• kulemak

logo

antalya escort bayan antalya escort bayan mersin escort bayan antalya escort bayan bursa escort bayan tokat escort bayan mugla escort bayan kutahya escort zonguldak escort yozgat escort

KURBAN BAYRAMINDA BÖREK VE TATLILARDAN KAÇIŞ YOK..


Nurettin Şahinli
info@dytnurettinsahinli.com

Öncelikle Tüm Herkesin Kurban Bayramını en kalbi duygularımla kutlarım. Bu Bayram biraz buruk geçiyor. Ülkemizde ve dünyada pandemi nedeniyle yayılan Covid-19 virüsü bayramı sevdiklerimizden uzak veya sosyal mesafe kurallarının olacağı dokunmaktan uzak bir bayram. Bayramın gelmesiyle beraber tatlılar yapıldı, en lezzetli şekliyle anne dolmaları yapıldı, ikramlık şekerler alındı.

Peki ama nasıl beslenmeli?.. Bayram sabahı bol renkli mevsim yeşilliklerinin olduğu hafif bir kahvaltıyla güne başlamak, gün içerisinde kan şekerinizi dengeleyecek ve zinde olmanızı sağlayacaktır. Sonrasında yavaş yavaş başlayan telefon görüşmeleri sosyal mesafeye dikkat edilen 1 derece aile üyeleri ile bayramlaşmalarda de aparatif ikramlıklardan ,şeker veya şerbetli tatlı tüketeceksek, öncesinde kesinlikle süt /ayran tercih edilmelidir.

Şerbetli tatlılar tüketilmeden önce 1 su bardağı süt veya ayran tüketmi, Glisemik indeksi düşük olması nedeniyle sizi gün içinde şeker dengesizliğine sokmayacak ve rahat bir bayram geçirmenizi sağlayacaktır. İkram edilen börek, pasta , tatlı , vb. gıdaları az miktarda ve aralıklı tüketmek gerekir. Öğle ve Akşam yemeklerinde ilk olarak çorba tüketimi sonrasında ana yemek olarak etli sebze yemeği zeytinyağlı sebze yemeği ya da ızgara tercih edilmelidir. Yanında yoğurt veya salata yine kesinlikle olmalıdır.

Eğer ki gün içinde ikramlık hazırlanan börek tatlı ve sarma gibi gıdalar aynı anda veya fazla miktarda tüketilmiş ise öğle ve akşam yemeklerinde çorba, ekmek, pilav, makarna olmamalıdır. Ana yemekler ile beraber kesinlikle asitli içecekler tüketilmemeli yerine az şekerli ya da şekersiz kompostolar ayran veya şalgam suyu tercih edilmelidir. Bayramda ziyaretlerimizi en azından 30 dakika yürüyecek şekilde araç kullanmadan yapmak gün içinde alınan fazladan kalorileri geri harcamak açısından önemlidir. Bayram boyunca her gün şerbetli tatlı tüketiminden kaçmak gerekir. Lakin her gün tüketilirse dahi 1 adet baklava (veya baklava dilimi kadar şerbetli tatlı) dan fazla olmamalıdır.

Kurban Bayramında Kırmızı – ET tüketimine dikkat!.. Bayram günü kesilen kurban eti , ülkemizde maalesef geleneklerimizden dolayı bekletilmeden etin dinlendirme fazları gerçekleşmeden hemen tüketilmektedir yalnız kesilen kurban etinde ki rigor mortiz (ölüm fazı) gibi gerçekleşmesi gereken etin olgunlaştırma ve dinlendirme aşamaları yapılmadan tüketimi insan sağlığı açısından sindirim ve emilim bozukluğu yapmaktadır. Bu nedenle etin 24 saat uygun koşullar da beklettikten sonra günlük alınması gereken miktarı aşmadan tüketmeliyiz. Kavurma kızartma gibi pişirme yöntemlerini geride bırakıp kesinlikle yemek içinde haşlama şeklinde, ızgara da , fırında veya az yağlı tavada ızgara usulü pişirmem yöntemlerini kullanarak tüketim yapmalıyız. Sindirim bozukluğu , kalp damar hastalıkları diyabet vb. gibi kronik hastalıkları bulunan kişilerin diyetlerine sadık kalarak önerilen miktarı aşmamaları gerektiğini vurguluyoruz.

Kurban Bayramında şekere dikkat!.. Kesinlikle bilmeliyiz, beyaz un Kan şekeri regülasyonunu bozar ve kan şekerimizin hemen yükselmesine yol açar. Bu nedenle diyabet ve tansiyon hastalarının , börek tatlı ve dolmalardan 2. Kat daha dikkatli tüketmeleri gerekir. Kan şekerinin aniden yükselmesi bir anda terleme , sersemleme , el ve ayaklarda uyuşma , ayak altı karıncalanmasına yok açar. Bu nedenle bu besinlerden önce kan şekerini yavaş yükselten besinleri tercih etmeleri gerekmektedir. Güzel geçen bayram sohbetleriniz size kilo veya sağlık sorunu olarak dönmesin diyor isek, bütün bu kurallara uymak gerekir.

