Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

OSMANLICA’YA İLK DESTEK EYLEMİ SENDİKALARDAN GELDİ

Memur-Sen’e bağlı sendikalar  ‘Osmanlıca’

Memur-Sen’e bağlı sendikalar  ‘Osmanlıca’ dersine destek eylemi düzenledi. Bem-Bir-Sen 7 No’lu Şube tarafından, Çemberlitaş’ta Sultan II. Abdülhamit Han’ın kabrinde gerçekleştirilen eyleme, birçok sendika ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Eylemde, ilk Osmanlıca dersi icra edilip, Osmanlıca ders kitabı dağıtıldı.

bembirsen osmanlıca 619. Milli Eğitim Şurası’nda öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonda, Osmanlı Türkçesi’nin zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması benimsenmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da kararlılıkla desteklediği ‘Osmanlıca Türkçe Ders’ uygulaması günlerdir özellikle sosyal medyanın bir numaralı gündem maddesi.

bembirsen osmanlıca 1SENDİKA VE STK’LARDAN DESTEK EYLEMİ

MEMUR-SEN’e bağlı BEM-BİR-SEN 7 NO’lu Şube, ‘Osmanlıca Türkçe Ders’ uygulamasına destek vermek için Cuma namazı öncesi Çemberlitaş’taki Sultan II. Abdülhamit Han’ın kabri önünde eylem gerçekleştirdi.  Eyleme, Memur- Sen, Bem-Bir-Sen İstanbul şubeleri, Büro Memur- Sen, Eğitim- Bir- Sen, Genç Memur Sen başta olmak üzere, çok sayıda dernek ve sivil toplum örgütleri destek verdi. Yaklaşık 300 sendikalının katıldığı eylemde Osmanlıca yazılı pankartlar açıldı. ‘Osmanlıca Kadim Türkçedir’, ‘Öğrenmekten Korkma’, ‘Osmanlıca Tarihimizdir’ şeklinde dövizlerin taşındığı eylemde, grup adına Bem- Bir- Sen İstanbul 7 No’lu Şube Başkanı Niyazi Karakoç basın açıklaması yaptı.

bembirsen osmanlıca 5Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez’ sözüyle konuşmasına başlayan Niyazi Karakoç, açıklamaya şöyle devam etti. “Bugün burada, Koca Cihan Devleti ve tüm dünyaya asırlarca adaletle hükmeden atalarımızın bıraktığı mirasa sahip olmak, anlamak ve gelecek kuşaklarımıza ışık tutmak için toplanmış bulunmaktayız. Bu vesile ile sendikamızın milli mesele olarak gördüğü ‘Arşiv Kanunu’na ve hükümetin ‘Osmanlıca ders’ fikrine destek vermek için haykırmaktayız.

bembirsen osmanlıca 3Kamuoyunda Osmanlıca meselesi sanki Latin alfabesinin yerine yeniden Arap alfabesine dönüş olacakmış gibi maksatlı bir propaganda yapılmaktadır. Hâlbuki Osmanlıcadan maksat, Osmanlıca yazıp çizmekten de ziyade tarihsel birikimlerimiz ve kaynaklarımızın yeni nesiller tarafından da okunup anlaşılabilmesidir. Nesillerimizin geçmişini bilip geleceğine yön vermesidir.

bembirsen osmanlıca 4“MİLLİ ARŞİV KANUNU YASALLAŞSIN”

Geçmiş ile gelecek arasındaki köprüyü sağlamlaştırmanın yolu, Osmanlı Türkçesini okuyup anlayabilmekten geçmektedir. Okuyup anlamak derken bunu, sadece mezar taşları ile sınırlı tutma gayretiyle sulandıranları kınıyoruz. Millî kültürümüzün temelini oluşturan eserlerimizin hemen hemen tamamı, Osmanlı Türkçesi ile yazılmıştır. Şuan sadece Osmanlı Arşivinde 100 milyon civarında belge ve defter bulunmaktadır. O arşivlere gelecek nesillerimizin mutlaka sahip çıkması ve okuyabilmesi kaçınılmaz bir sorumluluktur. Arşiv belgelerinden güç alarak, tüm dünyaya Ermeni meselesi hususunda haklı olduğumuzu, yine bu arşivlerden aldığımız bilgilerle haykırmaktayız.

bembirsen osmanlıca 8Tarihsel zenginliğimize ve hazinemize sahip çıkma adına milli bir vazifemiz de, ülkemizde Milli Arşiv Kanunu’nun yasallaşmasıdır. Osmanlı, Hazine-i Evrakını kurduktan sadece üç yıl sonra teşkilat kanununu oluşturmuştur. Fakat Türkiye, 1984’te kurduğu Devlet Arşivlerinin teşkilat kanununu 30 yıldır yasalaştıramamıştır. Arşivlerimizin tam bir emniyet ve özgüvene sahip olabilmesi için hükümetin gereğini yapmasını bekliyoruz. Bizler, MEMUR-SEN’e bağlı Sendikalar ve STK’lar olarak, sonu gelmeyen günlük politik söylemlerle enerjimizi tüketmek istemiyoruz. İçeride ve dışarıda güçlü, model bir Türkiye istiyoruz.” Eyleme destek veren Büro Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Sezai Soysal ise konuşmasında, eylemi düzenleyen sendika yöneticilerine teşekkür ederek, Osmanlıca Türkçe ders uygulamasına destek verdiklerini açıkladı.

bembirsen osmanlıca 2İLK OSMANLICA DERS

Basın açıklamasından sonra ilk Osmanlıca dersi verildi. Büro Memur- Sen 8 No’lu Şube Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi görevlisi Hasan Çağlar ilk Osmanlıca dersi verdi. Kurulan beyaz tahta karşısına geçen Çağlar, ilk inen ‘Oku, Allah’ın adıyla oku’ ayetini Osmanlıca yazdı. Eylem, ders sonrasında Osmanlıca Öğreniyorum Kitabı dağıtılmasıyla sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

Reklamı Geç