Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KARANFİL KOKULU ŞEHRİN, BAŞARILI ve DUYGU YÜKLÜ İNSANI; HALİS GÖRKEN…

Bu hafta sizlere ülkemizin

Bu hafta sizlere ülkemizin serhat ve gazi şehri Kars’tan İstanbul’a uzanan bir başarı hikâyesinden bahsedeceğiz. Bu başarı hikayesinin kahramanı bir yanım Kars, diğer yanım İstanbul diyebilen bir duygu insanı. Duyguları bir sel olarak şiirlerine akan güzel insan. Her bir insanı duygu yüklü olan şehirden çıkan, bir memleket ve ülke sevdalısı Halis Görken.

Özellikle İstanbul’da ticaret ile uğraşan erbaplar, Halis Bey’i yakinen tanırlar. Çünkü kendisi İstanbul Ticaret Odası başta olmak üzere bir çok sivil toplum kuruluşunda hizmet verdiği sektörleri başarı ile temsil etmektedir. Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğu tüm firmaları kendi alanlarında hizmet verdiği bölgede lider kuruluşların başında gelmekte. Ancak bizler bu defa Halis Görken ile Kars, İstanbul ve sanat üzerine söyleşi gerçekleştireceğiz. İş dünyasının İstanbul ve çekme köyde yakinen tanıdığı Halis Bey’in memleket sevdasına ve yaşamına kattığı sanatsal yetisine misafir olacağız.

YEREL GAZETE: Halis Bey merhabalar. Öncelikle büyük bir sevda ve özlem beslediğiniz Kars ile başlayalım dilerseniz. Kars dediğimizde neler hissediyorsunuz?

Halis Görken: “Kars dediğiniz vakit benim aklıma ilk gelen sanat ile doğan güneşi, geçmişin izlerini taşıyan uzun ve geniş yolları, eşsiz mimarisi, tarihi mekânları, geleneksel sanat ve yaşam festivalleri ve tabi ki çocukluğum gelir. Kars… Havası soğuk, insanı mert ve memleketinin ismini alan  “Kars Kalesi” ile çıkmaz sokağı olmayan bir şehir, her sokağı tarih ve sanat olan şehir. Sanat ve tarih iç içe bir şehir. Taş evli Sokaklar, taş binalar, taş köprü, harabeleri bile dünya kültür mirası olan, hamamlar kale ve konaklar. Her ritimden müzikleri, tiyatrolar, otantik yemekleri, faytonları, âşıklar kahvesi ve âşıklar diyarı, gazi şehir, serhat şehir, çiçeklerin sonsuz diyarı, kristal karı, buzu, kültürü ile ister karayolu ister hava yolu isterseniz tren yolculuğu ile gideninde geleninde bir anı bırakan, her konuşmasında can sesiyle cevap veren soğuk şehrin sıcak insanları ile Sarıkamış alla hu Ekber dağlarında bağrım yanar, hoş gelişler ola ile atayı karşılar, Ülkemizde Türkçe ismi olan gazi şehri, serhat şehri,  Doğunun uygar kenti KARS.

Gelin size Kars ve çocukluk anılarım hakkında bir kaç kelam edeyim; “Kars’ta binersin bir faytona, eşin yanında. Faytondan indikten sonra taş yollarda yürümeye başlarsın. Şehrin mimarisi seni etkiler; uzun, geniş yollar. Bir tarafında soğuk soğuk karlar… Uzun yollar yürüdükten sonra millet bahçesine gelirsin. Arada bir bir dala gamcı sesleri. şimdilerde her hatırladığımda gülümsüyorum. Çocuklarda faytona arkadan asılmaya çalışır. Asılamayan dala gamcı diye seslenir. Ellerinde kızaklar. Millet bahçesinde dolaşırsın, yaprakları dökülmüş kavakların arasında. Sonra canın sıcacık bir karanfilli çay çeker. Burada karanfillidir çaylar, sobada kaynamış. İşte o an her yer karanfil kokar. Biz karanfil kokarız, Kars karanfil kokar. Ondan sonra geçersin şehir sinemasına. Şehir sinemasında filmini seyrederken başlarsın çekirdeğini çıtlatmaya. Vakit akar gider, soğuk bir günde sıcak yüzlü insanlar ile.”

Kısacası benim sevdam ufuk ötesinedir ve tek derdim ise memleketimdir. Kars benim doğduğum yer, ana kucağım, memleketimdir. Doğduğum yerden, doyduğum yere bir gönül borcum var ve bu borç için çalışırken duygularımı şiirlere aktarıyorum. Yaşamayı ve yaşadıklarımı yazmayı, en az okuduklarım kadar seviyorum. Başarılı olmanın ve geldiğim noktanın hazına ise şöyle bir geriye dönüp bakınca varıyorum. Gençler; Hayal kurmaktan ve kurduğunuz hayallere inanmaktan asla vazgeçmeyiniz ki başarıya ulaşabilesiniz. Evet belki çok yorulacaksınız, belki çok çalışacak ve belki de çokça engel ile karşılaşacaksınız. Ama bilin ki hayatınızı değiştirecek olan an kim bilir vazgeçtiğiniz “o an” dır.

