Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Nurettin Şahinli

KURBAN BAYRAMINDA BÖREK VE TATLILARDAN KAÇIŞ YOK..

Öncelikle Tüm Herkesin Kurban Bayramını en kalbi duygularımla kutlarım. Bu Bayram biraz buruk geçiyor. Ülkemizde ve dünyada pandemi nedeniyle yayılan Covid-19 virüsü bayramı sevdiklerimizden uzak veya sosyal mesafe kurallarının olacağı dokunmaktan uzak bir bayram. Bayramın gelmesiyle beraber tatlılar yapıldı, en lezzetli şekliyle anne dolmaları yapıldı, ikramlık şekerler alındı.

Peki ama nasıl beslenmeli?.. Bayram sabahı bol renkli mevsim yeşilliklerinin olduğu hafif bir kahvaltıyla güne başlamak, gün içerisinde kan şekerinizi dengeleyecek ve zinde olmanızı sağlayacaktır. Sonrasında yavaş yavaş başlayan telefon görüşmeleri sosyal mesafeye dikkat edilen 1 derece aile üyeleri ile bayramlaşmalarda de aparatif ikramlıklardan ,şeker veya şerbetli tatlı tüketeceksek, öncesinde kesinlikle süt /ayran tercih edilmelidir.

Şerbetli tatlılar tüketilmeden önce 1 su bardağı süt veya ayran tüketmi, Glisemik indeksi düşük olması nedeniyle sizi gün içinde şeker dengesizliğine sokmayacak ve rahat bir bayram geçirmenizi sağlayacaktır. İkram edilen börek, pasta , tatlı , vb. gıdaları az miktarda ve aralıklı tüketmek gerekir. Öğle ve Akşam yemeklerinde ilk olarak çorba tüketimi sonrasında ana yemek olarak etli sebze yemeği zeytinyağlı sebze yemeği ya da ızgara tercih edilmelidir. Yanında yoğurt veya salata yine kesinlikle olmalıdır.

Eğer ki gün içinde ikramlık hazırlanan börek tatlı ve sarma gibi gıdalar aynı anda veya fazla miktarda tüketilmiş ise öğle ve akşam yemeklerinde çorba, ekmek, pilav, makarna olmamalıdır. Ana yemekler ile beraber kesinlikle asitli içecekler tüketilmemeli yerine az şekerli ya da şekersiz kompostolar ayran veya şalgam suyu tercih edilmelidir. Bayramda ziyaretlerimizi en azından 30 dakika yürüyecek şekilde araç kullanmadan yapmak gün içinde alınan fazladan kalorileri geri harcamak açısından önemlidir. Bayram boyunca her gün şerbetli tatlı tüketiminden kaçmak gerekir. Lakin her gün tüketilirse dahi 1 adet baklava (veya baklava dilimi kadar şerbetli tatlı) dan fazla olmamalıdır.

Kurban Bayramında Kırmızı – ET tüketimine dikkat!.. Bayram günü kesilen kurban eti , ülkemizde maalesef geleneklerimizden dolayı bekletilmeden etin dinlendirme fazları gerçekleşmeden hemen tüketilmektedir yalnız kesilen kurban etinde ki rigor mortiz (ölüm fazı) gibi gerçekleşmesi gereken etin olgunlaştırma ve dinlendirme aşamaları yapılmadan tüketimi insan sağlığı açısından sindirim ve emilim bozukluğu yapmaktadır. Bu nedenle etin 24 saat uygun koşullar da beklettikten sonra günlük alınması gereken miktarı aşmadan tüketmeliyiz. Kavurma kızartma gibi pişirme yöntemlerini geride bırakıp kesinlikle yemek içinde haşlama şeklinde, ızgara da , fırında veya az yağlı tavada ızgara usulü pişirmem yöntemlerini kullanarak tüketim yapmalıyız. Sindirim bozukluğu , kalp damar hastalıkları diyabet vb. gibi kronik hastalıkları bulunan kişilerin diyetlerine sadık kalarak önerilen miktarı aşmamaları gerektiğini vurguluyoruz.

Kurban Bayramında şekere dikkat!.. Kesinlikle bilmeliyiz, beyaz un Kan şekeri regülasyonunu bozar ve kan şekerimizin hemen yükselmesine yol açar. Bu nedenle diyabet ve tansiyon hastalarının , börek tatlı ve dolmalardan 2. Kat daha dikkatli tüketmeleri gerekir. Kan şekerinin aniden yükselmesi bir anda terleme , sersemleme , el ve ayaklarda uyuşma , ayak altı karıncalanmasına yok açar. Bu nedenle bu besinlerden önce kan şekerini yavaş yükselten besinleri tercih etmeleri gerekmektedir. Güzel geçen bayram sohbetleriniz size kilo veya sağlık sorunu olarak dönmesin diyor isek, bütün bu kurallara uymak gerekir.

Kan şekerini aniden yükselten (Glisemik İndeksi yüksek) besinler neler ? Beyaz un, Makarna, Erişte, Pirinç, Patates ve toz şeker, En çok dikkat edilmesi gereken besinlerdir. Bu gıdalar ve benzeri gıdaların tüketiminde besinlerin üzerine limon sıkarak asidik düzeylerini arttırmanız, glisemik indekslerini düşürmektedir. Patates gibi nişasta miktarı yüksek olan besinlerin ise pişirildikten sonra soğutulup tüketilmesi de aynı şekliyle Glisemik yükünü azaltmak için güzel bir yöntemdir. Meyveler ile birlikte tarçın tüketimi veya kahve tüketimi meyvelerin glisemik indekslerini düşürür. Bayram tatili yaz tatili ile birleştirilecekse formda kalmak şar diyenler için işte kalori hesabı;

1 Dilim patatesli börek (35g) : 140 kalori
1 Dilim peynirli börek (35 g) : 133 kalori
1 dilim tel kadayıf (80 g) : 220 kalori
1 adet bayram çikolatası (10 g) : 50 kalori
1 adet bayram şekeri (8 g) : 35 kalori
1 dilim cevizli baklava : 110 kalori
1 dilim fıstıklı baklava : 115 kalori
1 adet Z. Yağlı Yaprak sarma : 50 kalori

SABAH:
1 dilim kepek ekmeği
1 dilim peynir
5 adet zeytin
1 çay kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı bal
1 kase yağsız mevsim söğüş
1 adet yumurta

ARA ÖĞÜN:
2 adet baklava
1 fincan yeşil çay

ÖĞLE:
1 kase çorba veya 1 dilim börek
1 porsiyon sebze yemeği veya 5 adet yaprak sarma

AKŞAM:
1 porsiyon sulu yemek
1 porsiyon ızgara tavuk
1 kase salata
1 kase yoğurt
1 adet meyve

“Bol neşeli ve huzurlu bayram geçirmeniz dileğiyle. Sağlıklı günler dilerim.” Saygılarımla… Diyetisyen Nurettin ŞAHİNLİ
Mimar Sinan Mah. Şenay Sok No:27/B Çekmeköy / İST
+90 850 640 68 46 / +90 539 335 36 41
www.dytnurettinsahinli.com / info@dytnurettinsahinli.com

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Reklamı Geç