Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İMES; Kitap, Belgesel ve Proje Lansmanı Odakule’de yapıldı!..

1971 yılında kurulan İMES

1971 yılında kurulan İMES Organize Sanayi Bölgesi’nin tarihini konu alan, Ortak Bir İnancın Hikayesi: İMES Kitap/Belgesel Proje Lansmanı İstanbul Sanayi Odası (İSO) ev sahipliğinde Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. “Ortak Bir İnancın Hikayesi: İMES” Belgesel ve Kitap Projesi, Türkiye’nin sanayi tarihine ışık tutuyor..

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı lansmana İMES Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar ve kitabın yazarı Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi, İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi ve Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu katıldı. Gazeteci Celal Toprak’ın sunuculuğunu yaptığı lansmanda İSO Yönetim Kurulu Üyeleri, İSO Meclis Üyeleri ve çok sayıda İMES Üyesi sanayici ile sanayi camiasının büyükleri yer aldı. İMES Kitap/Belgesel Proje Lansmanı’nda konuşan İMES Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda İSO Yönetim Kurulu Üyesi de olan Kemal Akar, “İMES; kökleri Haliç kıyılarına uzanan, ustaların çıraklara el vererek büyüttüğü bir umut ve kalkınma macerasıdır. Sadece emekleri ve alın terlerine güvenenlerin ortak inancının hikayesidir. Haliç kıyılarında küçücük dükkanlarında büyük hayaller kurup, bugün ülkemizin yüz akı olanların yolculuğudur” dedi.

“İMES’in yolculuğu; Türk Sanayisinin yolculuğudur” diyen Başkan Kemal Akar, şunları kaydetti: “Bizler, bizden önceki abilerimiz gibi İMES’in bir ferdi olmaktan gurur duyuyor, İMES ailesine hizmet etmeyi bir onur vesikası olarak görüyoruz. İnşallah bizden sonraki nesiller ile İMES, aynı şuur ve inançla Türk Sanayisine hizmet etmeye devam edecek. 1971 yılında bir yapı kooperatifi olarak kurulan İMES, 1976 yılında Necmettin Erbakan’ın temel atmasıyla inşaat sürecine başlamış, 1987 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal zamanında faaliyete başlamıştır. Ülkemiz sınırları içerisinde üretilen, satılan ve ihraç edilen birçok ürün o dönemde ulaşılması zor, dışarıdan gelen ve maliyetli ürünlerdi. Bu bağlamda İMES’in yüklenmiş olduğu sorumluğun milli üretim ve kalkınmaya olan katkılarını da ifade etmek gerekir.”

Lansmanın açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İMES’in hikayesinin, aynı zamanda 100’üncü yaşını dolduran Cumhuriyet’in bin bir zorlukla gelişen üretim kültürünün de hikayesini anlattığını söyledi. Bugün İSO’da İMES kültüründen gelen çok fazla üye sanayicinin olduğunu hatırlatan Bahçıvan, İMES’in başlangıç noktasının Türk sanayisinin de önemli dönüm noktalarından olduğuna vurgu yaptı. İMES’in kendi içinde yeni OSB’ler yaratan bir orman gibi olduğunu belirten Bahçıvan, Dilovası’nda, Sakarya’da, Yalova’da ve Bandırma’da çok farklı iş kollarında çok büyük boyutlu, dünyanın her tarafına ihracat yapan müteşebbislere ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Konuşmasında hem İMES’in hem de Türk sanayisine emek verenlerin Türk ekonomisine kattıkları değerin önemine vurgu yapan Bahçıvan şunları kaydetti: “Gerçek vatanseverlik bu; ülkeye ve bayrağa sunulan katkının da en büyüğü bu. Bu katkının da en kıymetlilerinden biri İMES’in hikayesinde. Ne mutlu ki dün İMES’in temellerini atanların çocukları ve torunları, bugün onların teslim ettiği bayrağı geleceğe taşımak için, yeni İMES markaları yaratmak için bu yolculuğa devam ediyorlar. Zorluk ve zahmet var ama sanayinin özünde de zaten bu var. Bizi biz yapan da bu mücadele ruhu işte. Sanayiciler olarak bundan keyif alıp besleniyoruz ki bu yolculuğu devam ettirme inancımızı, ülkemize olan inancımızı koruyoruz. Nasıl ki 1970’li yıllarda sanayici büyüklerimiz İMES ile büyük bir başarı gösterdiyse, 2024’te de ülkesine, geleceğine inanan sanayici gençlerimiz aynı başarıyı gösterecek.”

İMES tarihini anlatan kitabın yazarı Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi, İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi ve Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu da yaptığı konuşmada: “3,5 yılık emeğin sonucu olarak hayata geçirmiş olduğumuz kitabımızın lansmanına hoş geldiniz. İMES benim için yer çok ayrı. Üniversitemizle yürütülen çalışmalar esnasına adeta İMES’te büyüdüm. Burada benim için akademisyen olarak inanılmaz zirve yaşadığım ve haklı gurur yaşamaktayım. İMES ile birlikte çalışırken Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile birlikte konuşurken Türk sanayi işletmelerinin geçtiği yolları anlatacak gelecek nesillere bizden sonra bırakabileceğimiz bir eser yaratalım düşüncesiyle yola çıktık. Türk sanayisi Perşembepazarı’ndan çıkıp dünyaya ihracat yapan fabrikaları barındıran hale gelmesinin sürecini anlatan ve Türkiye için örnek olan ahilik sistemini yansıtmaya çalıştık” dedi.

Yapılan konuşmalarının ardından lansman, sanayicilerin İMES’e dair geçmiş tecrübelerini ve hayata geçirilen bu anlamlı projenin önemine ilişkin görüşlerini paylaşmasıyla sona erdi.

Reklamı Geç