İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul’u küresel düzeyde ticaret ve yatırım merkezine dönüştürmek için atağa kalktı. İTO, hazırladığı küresel ölçekli ve yedi ayaklı yeni vizyon ile dünya kaynaklarının ana hattını İstanbul’a bağlayacak.
İstanbul Ticaret Odası, hazırladığı geniş kapsamlı bir kampanya ile İstanbul’u küresel çekim merkezi yapmak için harekete geçti. Başta Merkez Bankası olmak üzere tüm finansal kuruluşların, hükümetin güçlü desteğiyle odaklandıkları ‘İstanbul Finans Merkezi’ne en etkin destek, İTO’nun ‘Paranın Başkenti İstanbul’ Projesi’nden gelecek. İTO’nun atılımıyla İstanbul, bir yandan küresel düzeyde etkin bir ticaret merkezine dönüştürülürken, bir yandan da küresel ölçekli yeni vizyonla ‘paranın başkenti’ olacak ve dünyanın finansal ve ticari kaynakları ile yatırımlar için önemli bir çekim merkezi olacak.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, bu yeni atılımın ayrıntılarını anlatırken, sözlerine, “Oda olarak, 2015 yılında, uluslararası ölçekte ses getirecek yepyeni projeleri hayata taşıyoruz. Bir süredir üzerinde titizlikle çalıştığımız çeşitli projeleri bir konsept dahilinde bir araya getirdik. Bunları da ‘2015 Küresel Vizyon Çalışması’ adı altında topladık” diyerek başladı. Çağlar, “Dünyadan İstanbul’a ve İstanbul’dan Türkiye’ye akan katma değerin ve zenginliğin artırılmasını hedefliyoruz. İşte bu nedenle de dünyanın parasal kaynaklarının önemli bir kısmının, İstanbul’a aktarımını sağlamak istiyoruz. Ve 356 bini aşan üyemizden aldığımız güçle, İstanbul ve Türkiye ekonomisi için küresel ölçekli bir adım atıyor ve ‘Paranın Başkenti İstanbul’ diyoruz. Çünkü biliyoruz ki para, devletler için gücün ve milletler için itibarın en önemli sembolüdür. Ve hiç şüphe yok ki İstanbul, dünyada bu itibarın ve gücün en çok yakıştığı şehirdir’’ dedi.
Bu çerçevede, İstanbul için ‘yedi proje’ ürettiklerinin altını çizen Çağlar, 2015 Küresel Vizyon çalışmasının yedi tepeli İstanbul’dan hareketle, yedi ana ayaktan oluştuğunu belirtti. Öncelikle, İstanbul tüccarının mal satabileceği ve İstanbul’a yatırım yapabilecek iş adamlarını barındıran, dünyanın önemli şehirlerinin ticaret odalarını bir araya getirecekleri, İstanbul Ticaret Odası başkanlığında bir ‘Ticaret Odaları Birliği’ kuracaklarını vurgulayan Çağlar, “Bu sayede yurtdışındaki 3.5 milyon iş adamını, 356 bini aşkın üyemizle bir araya getireceğiz” dedi ve birliğin işleyişine ilişkin şu bilgileri verdi: “Diğer odalarla sürdürülebilir veri ve tecrübe paylaşım ağı oluşturup edineceğimiz bu bilgi ve tecrübeyi üyelerimize aktaracağız. Üyelerimizin dünyadaki diğer önemli ve büyük ticaret odalarının da üyeleriymiş gibi hizmet almalarını sağlayacağız. Tüm bunları dünyaya duyurmak için de yabancı ekonomi basınının ve uluslararası yatırımcıların ilgisini İstanbul’a çekeceğiz.”
Çağlar, bu hedeflere ulaşmak için hazırladıkları ‘eylem planı’ çerçevesinde dünyadaki önemli ticaret odaları ile bir araya gelerek bir Ticaret Odaları Platformu’nun kurulmasına öncülük edeceklerini de vurguladı. Çağlar, her yıl İstanbul’da düzenlenecek, dünya ticaretinin geleceğinin ve sorunlarının ele alındığı uluslararası ekonomi basınının da yakından takip ettiği ‘Ticaret Odaları Zirvesi’ne de öncülük edeceklerini belirterek, şöyle konuştu: “Diğer ticaret odaları üyeleri ile İstanbul tüccarını bir araya getiren karşılıklı heyet ziyaretlerinin çok daha etkin hale getirilmesini sağlayacağız. Bu amaçla, 2015 Küresel Vizyon Projeleri ile eş zamanlı tematik panel, forum ya da tecrübe paylaşım toplantıları düzenleyeceğiz. Alım, ihale, ticari veri ve tecrübelerin paylaşılabileceği Ticaret Odaları Ortak internet sitesini kuracağız.”
Bu kapsamda, üzerinde duracakları öncelikli konular arasında dünyada gelir dağılımı adaletsizliği bulunduğunun altını çizen Çağlar, “Küresel gelir adaletsizliğine dikkat çekmek için uluslararası bir platform kurulması ve bu platformun uluslararası kamuoyunda UNICEF, Unesco gibi kabul görmüş bir platform olmasının sağlanması yönünde hazırlıklar yapıyoruz. Ayrıca, Avrupa ve Rusya ile Ortadoğu, Uzakdoğu ve Afrika gibi güney yarımküre ülkeleri ile serbest ticareti sağlayabilecek yeni bir serbest ticaret anlaşması yapılmasını hedefliyoruz. Ayrıca, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’ne, Teknopark İstanbul’dan, Türk eğitim sistemine armağan edilen 40’ı aşkın okula kadar dev projelere imza atan Odamız. 2015 yılında da ülke ekonomisine damga vuracak hizmetlerine devam ediyor.”
Küresel Vizyon Projesi’nin yedinci ayağı olarak da Türkiye ticaretinin 2023 vizyon ve hedeflerini ortaya koyan ‘İstanbul Strateji ve Eylem Planı’nı oluşturulması olduğunun altını çizen Çağlar, “İstanbul Ticaret Odası olarak hazırladığımız Strateji ve Eylem Planı’nın tüm taraflarca benimsenmesini ve bu çerçevede bir vizyon çizilmesini sağlamayı hedefliyoruz” dedi. Çağlar, söz konusu çalışmayı, hükümetin 2023 hedefleri çerçevesinde, Türkiye ekonomisi için çizeceği yol haritasının en önemli yol göstericisi ve kaynağı olarak ortaya koymak istediklerini vurguladı. Çağlar, “Aksiyon Planımız ise; ticari ve ekonomik durum analizi ve yol haritasının planlanmasını, rakip şehir ve ülke analizlerinin yapılması ve dünyada ticari ve ekonomik yönden başarı sağlamış iyi uygulama örneklerinin analiz edilmesini içeriyor” diye ekledi.