Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Tarihe geçen kara leke Maraş katliamını unutmadık, unutturmayacağız”

Aralık 1978’de meydana gelen

Aralık 1978’de meydana gelen Maraş katliamının yıl dönümünde Madenler Meydanı’nda biraraya gelen Genç Aleviler Topluluğu üyeleri katliamı sert bir dille lanetledi. Sarıgazi Cemevi, Taşdelen Cemevi, Çekmeköy Cemevi ve Tokat İli Dernekler Federasyonu TOKDEF üyesi gençler ve siyasiler, “Maraş bir ağıttır kapanmaz yaradır. Acısı geçmeyecek sızısı hiç dinmeyecek. Tarihe geçen bu kara lekeyi unutmadık, unutturmayacağız” diye haykırdı.

Grup adına yapılan basın açıklamasında, özetle şunlar kaydedildi; “Aralık 1978’de Alevilik tarihinin büyük kıyımlarından biri olan Maraş Katliamı için burada toplanmış bulunmaktayız. Kısaca süreci anlatmamız ve tarihimizin önemli kırım noktalarından birini unutmamamız gerektiğini belirtmek isteriz. Maraş katliamı, Kahramanmaraş şehrinde Aralık 1978’de meydana geldi. Maraş Katliamı sırasında yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi yaralandı. Bu olaylar, Türkiye’nin o dönemdeki siyasi gerilimlerinin ve kutuplaşmanın göstergesi olarak kabul ediliyor.  Türkiye tarihinde acı bir iz bırakan Maraş katliamının üzerinden 45 yıl geçti. Alevi vatandaşların hedef alındığı yaşlı, genç, çocuk demeden sadece alevi oldukları için hunharca katledilen ve 7 gün süren Maraş katliamında 100’ün üzerinde kişi hayatını kaybederken, Alevilere ait 200’ün üzerinde ev, 100’e yakın işyeri yakılıp tahrip edildi. Yirmi üç yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1–24 yıl arasında ceza aldı. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı.

Alevilere bu kadar düşman olmak, kin duymak hangi aklın ve inancın ürünüdür. Yıllarca komşuluk yaptıkları insanları, çocukları vahşice katletmek hangi vicdana sığar. 90 yaşındaki bir kadını işkenceyle katletmek hangi ahlakın ifadesidir. Biz biliyoruz ve onun için örgütleniyor, demokrasi, eşitlik, özgürlük ve laiklik mücadelesi veriyoruz. Katliam süreci genel olarak ele alındığında, sistematik bir katliam yapıldığı, Cumhuriyetin garantisi olan Alevilerin, gerici, bağnaz ve cahil halk tarafından katliama uğradığı görülmektedir. Bugün, 1980 öncesi olayların, ülke genelinde çeşitli katliam denemeleri ile cunta rejimine sürüklenmesinin sonuçlarını daha iyi görebilmekteyiz ve yine bağnazlığın yükselen bir olguya dönüşmesi ile benzer katliamların görülmesi tedirginliğini yaşamaktayız.

O gün örgütlenmeyen Aleviler, bugün daha örgütlü ve dayanışma içerisindedir. Cumhuriyetin ve demokrasinin savunucusu ve garantisi olmaya devam etmektedir ve edecektir. Biz Aleviler, her türden tekçiliğe ve ırkçılığa, şeriata karşı 73 millete bir nazarla bakmaya devam edeceğiz. Biz Aleviler, her türlü gericiliğe karşı Laikliği savunmaya devam edeceğiz. Maraş bir ağıttır kapanmaz yaradır. Acısı geçmeyecek sızısı hiç dinmeyecek. Tarihe geçen bu kara lekeyi unutmadık, unutturmayacağız!”

Reklamı Geç