balık tüketiminin yıllık 24 kilogram, dünya genelinde 18, Japonya’da ise 34 kilogram olmasına karşılık, Türkiye’de tüketimin 8.6 kilogramda kalmasına dikkat çeken Sagun, vatandaşların gönül rahatlığıyla işlenmiş, donmuş balık tüketmelerini istedi.

Balık olmazsa balıkçı olmaz

Törende konuşan İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül ise “İstanbul su ürünleri açısından çok önemli bir şehir. Türkiye’deki su ürünleri üretiminin yüzde 15’i İstanbul’da yapılıyor ve burada yapılan üretim katma değer bakımından da zengin” dedi. Aygül, “Bundan bir asır önce dünya genelindeki su ürünleri üretimi sadece 4 ton iken, bugün 130 milyon ton üretim yapılıyor. Avlanma, üretim üzerine teknolojiler sürekli gelişiyor. Fakat daha fazla balık yakalamak kadar daha fazla balığın yetişeceği ortamlar yaratmak da önemli. Bu konuda denetimler ve projelerle 350 bin kişiye istihdam sağlayan bu sektörü korumak için balıkçıların da özverili olması gerekli. Unutmamalıyız ki balık olmazsa balıkçı olmaz, sürdürülebilirlik bizim için çok önemli” dedi.

Reklamı Geç