Kan şekerini aniden yükselten (Glisemik İndeksi yüksek) besinler neler ? Beyaz un, Makarna, Erişte, Pirinç, Patates ve toz şeker, En çok dikkat edilmesi gereken besinlerdir. Bu gıdalar ve benzeri gıdaların tüketiminde besinlerin üzerine limon sıkarak asidik düzeylerini arttırmanız, glisemik indekslerini düşürmektedir. Patates gibi nişasta miktarı yüksek olan besinlerin ise pişirildikten sonra soğutulup tüketilmesi de aynı şekliyle Glisemik yükünü azaltmak için güzel bir yöntemdir. Meyveler ile birlikte tarçın tüketimi veya kahve tüketimi meyvelerin glisemik indekslerini düşürür. Bayram tatili yaz tatili ile birleştirilecekse formda kalmak şar diyenler için işte kalori hesabı;

1 Dilim patatesli börek (35g) : 140 kalori
1 Dilim peynirli börek (35 g) : 133 kalori
1 dilim tel kadayıf (80 g) : 220 kalori
1 adet bayram çikolatası (10 g) : 50 kalori
1 adet bayram şekeri (8 g) : 35 kalori
1 dilim cevizli baklava : 110 kalori
1 dilim fıstıklı baklava : 115 kalori
1 adet Z. Yağlı Yaprak sarma : 50 kalori

SABAH:
1 dilim kepek ekmeği
1 dilim peynir
5 adet zeytin
1 çay kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı bal
1 kase yağsız mevsim söğüş
1 adet yumurta

ARA ÖĞÜN:
2 adet baklava
1 fincan yeşil çay

ÖĞLE:
1 kase çorba veya 1 dilim börek
1 porsiyon sebze yemeği veya 5 adet yaprak sarma

AKŞAM:
1 porsiyon sulu yemek
1 porsiyon ızgara tavuk
1 kase salata
1 kase yoğurt
1 adet meyve

“Bol neşeli ve huzurlu bayram geçirmeniz dileğiyle. Sağlıklı günler dilerim.” Saygılarımla… Diyetisyen Nurettin ŞAHİNLİ
Mimar Sinan Mah. Şenay Sok No:27/B Çekmeköy / İST
+90 850 640 68 46 / +90 539 335 36 41
www.dytnurettinsahinli.com / info@dytnurettinsahinli.com

Share

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • 2020 NE SENEYDİ BE!..

    24 Aralık 2020 Köşe Yazıları

    Güle oynaya girdiğimiz 2020’yi, ‘ne seneydi be..’ diyerek kovmak istiyoruz. Hafızalarımıza belki de hiç anımsamak dahi istemeyeceğimiz bir yıl olarak kazıyoruz. Yeni umutlar, hayaller, beklentiler, yeniye dair her şeyin ertelendiği, hayatın stop ettiği, beklentilerin hayal dahi edilemediği bir sene oldu 2021.. Sebep? Gözle dahi görülemeyen bir virüs... Adına önceleri Korona, sonra Covid-19 dediğimiz bir salgın. Bütün dünyayı adeta dize getiren, milyonlarca bulaş ve can kaybına yol açan bir hastalık. Gribal enfeksiyon gibi başlayıp çok daha ...
  • ŞEERTLİK MERTEBESİ USTALIĞIN TEMELİ..

    29 Kasım 2020 Köşe Yazıları

    “Çıraklığını yapmadığın işin, ustası da olamazsın…” Bu güzel sözü çoğumuz biliriz. Rahmetli dedem de rahmetli babama dermiş. Dedemden babama kalan miras gibidir bu iş düsturu. Bu sözden de anlayacağımız üzere; Çıraklık ya da Antep ağzıyla şeertlik, ustalığa giden yolculuğun mihenk taşını oluşturuyor… Kesinlikle doğru bir tanımlama. Ben de bir zamanlar şeerttim. Her ne kadar benimkisi yaramazlığın neticesinde gelen zorunluluk olsa da, şeertlik duygusunu en güzel yaşayan Antep erkeklerinden biriyim ben. Okullar tatile girdiği an, zorunlu şeer...
  • SİYASET, MAKAM, RANT VE ÇIKAR..

    24 Ekim 2020 Köşe Yazıları

    Vatan, Millet Sakarya diye diye mangalda kül bırakmaz hiç biri... Başkanım, başkanım deyip, eğilip bükülürler, kendi çıkarları, hesapları, menfaat ve çevreleri söz konusu oldu mu babalarını bile tanımazlar. İçlerinde iyileri de var lakin sayıları çok az. Çok kolay adam satarlar. Omurgaları dört bir yana müsaittir. Rüzgar ne yandan eserse o yana savrulurlar. Gelene ağam, gidene paşam misali, herkese mavi boncuk dağıtırlar. Sorsan hepsi hizmet için gecesini gündüzüne katmış, hazine malının tek kuruşuna zeval getirmez, kendi için istiyorsa nam...
  • VAKTİNDEN ÖNCE ASLA…

    12 Ekim 2020 Köşe Yazıları

    Keşke her şey bizim istediğimiz zaman olabilse. Mesela bize sorsalar ne zaman dünyaya geleceğimiz ya da ne zaman hayata gözlerimizi yumacağımızı… Hani hayat iki nefes derler ya biri doğarken diğeri ölürken… Aynen o hesap bizimkisi, ama ne doğarken ne de ölürken bize soran olmaz. Vakti gelince yaşanır bu dünya ve ahiret günleri… Karamsar başladım sanki bu haftaki yazıma, ama gerçekleri de kimseden saklayamayız değil mi? Hepimiz yaşıyoruz bunları ve hep bir şeylerin bizim arzuladığımız vakitte gerçekleşmesini bekleriz. Keşke olabilse… Bazı...