Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DUR DURAK BİLMEYEN FIRSATÇI TÜCCAR ZİHNİYETİ BÜYÜK VEBAL ALTINDA…

Manevi değerlerine sıkı sıkıya

Manevi değerlerine sıkı sıkıya bağlı bir toplum olarak; ticari hayatta yetkililerimizce bir türlü engel olunamayan ya da olunmayan ‘fırsatçı tüccar zihniyeti’ yüzünden büyük vebal altındayız. Üreticiden 35 kuruşa çıkan herhangi bir ürün tüketicinin sofrasına 2.5 liraya geliyorsa, burada yetkilisinden vatandaşına herkesin oturup düşünmesi ve ‘bu nasıl bir oyundur’ diye sorgulaması gerekmez mi?..   

pazardamansÇarşı, pazarda oynanan fiyat oyunları, manevi değerlerimize bağlı bir toplum olmamıza rağmen ticari ahlakta ne kadar geri ve yoksun bir millet olduğumuzu gözler önüne seriyor. Ekmeğinden sebzesine, meyvesinden bakliyatına üreticinin elinden yok pahasına alınan her türlü gıdanın soframıza gelene kadar kat be kat artmasına bir türlü dur denilememesi ise bizleri yönetenleri hedef tahtasına oturtuyor. Oynanan tüm bu fiyat oyunlarına karşı toplum olarak sessiz kalışımız ise akıllarda başka başka soru işaretleri doğuruyor.

tüccar zihniyeti 1DEPODA 35 KURUŞA DÜŞEN PATATES PAZARDA NEDEN HALA 2 LİRA?

Son günlerde ulusal basının sürekli gündeme getirdiği patatesteki fiyat dengesizliği bunlardan sadece bir tanesi olarak görülüyor. Geçen yıl kilogram fiyatı 5 liraya kadar yükselen patatesin, bu sene üreticinin fazla ekmesiyle bollaşıp Kapadokya bölgesindeki depolarda toptan ortalama 35 kuruştan alıcı beklemesine rağmen İstanbul’daki pazarlarda hala 1.5 ila 2.5 lira arasında satılması tek kelimeyle ‘pes’ dedirtiyor. Yetkililerin ‘dur’ diyemediği fırsatçı tüccar zihniyetinin, serbest piyasa ekonomisiyle buluşması bu olsa gerek.

SEBZE VE MEYVE FİYATLARI CEP YAKIYOR SEMT PAZARINDA PATLICAN VE DOMATES 5 LİRADAN SATILIYOR

GEÇEN YILI ANLADIK LAKİN BU YILKİ TAMAMEN FIRSATÇILIK..

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, yaptığı açıklamada, geçen yıl bölgede 1 milyon 200 bin ton civarında patates üretildiğini, üretim fazlalığına bağlı olarak fiyatların düştüğünü belirtiyor. Geçen yıl üreticiden 1 liraya çıkan patatesin 3 ila 5 lira gibi yüksek fiyatlarla satıldığını hatırlatan Kenar, “Bu yıl pazarda 1.5 ila 2.5 liraya alıcı bulan patates, depoda 40 kuruş civarında satılıyor. Yani maliyetin altında satıldığını görüyoruz. Geçen yıl çiftçi çok fazla rakama satamadı ama pazarda fiyat çok yükselmişti. Bu yıl da yine patatesi şu anda çiftçi maliyetin altında sattığı halde pazarda fiyatların düştüğünü göremiyoruz” diyor.

BORÇLU ÜRETİCİYE AYRI GİYDİREN FIRSATÇI TÜCCAR, TÜKETİCİYE DE AYRI GİYDİRİYOR..

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık da yaptığı açıklamada, Nevşehir ve Niğde’de bu sezon 1 milyon 200 bin ton civarında patates üretimi gerçekleştirildiğini, 500 bin tondan fazla patatesin hala depolarda olduğunu bildiriyor. Bir önceki yıl hasat sonrası satış fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çiftçilerin bu ürüne rağbet gösterdiğini kaydeden Altınışık, “Geçen yıl fiyat yüksek olunca bu yıl için bir çok çiftçi tarlasına patates ekti bu kez de ihtiyaç fazlası oluştu. Bugünlerde depodan kilogramı 35 kuruştan satılıyor. Çiftçiler borcunu ödemek için mecburen düşük fiyatla da olsa satıyor ancak büyükşehirlerde fiyatlar hiç de düşük değil” diye konuşuyor.

tüccar zihniyeti 4KEŞKE SADECE PATATES OLSA..

Haberimizin başında da ifade ettiğimiz gibi; ekmeğinden sebzesine, meyvesinden bakliyatına kadar aldığımız her gıda hatta içtiğimiz suda bile üretici ile tüketici arasında oynanan fiyat oyunları durmak bilmiyor. Yine geçtiğimiz günlerde hükümet ile fırıncıları karşı karşıya getiren ekmeğe zam olayında da oyunlar farklı farklı. Son 10 yılda buğday kilogram fiyatlarının 50 ila 75 kuruş arasında değişmediği ülkemizde 25 kuruşlardan 1.25 liraya çıkan ekmekte oynanan bu oyunlar da ne kadar fırsatçı olduğumuzu tekrar tekrar bizlere hatırlatıyor.

tüccar zihniyeti 2SOĞANDA DA AYNI OYUN VAR, ANTALYA’DA ŞİMŞEK ÇAKSA İSTANBUL’DA TEZGAHLAR ALEVLENİYOR..

Yine aynı şekilde kilogram fiyatı 3 lirayı aşan soğan da da benzer oyunlar dönüyor. Anadolu’da soğan üreticisi tarlasındaki ürünü bırakın 1-2 liraları 50 kuruştan toptancıya satabilse göbek atacak ancak gelin görünki İstanbul pazarlarında soğan fiyatları almış başını gidiyor. Sebze ve meyvede ise akşamları ana haber bültenlerini takip edip Antalya’da bırakın yağmuru şimşek çaktığını duyan fırsatçı zihniyet öbür gün pazar tezgahlarının ateşini bir kat daha körüklüyor..

Reklamı Geç