YEREL GAZETE: Peki İstanbul?

Halis Görken: “İstanbul benim diğer yarım ikinci memleketim. Dediğim gibi Kars doğduğum yer, ana kucağım, memleketim ise İstanbul’da doyduğum yer, hasretimi kucaklayan evimdir. Hanların sultanlarına hanım dediği şehir İstanbul benim hayatımda çok kıymetli bir yere sahiptir. İstanbul’um benim gecemi gündüze kattığım, toprağına alın terimi akıttığım incimdir. İstanbul’um sevdamdır. Kısacası;

… ŞEHRİ İSTANBUL …

Gündüz ve geceye bir baştan başlarsın
Bir tarafta kız kulesi karşısında saraylar
İlerlersin bir yanın Mihrimah Sultan
Karşısında saraylar şehri İstanbul’da.

İlerlersin el ele, yollarda cıvıl cıvıl gülüşmeler
Gökte yıldızlar, uzaklarda ışıklar
Denizin sesi yükselir, gökte dizilmiş inciler
Gök kubbe altında saraylar, şehri İstanbul’da.

Geceyi artık huzur kaplar, ıhlamur kokar
Hepimiz ıhlamur kokardık
Ihlamur biz kokardı
Karşımda ay yüzlüm şehir İstanbul’da.

Sen bir hanlar şehrisin
Hanların sultanlarına hanım dediği şehirsin
Gündüzü gül kokan, geceleri ıhlamur
Rüyalarda Fatih’e fetih müjdesi veren şehri İstanbul’sun.

Bir yanım ıhlamur kokulu hanım, bir yanım gül kokulu dört canım
Hanım ıhlamur kokar, gül kokulu çocuklarım
Gündüzleri çocuklarım, gece canlarım
Hepimiz ıhlamur kokardık, ıhlamur biz kokardı
Şehri İstanbul’da… Halis Görken

Ben bu şehirde kendimi yetiştirdim. Memleketime bu şehirden yarar sağlıyorum. Devletimi kalkındıracak, milletime yarar sağlayacak projelere bu şehirden hayat veriyorum. Kimsenin kimseyi dinlemediği bir çağda ben pusulasız gençleri bu şehirde dinliyor, onlara kulak veriyor, destekliyor, onlara fırsatlar sunuyorum. Bizler başarılı iş insanları olarak sporda, sanatta, bilimde ülkemizi güçlendirecek, ekonomiyi sağlamlaştıracak gençleri nerede olursa olsun bulup çıkarmak ve onlara bir şans vermek zorundayız. İşte ben bu şansı hak eden gençleri bu şehirde yetiştiriyor ve ülke ekonomisine yön verecek fırsatlar ile donatıyorum. Ben bu şehirde hayal kuruyorum, hedef koyuyorum. Sabretmeyi, sebat etmeyi, hedefe yürümeyi, düşünce inatla ayağa kalkmayı bu şehirde öğreniyorum. Bugün yönetiminde bulunduğum üç firmam (Lider Trafik Müşavirliği, HLS Filo ve ADK Araç Değer Kaybı Online ) ile ülke ekonomisine İstanbul’dan değer kazandırıyor, kazancımız ile bulunduğumuz bölgeye, ülkemize yatırımlar yapıyoruz.

YEREL GAZETE: Halis Bey öncelikle güzel yüreğinizi bizlere açtığınız için teşekkür ederiz. Biliyoruz ki oldukça değerli şiirleriniz ve özlü sözleriniz var hayata dair.

******** KAR ÇİÇEĞİM ******

Rüzgâr eser yağmur çiseli
Toprak ıslak, gönlüm ıslak
Karlar içinde beyaz tomurcuklar
İnci taneli kar çiçekleri

Sabah seherinde savrulan
Akşam ayazında boynu bükük
Gündüzü neşeli güler yüzlü
İnci taneli Kar çiçekleri

Beyaz gelinlikte bir inci
Dağlarda Ulaşılmaz bir inci
Ömrü kısa su misali
İnci taneli Kar çiçekleri

Sensiz karanfil kokulu odalar
Sokaklar kristal karlı ve soğuk
Camlar buzlu rüzgâr asi
İnci taneli kar çiçekleri

Özlemin üşütür beni
Karlar yağar üzerime
Sana olan sevgimde fırtına kopar
İnci taneli Kar çiçekleri

Ömür kısa ey sevgili,
Çiçek misali, sıkı tut elimi
Sevgimizle inciler parlasın Gülüşmelerimizde çiçekler açsın
İnci tanem Kar çiçeğim… Halis Görken

YEREL GAZETE: Bizler şimdilik burada bu hoş sohbeti sonlandırırken sizlerle görüşmek isteyen, size ulaşmak isteyen hemşerilerinize neler söylemek istersiniz.

Halis Görken: Ben bu güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Tüm Karslı hemşerilerimi ve İstanbul’a ve ülkeme gönül veren dostlarımı tanımak, Kars’ı onlarla bir sıcak çay eşliğinde anlatmak,  gelenek göreneklerimiz ve KARS sohbeti yapmaktan ve ağırlamaktan onur duyarım.

Reklamı Geç