Çekmeköy Belediyesi Mart ayı ilk toplantısında gündem dışı söz alan CHP Meclis Üyesi Kamil Özkanca, zeytinliklerin maden sahasına dönüştürülmesinin önünü açan yönetmeliğe tepki gösterdi. Özkanca; “Zeytinliklerimiz tehdit altındadır. Buna hep beraber dur demeliyiz. Doğa ve tarih bunu affetmez” diye uyardı.
Çekmeköy Belediyesi Mart ayı oturumları başladı. Toplantıların ilk gününde gündem dışı söz alan CHP Meclis Üyesi Kamil Özkanca, zeytinliklerin maden sahasına dönüştürülmesinin önünü açan yönetmeliğe tepki gösterdi. “Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta 200-300 yıllık zeytin ağaçlarının kesilip maden sahası yapılması için yönetmelik çıkarıldı” diyen Özkanca; “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, zeytinlik alanlardaki maden yönetmeliği kanununda değişiklik yaparak enerji ihtiyacı için yürütülen madencilik faaliyetlerinde tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlara denk gelmesi durumunda zeytinlikte madenciliğe izin verilecek. Madencilik yapan firmanın faaliyetlerinin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski haline getireceğini taahhüt etmesi yeterli olacak. Ancak yetişip meyve vermesi onlarca yıl alan zeytin ağaçları yok olacak” şeklinde konuştu.
CHP’li Kamil Özkanca, şunları kaydetti; “Atatürk’ün 1925’te çıkardığı tarım kanunu kapsamında 1939 yılında kabul edilen zeytin kanunu Ak Parti hükümetinin çıkardığı yönetmelikle yok edilecek. Maden Mühendisleri Odası’nın yaptığı açıklama bunun yasaya aykırı olduğunu belirtiyor. Yasa değiştirilmeden yönetmelik ile değişiklikler yapılıyor. Bu durumda bütün zeytinlikler madencilik sahasına açılabilecektir. Nasıl ki buğday, şekerpancarı ve tütün üretimi yok edildi ise zeytinlikler de yok edilecek. Madencilerin kar hırsı ve beşli çetenin doymak bilmeyen aç gözlülükleri ile ülkenin zeytinlikleri talan edilecektir.
İÇTAŞ Enerji ve Limak Enerji’nin maden sahalarını genişletmek amacıyla yapıldığı belirtiliyor. Ak Parti iktidara geldiğinden bugüne kadar 9 defa zeytin sahalarını imara ve madencilik faaliyetlerine açılması için yasa ve yönetmelik değişikliğine gidildi. Bu değişiklikler ya TBMM’den ya da yargıdan geri döndü. 1939 tarihi ve 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı olarak çıkarılan kanunun 20. maddesinde, “Zeytinlik alanları ve bu alanlara 3 km mesafede zeytinyağı fabrikası hariç tesis yapılmaz” hükmü vardır. Şimdi yasaya bir fıkra eklenerek bu durum değiştirilmek isteniyor. Burada zeytin ve zeytin üreticisi madenciliğe teslim ediliyor. Tarım ve Orman Bakanı seyrediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevi zeytinlik alanlarını korumak olmalıdır.
Özetle zeytinliklerimiz tehdit altındadır. Buna hep beraber dur demeliyiz. Doğa ve tarih bunu affetmez. Dünyada kesilmesi yasak olan iki ağaç vardır. Bunlar sakız ve zeytin ağacıdır. Homeros ve İlyada Destanı’nda gölgesinde sığındığı zeytin ağacına soruyor; – senin sahibin kim? Ağaç Homeros’un kulağına fısıldıyor: -Ben herkese aitim ve kimseye ait değilim. Sen gelmeden önce de buradaydım, sen gittikten sonra da burada olacağım.”