Üsküdar’da Fatih Mahkemesi olarak bilinen tarihî mekân, uzun süren çalışmaların sonrasında, Üsküdar Belediyesi ve Yedi Hilal Derneği’nin elbirliği ile ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin kültürel ihtiyaçlarını karşılandığı bir merkez haline getirilip, ‘Yedi Güzel Adam ve Öncüler Kütüphanesi’ adıyla tematik bir kütüphaneye dönüştürülerek muhteşem bir törenle açıldı.
Kur’an-ı Kerim okunarak başlayan açılış törenine başta, Yedi Güzel Adam’dan ikisi olan Rasim Özdenören ve Nuri Pakdil ile AK Parti Milletvekilleri, İsmet Uçma, Erol Kaya, Osman Boyraz, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Yedi Hilal Derneği Başkanı Mustafa Enesoğlu, İstanbul İl Kültür Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Cahit Zarioğlu’nun eşi Berat Zarifoğlu’nun yanı sıra Yazar Tarık Tufan, Şair Faysal Soysal, Yazar Erol Erdoğan, Kahramanmaraş’ta çekimi devam eden ‘Yedi Güzel Adam’ dizisinin oyuncuları Kemal Uçar, Mertcan Sevimli, Orhan Kanalp, Fatih Murat Teke, Yiğit Çakır ve Çağdaş Tekin olmak üzere çok sayıda davetli ve basın mensubu katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Yedi Hilal Derneği Başkanı Mustafa Enesoğlu, “bugün size tıpkı Kabe’nin olduğu gibi beyaz toprak sayılan Üsküdar’da, İstanbul’un manevi sultanı Aziz Mahmut Hüdai’nin yanı başında böylesine anlamlı bir mekanda, böylesine anlamlı bir günde ve böylesine anlamlı bir açılışta böylesine değerli konuklarla birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, açılışa katılan davetli ve vatandaşları selamlayarak başladığı konuşmasında, yarım asrı aşkın bir süre önce Kahramanmaraş’ta başlayan hikayenin, nice yaşanmışlıklarla’ birlikte Üsküdar’da ölümsüzleştiğine vurgu yaptı. Başkan Türkmen, “Türk Edebiyatına Maraş’tan ses veren, Ankara, İstanbul’da nefes olan Yedi Güzel Adam, bundan böyle çağa, geleceğe Üsküdar’dan seslenecek” dedi.
Başkan Hilmi Türkmen, Maraş’tan İstanbul’a, Maraş’tan dünyaya, Maraş’tan geleceğe uzanan bir yol, bir yolculuk diye nitelendirdiği hikayeyi,”Her daim, dilden dile dolaşan bir şarkı gibi, Yürekten yüreğe yol bulan bir hikâye.. Sıra dışı, benzersiz, muhteşem, kutlu bir hikâye. Azim ve gayretleriyle bizlere nefes veren, hiç abartısız, çağımızı ve insanımızı uyandırmaya çalışan tekrar var olmaya, dirilmeye, dirilişe çağıran bu hikâyeyi, Yani Yedi Güzel Adamı, bütün yönleriyle yaşatmak, anlamak ve anlatmak hepimizin üzerine düşen ortak bir vazife” diye konuştu.
Başkan Türkmen “Özellikle lise ve üniversite öğrencilerimiz burada her türlü araştırma imkanı bulabilecek. Yedi Güzel Adam’ın eserleri, onlar hakkında yazılan düşünenler, çizenleri burada bulacaklar. Tarih ve kültür şehrimiz Üsküdar için önemli bir eser. Bu bina tamda Aziz Mahmud Hüdayi hazretlerinin gölgesinde güzel bir kütüphane oldu burası Üsküdarlılara ve İstanbullulara hayırlı olsun diyorum” dedi.
Açılan kütüphaneyi heyecan verici olarak nitelendiren öykü ve deneme yazarı Rasim Özdenören, kütüphanenin hayırlı işlere vesile olacağını umduğunu söyledi. Kütüphanenin birden fazla fonksiyona sahip olduğunu ifade eden Özdenören “Hem uzman araştırmacılara hem de genel okuyucuya hitap eden çift fonksiyonlu bir kütüphane diye düşünüyorum. Her şeye rağmen bu haliyle bile hem uzman yazarlara hem araştırmacılara bir mekan sağlayacağını düşünüyorum. Yedi Güzel adam diye sınırlandırmamak lazım. Yeni gelen nesiller var, yeni gelen nesiller içinde daha nice yediler var.”dedi.
“Hepinizi antifaşist, antiemperyalist, antikapitalist anti Siyonist en önemlisi de Türkiye üzerine bağlı olarak anti firavunist bilinçle selamlıyorum.” diyerek sözlerine başlayan yazar Nuri Pakdil,ise kendilerinin ulu önder olarak Hz. Muhammed’in izinden gittiklerini söyledi. “Tek ulu önderimiz Hz. Muhammed” diyen Pakdil , “Bizim ezeli ebedi ulu önderimiz, hazreti Muhammed’dir. Ondan başka ulu önderimiz yoktur ve asla olmayacaktır. Biz hazreti Muhammed’den başka ulu önder bilmiyoruz, tanımıyoruz” dedi. Açılışın ardından protokol üyeleri birlikte kütüphaneyi gezdi, eserleri yakından inceledi. Tören sonrası program ve söyleşiler Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde devam etti.